Jak vypadá
. Zajímavosti a rady
S určením holubinky namodralé budeme mít zpočátku jistě problémy. Její klobouk totiž může být fialově nebo purpurově namodralý, u jiných plodnic i nazelenalý, pleťový a vzácně i kanárkově žlutý. Je tu samozřejmě pravidlo, které platí pouze u holubinek, a to je pravidlo ochutnávání - jedlé holubinky chutnají za syrova příjemně, nejedlé či jedovaté pálí. |
Klobouk je 5 - 18 cm široký, slabě mastný, v mládí vyklenutý, pak se otevírá a ve stáří má uprostřed mělkou prohlubeň; někdy je jednobarevný, ale častěji má rozmyté barvy od modré až po světle zelenou; často bledne. Třeň je 5-10 cm dlouhý, bílý. Lupeny trochu sbíhají na třeň, jsou bělavé a ve stáří bledě krémové. Výborný určovací znak holubinky namodralé jsou nevylamující se, jakoby mastné ("špekové") lupeny, které jsou pevně přirostlé k okraji klobouku; to je nápadný rozdíl oproti jiným holubinkám. Dužnina je bílá a vůně příjemná. Výtrusný prach je bílý.
Kde a kdy roste
Holubinka namodralá nejčastěji roste pod listnatými stromy, ale můžeme ji nalézt i pod borovicemi; roste od léta do pozdního podzimu a je velmi hojná.
K jídlu je vhodná čerstvá i sušená a houbovému pokrmu dodá zajímavou chuť i konzistenci, neboť si zachovává křupavost i po úpravě. Buďte ale opatrní při jejím určování, abyste třeba omylem nesebrali některý jedovatý druh holubinky, který může pěkně vypadat.