Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Holubinka jahodová (Russula paludosa)

  0:01aktualizováno  0:01
Jedlá holubinka získala své druhé jméno podle barevného klobouku.

Holubinka jahodová | foto: Jaroslav Malý

Červený klobouk dal holubince jméno, latinský název paludosa však odkazuje na bažinu, kde roste.

Jak vypadá

Holubinka jahodová patří k největším holubinkám. Její hladký klobouk mívá až 15 centimetrů v průměru. Nejprve je zvoncovitý, později se rozkládá. Někdy jeho okraje převyšují vmáčklý střed. Houbu rozpoznáte i podle typické červené barvy, někdy s okrovými skvrnami. Na spodní straně uvidíte bílé, úzké lupeny.

Tlustý třeň bývá někdy až 12 centimetrů vysoký, má břichatý nebo válcovitý tvar. Jeho bílý, lesklý povrch může mít načervenalý nádech, stejně jako lupeny.

Kde a kdy roste

Holubinka jahodová roste v teplejších obdobích od června do podzimu. Vyhledává rašelinné, smrkové lesy. Preferuje kyselejší prostředí.

Tato houba je jedlá a chutná. Nicméně dá se snadno zaměnit za jiné druhy holubinek, které nepříjemně chutnají. Otrava vám ale nehrozí.

Autor:


Témata: Jedlé, Lupenaté


Nejčtenější

Ajabu je nesmírně komunikativní a návštěvníci ho přitahují jako magnet. U skla...
VIDEO: Malý Ajabu je asi největší ďáblík z pražských gorilích mláďat

Je mu osm měsíců, vlastně je to takové batole. Matka Shinda ho sice stále sleduje, ale jinak je gorilí kluk Ajabu poměrně samostatný a nebojácný chlapík. Do...  celý článek

Mršina, která zbyla po hodování vlků, je v zasněžené krajině spoutané mrazem...
VIDEO: Když sýkorky hodují na mršině, co zbyla po nočním lovu vlků

V lesích Podkarpatského vojvodství v Polsku se podařilo zachytit hodování sýkorek, nikoliv ovšem na krmítku. Aby přežily tuhou zimu, potřebují se pořádně...  celý článek

Jan Matějka se 106cm hlavatkou
Za hlavatkami musí čeští rybáři do zahraničí. U nás už téměř neexistují

U nás téměř vyhubená hlavatka je „vzácné zboží“ i v zahraničí. Lovit se smí jen v zimě, jinak je chráněná. A rybáři mají vyzkoušeno, že čím mizernější počasí...  celý článek

Kdybychom těsto nechali déle zrát, byly by bubliny ve střídce větší.
Triky pro snadné pečení chleba: sledujte bubliny a pečte ho v hrnci

Několikrát se mi chleba povedl, ale v poslední době ne a ne docílit nadýchanosti. Už se mi doma smějí, píše čtenářka Markéta. Přitom peče jen obyčejný chleba z...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.