Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hořčice bílá (Sinapsis alba)

  9:00aktualizováno  9:00

Hořčice bílá | foto: shutterstock.com

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

. POZOR!

Obklady příliš koncentrovaného nálevu nebo příliš dlouhý kontakt s kůží mohou způsobit především u citlivých osob prudké bolesti, nenapravitelné poškození pokožky a vznik křečových žil nebo nekrózy!

Popis rostliny: Hořčice je jednoletá bylina dosahující výšky až 1, 2 m. Její dolní lodyžní listy má lyrovitě peřenoklané až peřenodílné, horní vejčité až kopinaté. Květy má žluté, tvoří hroznovitá květenství a obsahují malá kulatá a černá semena.

Stanoviště: Tato rostlina je nenáročná na pěstování. Vyskytuje se vápenité, humózní hlinité až písčité půdě. S jinými brukvovitými rostlinami se příliš nesnáší.

Období květu: galKvete po celé léto.

Použitelné části: Kvetoucí vrcholky se sbírají v květnu před dozráním, ve chvíli, kdy je šešule slámově žlutá. Semena, sbíraná od června do září, se suší a drtí.

Léčivé účinky:
Vnitřně se používá jako lék na nechutenství nebo obtížné trávení. Zevně jsou přípravky s obsahem této byliny užívány jako hojivé obklady při zánětu průdušek, revmatických a kloubních bolestech a při chřipkových onemocněních.

Bylinková kuchyně: Bílá hořčice je univerzálním kořením, užívaným především k ostřejším pokrmům a uzeninám všeho druhu. Hořčičná semínka se užívají buď celá, nebo rozemletá na moučku.

. Klasický hamburger

PRO 4 OSOBYgal

Příprava: 5 minut
Grilování: 8 - 10 minut + 5 minut dokončení

* 600 g mletého zadního hovězího masa
* trochu oleje na potření grilovací mřížky
* 250 ml barbecue omáčky
* 4 hamburgerové žemle
* 4 lžíce kečupu (podle chuti)
* 4 lžičky hořčice
* 4 kyselé okurky, na plátky
* 1 větší bílá cibule, nakrájená na tenká kolečka
* 2 omytá rajčata nakrájená na tenká kolečka
* 4 listy ledového salátu

1. Rozpálíme si gril na střední teplotu. Mleté hovězí maso promícháme se dvěma lžícemi BBQ omáčky. Vytvarujeme 4 stejné koule, ale maso moc nemačkáme, aby zůstalo nadýchané a šťavnaté. Koule mezi dlaněmi jen lehce zmáčkneme, jako na vyšší karbanátek.

2. Předehřátou grilovací mřížku potřeme olejem a připravené hamburgery grilujeme po obou stranách, na dobře propečený hamburger stačí 8 – 10 minut. Během pečení je často otáčíme a vydatně potíráme omáčkou BBQ, přibližně 5 až 10krát. Žemle podélně rozkrojíme, položíme na chvíli na gril a necháme z obou stran rozpéct.

3. Spodní díl žemlí obložíme listem salátu, na něj posadíme burger, potřeme hořčicí, kečupem, ozdobíme kolečky rajčat, cibule a okurkami a nakonec přiklopíme horní částí žemle. Hamburgery spíchneme špejlí a podáváme.

Autoři:




Nejčtenější

Obojky se prodávají i ve verzi pro více psů s jedním ovládáním.
Elektrické obojky pomohou výcviku psů, ale v rukou laika mohou uškodit

Není pravda, že by elektrický obojek psa fyzicky týral. Jenže pokud se používá bez odborného přístupu, může zničit jeho povahu a duši. Výsledkem je pak...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Další z rubriky

Brukev řepka olejka (Brassica napus)
Brukev řepka olejka (Brassica napus)

Významná rostlina pro výrobu oleje, při jehož výrobě jsou odpadem zbytky vylisovaných semen, neboli pokrutiny, které jsou důležitou složkou zvířecích krmiv.   celý článek

Bříza bělokorá (Betula pendula). Má nápadně zbarvenou borku, kterou si nelze
Bříza bělokorá (Betula pendula)

Bříza bělokorá je nejrozšířenějším druhem břízy v Evropě.   celý článek

Prha horská (Arnica montana). Vytrvalá rostlina rostoucí především v horském
Prha horská (Arnica montana)

Nazývána také jako prha arnica.   celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.