Horký test nejnovější Italovy kuchařky. Je v ní vtipný, hravý a poetický - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Horký test nejnovější Italovy kuchařky. Je v ní vtipný, hravý a poetický

  7:25
Jak by vypadala praxe s vařícím Italem Emanuelem u vás v kuchyni? Otestovali jsme jeho novou kuchařku a zjistili jsme, že je na papíře stejně hravý jako na obrazovce.

Populární Ital v akci | foto: Prima TV

Emanuel pokřtil svoji novou kuchařku minulý pátek a my jsme ji hned přes víkend vyzkoušeli. Byla jsem hlavně zvědavá, jestli se dá správná pizza vykouzlit tak, jak mistr kuchařského řemesla slibuje a předvádí ve svém pořadu (viz předchozí článek). Pravá italská kuchyně totiž nejsou kolínka s kari a mraženým hráškem, jak je znáte z českých pizzerií, ale lehká pasta, poctivé maso a pizza, kterou však nezdobí stovky ingrediencí. I Emanuelova kuchařka ukazuje, jaká je ta správná Itálie. Lehká a hlavně hravá.

Italský poeta

Zatímco v televizi Ital za plotnou omračuje zástupy žen svým šarmem a roztomilým přízvukem, v knize se snaží "okouzlit" netradičními kuchařskými výrazy. Tak jsem se dočetla, že se solí musíme operovat opatrně, nad krájením nudlí popustíme temperament, vejce ukládáme do důlku, smažíme šupito presto a závěrečné slovo patří parmazánu, kterým pokrm vydatně zasněžujeme.

Obrázek není k dispozici

Co si ale mám představit nad větou: V téhle polévce si přijde na své ostří nože? Znamená to, že krájím mrkev, celer a maso na kostky? V hrdinovi nedělních kuchařských podvečerů se prostě poeta nezapře. Středu česneku se zbavujeme chirurgicky, na pomoc si voláme smetanu...

V Manyho knížce je zajímavá kapitola Tyrolsko, kde najdete recepty na tradiční špekové knedlíky, kroupovou polévku nebo pečená jablka. Ta jsme vyzkoušeli, jsou výborná. Zajímavý kontrast ke sladkým jablkům vytváří brusinkový džem.

Obrázek není k dispozici

Příště bych ráda zkusila perličku s cibulkami a houbami a struffoli, neapolské nočky na sladko, které vypadají opravdu báječně. Fotografie celkově lákají k nakousnutí. V kuchařce nechybí údaje o tom, jak dlouho se pokrm vaří a při jaké teplotě se peče.

Pokud se chcete opravdu držet striktně receptu, nezbývá, než se poohlédnout po netradičních surovinách. Ve večerce na rohu ulice asi těžko seženete cibulky borretane, tyrolský špek Alto Adige, kapouna nebo klobásu salsicciu.

Zajímavé jsou Ridiho recepty na kapra, kterého si většina Čechů představí jen jako obalovanou podkovu 24. prosince. Ital ho servíruje na rukole s emulzí z oleje a citronu nebo s pestem. Za zkoušku ale určitě stojí i další možnosti přípravy ryb, kterých je v kuchařce dostatek.

V zimě určitě zahřeje pečené jehněčí, telecí nebo vepřová směs s kapustou. Před Vánocemi se zase bude hodit recept na bábovičky panettoncini.

Sušená rajčata, kapary a olivy ke špagetám

Jak na pizzu? Tápeme

My jsme z kuchařky vyzkoušeli špagety se sušenými rajčaty, kapary a olivami. Všechny suroviny jsou ke koupi v supermarketu. V receptu mě zaujala dozlatova osmažená strouhanka, které se říkalo parmazán chudých. Ridi nelže, recept lze opravdu stihnout za pár minut.

Připravené suroviny

Podklad na pizzu

Zato pizza trvala v domácích podmínkách dlouhé tři hodiny. Trouba sice byla rozžhavená na 250 stupňů (na víc to bohužel nešlo), první pizzy se ale pekly nekonečných 25 minut. Další už byly rychlejší. Nevěděla jsem si ale rady s těstem.

V základním obrázkovém receptu na pizzu se těsto připravuje tak, že se kvásek rozdrobí do vlažné vody. V dalších receptech se ale smíchává jen 1 gram droždí (!) na 600 gramů mouky a 0,4 litru vlažné vody. Protože jsem si ani nedovedla představit, jak uloupnu ze 42gramové kostky droždí jeden gram, zvolila jsem nakonec metodu rozmočení droždí ve vodě.

Odpočinuté těsto

Čtyřsýrová pizza

Dvanáct hodin doporučených pro odležení jsem ale neměla. Nevím, zda je rozdíl v tom, na jakou pizzu připravovat jakou placku, chtěla jsem jich zkusit co nejvíc a používat jen jedno těsto. Všechny pizzy ale nakonec chutnaly skvěle. Nejvíce nám šmakovala ďábelská pizza (pokapaná chilli olejem). Zkusili jsme také čtyřsýrovou, s tuňákem či margheritu s mozzarellou.

Ďábelská pizza

Margherita

Jen nevím, jak to Emanuel dělá, že má bazalku na upečené pizze vždycky tak svěží. Ta moje připomíná spíš sušenou. Snad se to dozvím v příštím díle kuchařky. 

Autoři:
Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025