Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hořčice bílá (Sinapsis alba)

  9:00aktualizováno  9:00

Hořčice bílá | foto: shutterstock.com

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

. POZOR!

Obklady příliš koncentrovaného nálevu nebo příliš dlouhý kontakt s kůží mohou způsobit především u citlivých osob prudké bolesti, nenapravitelné poškození pokožky a vznik křečových žil nebo nekrózy!

Popis rostliny: Hořčice je jednoletá bylina dosahující výšky až 1, 2 m. Její dolní lodyžní listy má lyrovitě peřenoklané až peřenodílné, horní vejčité až kopinaté. Květy má žluté, tvoří hroznovitá květenství a obsahují malá kulatá a černá semena.

Stanoviště: Tato rostlina je nenáročná na pěstování. Vyskytuje se vápenité, humózní hlinité až písčité půdě. S jinými brukvovitými rostlinami se příliš nesnáší.

Období květu: galKvete po celé léto.

Použitelné části: Kvetoucí vrcholky se sbírají v květnu před dozráním, ve chvíli, kdy je šešule slámově žlutá. Semena, sbíraná od června do září, se suší a drtí.

Léčivé účinky:
Vnitřně se používá jako lék na nechutenství nebo obtížné trávení. Zevně jsou přípravky s obsahem této byliny užívány jako hojivé obklady při zánětu průdušek, revmatických a kloubních bolestech a při chřipkových onemocněních.

Bylinková kuchyně: Bílá hořčice je univerzálním kořením, užívaným především k ostřejším pokrmům a uzeninám všeho druhu. Hořčičná semínka se užívají buď celá, nebo rozemletá na moučku.

. Klasický hamburger

PRO 4 OSOBYgal

Příprava: 5 minut
Grilování: 8 - 10 minut + 5 minut dokončení

* 600 g mletého zadního hovězího masa
* trochu oleje na potření grilovací mřížky
* 250 ml barbecue omáčky
* 4 hamburgerové žemle
* 4 lžíce kečupu (podle chuti)
* 4 lžičky hořčice
* 4 kyselé okurky, na plátky
* 1 větší bílá cibule, nakrájená na tenká kolečka
* 2 omytá rajčata nakrájená na tenká kolečka
* 4 listy ledového salátu

1. Rozpálíme si gril na střední teplotu. Mleté hovězí maso promícháme se dvěma lžícemi BBQ omáčky. Vytvarujeme 4 stejné koule, ale maso moc nemačkáme, aby zůstalo nadýchané a šťavnaté. Koule mezi dlaněmi jen lehce zmáčkneme, jako na vyšší karbanátek.

2. Předehřátou grilovací mřížku potřeme olejem a připravené hamburgery grilujeme po obou stranách, na dobře propečený hamburger stačí 8 – 10 minut. Během pečení je často otáčíme a vydatně potíráme omáčkou BBQ, přibližně 5 až 10krát. Žemle podélně rozkrojíme, položíme na chvíli na gril a necháme z obou stran rozpéct.

3. Spodní díl žemlí obložíme listem salátu, na něj posadíme burger, potřeme hořčicí, kečupem, ozdobíme kolečky rajčat, cibule a okurkami a nakonec přiklopíme horní částí žemle. Hamburgery spíchneme špejlí a podáváme.

Autoři:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.