Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Horký test nejnovější Italovy kuchařky. Je v ní vtipný, hravý a poetický

  7:25aktualizováno  7:25
Jak by vypadala praxe s vařícím Italem Emanuelem u vás v kuchyni? Otestovali jsme jeho novou kuchařku a zjistili jsme, že je na papíře stejně hravý jako na obrazovce.

Populární Ital v akci | foto: Prima TV

Emanuel pokřtil svoji novou kuchařku minulý pátek a my jsme ji hned přes víkend vyzkoušeli. Byla jsem hlavně zvědavá, jestli se dá správná pizza vykouzlit tak, jak mistr kuchařského řemesla slibuje a předvádí ve svém pořadu (viz předchozí článek). Pravá italská kuchyně totiž nejsou kolínka s kari a mraženým hráškem, jak je znáte z českých pizzerií, ale lehká pasta, poctivé maso a pizza, kterou však nezdobí stovky ingrediencí. I Emanuelova kuchařka ukazuje, jaká je ta správná Itálie. Lehká a hlavně hravá.

Italský poeta

Zatímco v televizi Ital za plotnou omračuje zástupy žen svým šarmem a roztomilým přízvukem, v knize se snaží "okouzlit" netradičními kuchařskými výrazy. Tak jsem se dočetla, že se solí musíme operovat opatrně, nad krájením nudlí popustíme temperament, vejce ukládáme do důlku, smažíme šupito presto a závěrečné slovo patří parmazánu, kterým pokrm vydatně zasněžujeme.

Co si ale mám představit nad větou: V téhle polévce si přijde na své ostří nože? Znamená to, že krájím mrkev, celer a maso na kostky? V hrdinovi nedělních kuchařských podvečerů se prostě poeta nezapře. Středu česneku se zbavujeme chirurgicky, na pomoc si voláme smetanu...

V Manyho knížce je zajímavá kapitola Tyrolsko, kde najdete recepty na tradiční špekové knedlíky, kroupovou polévku nebo pečená jablka. Ta jsme vyzkoušeli, jsou výborná. Zajímavý kontrast ke sladkým jablkům vytváří brusinkový džem.

Příště bych ráda zkusila perličku s cibulkami a houbami a struffoli, neapolské nočky na sladko, které vypadají opravdu báječně. Fotografie celkově lákají k nakousnutí. V kuchařce nechybí údaje o tom, jak dlouho se pokrm vaří a při jaké teplotě se peče.

Pokud se chcete opravdu držet striktně receptu, nezbývá, než se poohlédnout po netradičních surovinách. Ve večerce na rohu ulice asi těžko seženete cibulky borretane, tyrolský špek Alto Adige, kapouna nebo klobásu salsicciu.

Zajímavé jsou Ridiho recepty na kapra, kterého si většina Čechů představí jen jako obalovanou podkovu 24. prosince. Ital ho servíruje na rukole s emulzí z oleje a citronu nebo s pestem. Za zkoušku ale určitě stojí i další možnosti přípravy ryb, kterých je v kuchařce dostatek.

V zimě určitě zahřeje pečené jehněčí, telecí nebo vepřová směs s kapustou. Před Vánocemi se zase bude hodit recept na bábovičky panettoncini.

Sušená rajčata, kapary a olivy ke špagetám

Jak na pizzu? Tápeme

My jsme z kuchařky vyzkoušeli špagety se sušenými rajčaty, kapary a olivami. Všechny suroviny jsou ke koupi v supermarketu. V receptu mě zaujala dozlatova osmažená strouhanka, které se říkalo parmazán chudých. Ridi nelže, recept lze opravdu stihnout za pár minut.

Připravené suroviny

Podklad na pizzu

Zato pizza trvala v domácích podmínkách dlouhé tři hodiny. Trouba sice byla rozžhavená na 250 stupňů (na víc to bohužel nešlo), první pizzy se ale pekly nekonečných 25 minut. Další už byly rychlejší. Nevěděla jsem si ale rady s těstem.

V základním obrázkovém receptu na pizzu se těsto připravuje tak, že se kvásek rozdrobí do vlažné vody. V dalších receptech se ale smíchává jen 1 gram droždí (!) na 600 gramů mouky a 0,4 litru vlažné vody. Protože jsem si ani nedovedla představit, jak uloupnu ze 42gramové kostky droždí jeden gram, zvolila jsem nakonec metodu rozmočení droždí ve vodě.

Odpočinuté těsto

Čtyřsýrová pizza

Dvanáct hodin doporučených pro odležení jsem ale neměla. Nevím, zda je rozdíl v tom, na jakou pizzu připravovat jakou placku, chtěla jsem jich zkusit co nejvíc a používat jen jedno těsto. Všechny pizzy ale nakonec chutnaly skvěle. Nejvíce nám šmakovala ďábelská pizza (pokapaná chilli olejem). Zkusili jsme také čtyřsýrovou, s tuňákem či margheritu s mozzarellou.

Ďábelská pizza

Margherita

Jen nevím, jak to Emanuel dělá, že má bazalku na upečené pizze vždycky tak svěží. Ta moje připomíná spíš sušenou. Snad se to dozvím v příštím díle kuchařky. 

Autoři:




Nejčtenější

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Pro vývoj kočky je nejdůležitější první rok.
U kotěte nepodceňte imunitní okno po šestém týdnu. Potřebuje vitaminy

Kočky patří mezi nejvybíravější zvířata, která si můžete domů pořídit. Domácí kočky jsou navíc závislé na stravě, kterou jim nabídnou jejich majitelé. Na trhu...  celý článek

Další z rubriky

Velikonočního beránka můžete polít polevou z bílé čokolády a posypat kokosem.
Velikonoční mlsání jinak: se zeleným čajem i s hrníčkovým receptem

Nebojte se novinek a kromě klasiky se nechte inspirovat méně tradičními velikonočními recepty blogerů a čtenářů iDNES.cz. Není od věci připravit si zdravější...  celý článek

U nově instalovaného topení je termostat už samozřejmostí.
Češi mívají po topné sezoně nedoplatky, přitom nepoužívají účinnou regulaci

Přes 800 českých domácností se zúčastnilo průzkumu, který zmapoval chování lidí při kontrole vytápění vlastního domova. Průzkum zjistil, že polovina domácností...  celý článek

Takto dopadnou dřevěná prkénka, o která se dlouho nikdo nestaral.
Takto skončí vaše dřevěná prkénka, když jim nedáte tu správnou péči

Domácí kuchaři se dělí na takzvané plasťáky a dřeváky podle toho, jakým dávají přednost krájecím prkýnkům. Plastové upřednostňují ti, kteří desku často dávají...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.