Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Holandský sýr na světovém mistrovství pokořil favority ze Švýcarska

  12:03aktualizováno  12:03
Holandský sýr Vermeer se stal vítězem Světového šampionátu sýrů, který se každý druhý rok koná v americkém státě Wisconsin. O vítězi rozhodla porota výběrem z 2 500 vzorků.

Vítězný sýr na mistrovství světa v americkém Madisonu pochází z Nizozemska. (8. března 2012) | foto: AP

Vermeer porazil nejen tradiční největší favority ze sýrům zaslíbené země, Švýcarska, ale zvítězil v konkurenci vzorků z téměř dvou desítek zemí, napsala agentura AP.

O výsledku se mezinárodní porota rozhodující mezi 16 finalisty radila zhruba hodinu. Nakonec vynesla verdikt překvapivý především pro Švýcarsko, které vyhrálo poslední tři šampionáty a i letos mělo dva ze tří nejvýše nominovaných finalistů. Vítězem se ale nakonec stala nízkotučná gouda s názvem Vermeer od společnosti Friesland Campina z Nizozemska.

Fotogalerie

Odborníci přirovnávají kvalitní sýrové speciality k vínům: obojí má jemné variace podle oblasti původu, roku vzniku a technik používaných mistry svého řemesla.

Také postup hodnotících porotců je podobný. Vzorky vsunou do úst, zapátrají v nich po daných charakteristikách jako je pocit na jazyku, textura, chuť či vůně, a pak je vyplivnou. Někteří si mezi jednotlivými ochutnávkami otírají jazyk ubrouskem.

Soutěž trvala tři dny. Podle očekávání měly nejsilnější zastoupení ve finále Spojené státy se sedmi sýry a Švýcarsko s pěti. Dva švýcarské sýry se umístily na druhém a třetím místě. Kromě nich se do finálové šestnáctky dostaly ještě dva sýry z Nizozemska, jeden ze Španělska a jeden z Kanady.

Autoři: ,


Témata: Vaření


Nejčtenější

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani?...
Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na...  celý článek

Z horního patra se stále i Kiburi snaží granule dostat jazykem místo klacíkem.
Pražským gorilám zjednodušili hlavolam, na který jsou stále krátké

Když chovatelé v pražské zoo instalovali během Vánoc gorilám do expozice nový, poměrně sofistikovaný hlavolam s několika perforovanými patry, ani ve snu je...  celý článek

Ruka nemusí dělat nic jiného, než přesouvat kelímek od kávovaru k zákazníkovi....
První robotická kavárna v San Francisku připraví až 200 šálků za hodinu

Startup Cafe X otevřel první kavárnu, kde nebude obsluhovat barista, ale robotická ruka. Rameno průmyslového robota připraví zákazníkovi do kelímku s sebou...  celý článek

Za podivným chováním rybičky byl nádor.
Zlaté rybce vyoperovali nádor. Byla zmatená a plavala pozpátku

Dvacetiletá zlatá rybka už dlouho překonávala průměrný věk svého druhu a byla stále čilá a zdravá. Až v poslední době změnila své chování a lékař objevil...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.