Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Ze starého trička vyrobíte špagáty a z nich spoustu dárků

  1:00aktualizováno  1:00
Z bezešvého trička vyrobíte podle našeho návodu několik metrů originálního bavlněného špagátu, který můžete dále zpracovávat. Tzv. hobby špagát se dá i koupit. Jestli z něj pak vyrobíte jednoduchý náhrdelník, nebo popadnete jehlici či háček, to už je na vás.

Z bavlněného trička totiž získáte pružný materiál, ze kterého se dobře háčkuje, plete i tká. Je vhodný i pro vyrábění s dětmi. "Ty si mohou z tohoto materiálu pomocí háčku plést tunýlky na pletacích kruzích a procvičovat si tak jemnou motoriku," říká výtvarnice Jana Laštovičková Grygarová, kterou napadlo, jak bavlněné hobby špagáty vyrábět i jak je dál zpracovávat. Dokonce s tímto nápadem vyhrála podnikatelskou soutěž Rozjezdy roku na Vysočině.

Fotogalerie

Sama má vyzkoušeno, že se se špagáty dobře a hlavně rychle plete ve velkém formátu. "Protože je to silný materiál, jde práce lépe od ruky a například z jednoho stometrového klubíčka se dá zhruba za dvě hodinky uháčkovat třeba kabelka nebo sedák," vysvětluje s tím, že sama z hobby špagátů háčkuje třeba když si sedne k pěknému filmu. Ráda totiž produktivně využívá veškerý volný čas.  

Hotové hobby špagáty (ke koupi přes e-shop) jsou k dostání v různých barevných variacích, ale dají se i barvit jako běžný textil. Hotové výrobky také potřebují podobnou péči jako bavlněný textil, můžete je tedy běžně prát.

Jak na výrobu hobby špagátu z trička

V podstatě jde o to, že musíte tričko určitým způsobem rozstříhat, nejnázorněji je postup jasný z videa. Od toho, jak široké proužky nastříháte - ideálně zhruba mezi 1 a 5 cm - se bude odvíjet tloušťka hotového špagátu. 

 

Autor:




Nejčtenější

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Další z rubriky

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Oprava prasklého vlasce žaluzie 03
Video: Přetržený silon a řetízek. Opravu žaluzií zvládnete za pár minut

Přetržený vodicí silon je jednou z nejběžnějších oprav žaluzií, které je doma třeba absolvovat. Zvláště na oknech orientovaných na jih trpí UV zářením a...  celý článek

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.