Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Honza Homola z Wohnoutů radí, jak cvičit na elektrickou kytaru: 12. díl

  1:19aktualizováno  1:19
Tentokrát se vrhneme na další tip, jak podpořit a trénovat schopnost improvizace. Právě tuto věc mám hrozně rád, protože je celkem jednoduchá ke vstřebání a zároveň právě v improvizaci velmi účinná.

Zahraji v rámci jednoho boxu tolik oblíbenou pentatoniku (o procvičování této pro kytaristy nejdůležitější stupnice zde) a pak i její sousední boxy. Tím si určím prostor, kde se budu pohybovat a jaké tóny použiji.

Fotogalerie

V další fázi začnu harmonicky spojovat ty tóny, které jsou ve strunách nad sebou a tím mi vzniknou intervaly jako jsou kvarta či tercie.

Tento souzvuk dvou not můžu zahrát buď jen trsátkem, trsátkem a jedním prstem, či dvěma prsty zároveň. Přičemž každá technika zní jinak.

Jan Homola neboli Honza Homolka Tobolka (1976)

Vzděláním loutkař a loutkovodič, jehož facebookový profil lze sledovat zde, se od maturity před dvaceti lety živí jako grafik. Je kytaristou skupiny Wohnout. Kytaristou je po tátovi, stejně jako bratr Matěj, lídr kapely.

Tímto způsobem pokryji všechny tři pentatonikové boxy a můžu začít improvizovat. Když mi to bude málo, přidám tón třetí, čímž vzniknou krásně zvučné akordy.

Je třeba důsledně netlačit na struny, respektive tlačit na ně jen jemně, protože při těchto hmatech je interval citlivý na ladění. Týká se to zejména velké tercie, u které se případné rozladění projeví nejvíc.

V tomto případě být měl být zvuk našeho aparátu spíše čistší, protože při velkém zkreslení se z něj vytrácí malebnost. Ale vlastně to už je vlastně všecko na vás a na vaší volbě.

Jak cvičit na elektrickou kytaru i jak si ji vybrat, se dočtete v rozhovoru s Janem Homolou u první lekce jeho kytarové školy zde.

Autoři:




Nejčtenější

Vlci se štěňaty. V pražské zoo lze na vlastní oči pozorovat, jak probíhá...
Vlci v pražské zoo vychovávají pět vlčat. Boj o maso probíhá každý den

Pět dvouměsíčních vlčat se líně povaluje i navzájem škádlí před ústím nory, schovaným pohledům návštěvníků ležícími kmeny stromů. Zdánlivě se nic neděje, ale...  celý článek

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Vícebarevný pudl
Ovčák, border kolie, pudl a spol. Šest nejinteligentnějších psích plemen

Inteligentní psí plemeno je pro páníčka jistě velkou radostí, ale může způsobovat i spoustu starostí. Inteligentní pes totiž potřebuje spoustu pozornosti a...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Další z rubriky

Instalatér, ilustrační obrázek
PORADNA: Instalatér přehodil přívod teplé a studené vody. Jak to opravit

Při výměně kuchyňské baterie se instalatérovi povedlo přehodit přívod teplé a studené vody, popisuje čtenářka Marie. Jenže odjel na dovolenou, tak se ptá,...  celý článek

Pronajímání domů a bytů on-line je stále populárnější.
Půjčujete chalupu přes internet? Dejte si pozor na majetek

Důvěra Čechů ke krátkodobým sezonním pronájmům chalup nebo rodinných domů prostřednictvím on-line služeb roste. Na serverech typu Airbnb, Couchsurfing nebo...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.