Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Horký test nejnovější Italovy kuchařky. Je v ní vtipný, hravý a poetický

  7:25aktualizováno  7:25
Jak by vypadala praxe s vařícím Italem Emanuelem u vás v kuchyni? Otestovali jsme jeho novou kuchařku a zjistili jsme, že je na papíře stejně hravý jako na obrazovce.

Populární Ital v akci | foto: Prima TV

Emanuel pokřtil svoji novou kuchařku minulý pátek a my jsme ji hned přes víkend vyzkoušeli. Byla jsem hlavně zvědavá, jestli se dá správná pizza vykouzlit tak, jak mistr kuchařského řemesla slibuje a předvádí ve svém pořadu (viz předchozí článek). Pravá italská kuchyně totiž nejsou kolínka s kari a mraženým hráškem, jak je znáte z českých pizzerií, ale lehká pasta, poctivé maso a pizza, kterou však nezdobí stovky ingrediencí. I Emanuelova kuchařka ukazuje, jaká je ta správná Itálie. Lehká a hlavně hravá.

True

Zatímco v televizi Ital za plotnou omračuje zástupy žen svým šarmem a roztomilým přízvukem, v knize se snaží "okouzlit" netradičními kuchařskými výrazy. Tak jsem se dočetla, že se solí musíme operovat opatrně, nad krájením nudlí popustíme temperament, vejce ukládáme do důlku, smažíme šupito presto a závěrečné slovo patří parmazánu, kterým pokrm vydatně zasněžujeme.

Co si ale mám představit nad větou: V téhle polévce si přijde na své ostří nože? Znamená to, že krájím mrkev, celer a maso na kostky? V hrdinovi nedělních kuchařských podvečerů se prostě poeta nezapře. Středu česneku se zbavujeme chirurgicky, na pomoc si voláme smetanu...

V Manyho knížce je zajímavá kapitola Tyrolsko, kde najdete recepty na tradiční špekové knedlíky, kroupovou polévku nebo pečená jablka. Ta jsme vyzkoušeli, jsou výborná. Zajímavý kontrast ke sladkým jablkům vytváří brusinkový džem.

Příště bych ráda zkusila perličku s cibulkami a houbami a struffoli, neapolské nočky na sladko, které vypadají opravdu báječně. Fotografie celkově lákají k nakousnutí. V kuchařce nechybí údaje o tom, jak dlouho se pokrm vaří a při jaké teplotě se peče.

Pokud se chcete opravdu držet striktně receptu, nezbývá, než se poohlédnout po netradičních surovinách. Ve večerce na rohu ulice asi těžko seženete cibulky borretane, tyrolský špek Alto Adige, kapouna nebo klobásu salsicciu.

Zajímavé jsou Ridiho recepty na kapra, kterého si většina Čechů představí jen jako obalovanou podkovu 24. prosince. Ital ho servíruje na rukole s emulzí z oleje a citronu nebo s pestem. Za zkoušku ale určitě stojí i další možnosti přípravy ryb, kterých je v kuchařce dostatek.

V zimě určitě zahřeje pečené jehněčí, telecí nebo vepřová směs s kapustou. Před Vánocemi se zase bude hodit recept na bábovičky panettoncini.

Sušená rajčata, kapary a olivy ke špagetám

True

My jsme z kuchařky vyzkoušeli špagety se sušenými rajčaty, kapary a olivami. Všechny suroviny jsou ke koupi v supermarketu. V receptu mě zaujala dozlatova osmažená strouhanka, které se říkalo parmazán chudých. Ridi nelže, recept lze opravdu stihnout za pár minut.

Připravené suroviny

Podklad na pizzu

Zato pizza trvala v domácích podmínkách dlouhé tři hodiny. Trouba sice byla rozžhavená na 250 stupňů (na víc to bohužel nešlo), první pizzy se ale pekly nekonečných 25 minut. Další už byly rychlejší. Nevěděla jsem si ale rady s těstem.

V základním obrázkovém receptu na pizzu se těsto připravuje tak, že se kvásek rozdrobí do vlažné vody. V dalších receptech se ale smíchává jen 1 gram droždí (!) na 600 gramů mouky a 0,4 litru vlažné vody. Protože jsem si ani nedovedla představit, jak uloupnu ze 42gramové kostky droždí jeden gram, zvolila jsem nakonec metodu rozmočení droždí ve vodě.

Odpočinuté těsto

Čtyřsýrová pizza

Dvanáct hodin doporučených pro odležení jsem ale neměla. Nevím, zda je rozdíl v tom, na jakou pizzu připravovat jakou placku, chtěla jsem jich zkusit co nejvíc a používat jen jedno těsto. Všechny pizzy ale nakonec chutnaly skvěle. Nejvíce nám šmakovala ďábelská pizza (pokapaná chilli olejem). Zkusili jsme také čtyřsýrovou, s tuňákem či margheritu s mozzarellou.

Ďábelská pizza

Margherita

Jen nevím, jak to Emanuel dělá, že má bazalku na upečené pizze vždycky tak svěží. Ta moje připomíná spíš sušenou. Snad se to dozvím v příštím díle kuchařky. 

Autoři:




Nejčtenější

Obsluhující makak vás v civilizované zemi překvapí.
Z opičí obsluhy jsou hosté nadšeni, pro zoologa to má úroveň cirkusu

Obsluhující makak, oblečený jako číšník, přijde většině hostů nesmírně roztomilý. A tak si jich majitel restaurace Kajabukija v Ucunomiji, hlavním městě...  celý článek

(Ilustrační foto)
Proti komárům, klíšťatům i ovádům pomohou bylinky, skořice i levandule

Zatím není zcela jasné, proč někdo komáry, ovády a klíšťata láká víc a někdo méně. A tak o prvně jmenovaných říkáme prostě, že obtížnému hmyzu „voní“. Jenže co...  celý článek

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
Známe vítěze letní fotosoutěže o pět grilů. Nejúspěšnější byly krevety

Od začátku srpna jste hlasovali, které recepty se vám líbily z příspěvků posílaných do redakce v rámci fotosoutěže o pět grilů a dalšího příslušenství. Z...  celý článek

Roztomilost malým mopsům zůstane a nudní rozhodně nejsou. Když ho dobře...
VIDEO: Jakého psa vybrat do města? Nabízíme pět tipů, navrhněte další

Ideální pes do městského bytu neexistuje. Respektive je to každý pes, který je správně socializovaný a vychovaný tak, aby nepůsobil problémy svému majiteli ani...  celý článek

Další z rubriky

Bettina Dorfnannová ve svém království
Sběratelka má 15 000 panenek Barbie. Sbírka má hodnotu šest milionů

Osmapadesátiletá sběratelka Bettina Dorfmannová z Düsseldorfu v Německu dostala svou první panenku v roce 1966, tedy před 51 lety. Od té doby stačila svojí...  celý článek

Kukuřice je plná cenných živin. Využijte, že je její sezona, a grilujte o sto...
Jak grilovat kukuřičný klas, sezonní výživovou bombu. A jak ho vybírat

Grilovat jen tak v alobalu, nebo v hávu vlastních listů? Vyberte si sami. Návod z rubriky „Vaříme podle Koko“, která vychází v magazínu Víkend, nabízí celou...  celý článek

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.