Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Holubinka namodralá (Russula cyanoxantha)

  10:16aktualizováno  10:16

Holubinka namodralá | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewProtože je tato holubinka v lese napadána různými živočichy, jen málokdy najdeme dokonale zachované plodnice; proto také je nutné dobře ji po sběru očistit.

S určením holubinky namodralé budeme mít zpočátku jistě problémy. Její klobouk totiž může být fialově nebo purpurově namodralý, u jiných plodnic i nazelenalý, pleťový a vzácně i kanárkově žlutý.

Je tu samozřejmě pravidlo, které platí pouze u holubinek, a to je pravidlo ochutnávání - jedlé holubinky chutnají za syrova příjemně, nejedlé či jedovaté pálí.

Klobouk je 5 - 18 cm široký, slabě mastný, v mládí vyklenutý, pak se otevírá a ve stáří má uprostřed mělkou prohlubeň; někdy je jednobarevný, ale častěji má rozmyté barvy od modré až po světle zelenou; často bledne. Třeň je 5-10 cm dlouhý, bílý. Lupeny trochu sbíhají na třeň, jsou bělavé a ve stáří bledě krémové. Výborný určovací znak holubinky namodralé jsou nevylamující se, jakoby mastné ("špekové") lupeny, které jsou pevně přirostlé k okraji klobouku; to je nápadný rozdíl oproti jiným holubinkám. Dužnina je bílá a vůně příjemná. Výtrusný prach je bílý.

Kde a kdy roste

Holubinka namodralá nejčastěji roste pod listnatými stromy, ale můžeme ji nalézt i pod borovicemi; roste od léta do pozdního podzimu a je velmi hojná.

K jídlu je vhodná čerstvá i sušená a houbovému pokrmu dodá zajímavou chuť i konzistenci, neboť si zachovává křupavost i po úpravě. Buďte ale opatrní při jejím určování, abyste třeba omylem nesebrali některý jedovatý druh holubinky, který může pěkně vypadat.

Autoři:


Témata: Jedlé, Lupenaté


Nejčtenější

Čokoládoví jedinci (pes vlevo) jsou nestandardní, přesto se však ve vrzích...
Tibetský teriér. Posvátný posel štěstí, který se jako teriér nechová

Tibetský teriér neboli „tibeťák“ je skvělým rodinným i sportovním společníkem. Jeho výrazným znakem je nádherná jemná srst, kterou zaujme na první pohled. V...  celý článek

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Další z rubriky

Hlíva dubová
Hlíva dubová (Pleurotus dryinus)

Je s podivem, že hlívu dubovou najdete spíše na smrku a jabloni než na dubu.  celý článek

Hřib rudonachový
Hřib rudonachový (Boletus rhodopurpureus)

Kriticky ohrožený hřib rudonachový najdete určitě v Červeném seznamu., v lese však vzácně.  celý článek

Jedovatý pavučinec kozlí nesbírejte!
Pavučinec kozlí (Cortinarius traganus)

Jméno traganus odkazuje k pachu kozla. Aroma pavučince totiž není příjemné.   celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.