Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Holubinka mandlová (Russula vesca)

  10:15aktualizováno  10:15

Holubinka mandlová | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewJejím hlavním poznávacím znakem je zvláštní zbarvení klobouku, připomínající mladou hovězinu. Když se vám po dostatečně dlouhém tréninku podaří její barvu zafixovat v podvědomí, máte vyhráno.

Klobouky jsou 6 - 8 cm široké, v mládí polokulovité, později rozložené až vmáčklé, na okraji krátce rýhované, kalně masově červenavé až hnědavé, barevně jako rozmyté, naspodu s bílými lupeny a bílým až nažloutlým, dole zúženým, narezlým, 3 - 6 cm dlouhým a 1 - 2 cm širokým třeněm; chuť mírná, výtrusný prach bílý. Výtrusy jsou bezbarvé.

Kde a kdy roste

Holubinka mandlová roste celkem hojně v létě a na podzim (červen až říjen) v lesích listnatých, smíšených a jehličnatých, ale i v parcích, zejména pod duby, habry, břízami, borovicemi ap..

Je jedlá. Holubinka mandlová je dosti podobná též jedlé holubince celokrajné (Russula polychroma), která se liší červenohnědým, až do fialová zbarveným kloboukem a brzy žlutookrovými lupeny. Jinak s ní můžete v kuchyni všemožně čarovat – je naprosto všestranná. Hodí se do omáček, do směsí, můžete ji smažit i pražit. Také vyzkoušejte sušení – sušit lupenaté houby je výhodou hlavně v sezóně, která nebyla na hřiby zrovna bohatá.

Autoři:




Nejčtenější

Pro vývoj kočky je nejdůležitější první rok.
U kotěte nepodceňte imunitní okno po šestém týdnu. Potřebuje vitaminy

Kočky patří mezi nejvybíravější zvířata, která si můžete domů pořídit. Domácí kočky jsou navíc závislé na stravě, kterou jim nabídnou jejich majitelé. Na trhu...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Další z rubriky

Hřib skvrnitý
Hřib skvrnitý (Hemileccinum depilatum)

Podle povrchu klobouku se mu slovensky říká jamkatý.  celý článek

Bělokosmatka polokulovitá
Bělokosmatka polokulovitá (Humaria hemisphaerica)

Chlupatá koule, která se změní v misku - to je bělokosmatka.  celý článek

Čirůvka kosatcová
Čirůvka kosatcová (Lepista irina)

Čirůvka voní po kosatcích, vzhledem připomíná čirůvku májovku.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.