Vítězný sýr na mistrovství světa v americkém Madisonu pochází z Nizozemska. (8.

Vítězný sýr na mistrovství světa v americkém Madisonu pochází z Nizozemska. (8. března 2012) | foto: AP

Holandský sýr na světovém mistrovství pokořil favority ze Švýcarska

  • 10
Holandský sýr Vermeer se stal vítězem Světového šampionátu sýrů, který se každý druhý rok koná v americkém státě Wisconsin. O vítězi rozhodla porota výběrem z 2 500 vzorků.

Vermeer porazil nejen tradiční největší favority ze sýrům zaslíbené země, Švýcarska, ale zvítězil v konkurenci vzorků z téměř dvou desítek zemí, napsala agentura AP.

O výsledku se mezinárodní porota rozhodující mezi 16 finalisty radila zhruba hodinu. Nakonec vynesla verdikt překvapivý především pro Švýcarsko, které vyhrálo poslední tři šampionáty a i letos mělo dva ze tří nejvýše nominovaných finalistů. Vítězem se ale nakonec stala nízkotučná gouda s názvem Vermeer od společnosti Friesland Campina z Nizozemska.

Odborníci přirovnávají kvalitní sýrové speciality k vínům: obojí má jemné variace podle oblasti původu, roku vzniku a technik používaných mistry svého řemesla.

Také postup hodnotících porotců je podobný. Vzorky vsunou do úst, zapátrají v nich po daných charakteristikách jako je pocit na jazyku, textura, chuť či vůně, a pak je vyplivnou. Někteří si mezi jednotlivými ochutnávkami otírají jazyk ubrouskem.

Soutěž trvala tři dny. Podle očekávání měly nejsilnější zastoupení ve finále Spojené státy se sedmi sýry a Švýcarsko s pěti. Dva švýcarské sýry se umístily na druhém a třetím místě. Kromě nich se do finálové šestnáctky dostaly ještě dva sýry z Nizozemska, jeden ze Španělska a jeden z Kanady.

,
Témata: Vaření