Horní míra: myšlenka, která změnila rybařinu - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Horní míra: myšlenka, která změnila rybařinu

Už několik sezon je na některých tuzemských vodách zavedena horní míra, která lovícím rybářům ukládá povinnost pustit zpátky do vody ryby, jež přesahují danou délku. Nejčastěji se toto nařízení týká kaprů větších než 70 centimetrů.
Fotogalerie3

Horní míra se týká především velkých kaprů. | foto: Viktor Krus

Rybařina zažívá nebývalý rozmach. Materiály a metody pro lov ryb se každoročně citelně zlepšují. Tlak na ryby tak zákonitě roste. Impulsem na tento trend jsou metody ochrany ryb, které se pak nejčastěji týkají pouštění kapitálních jedinců.

Cílem horní míry je ochrana velkých ryb, jejichž věk může u některých druhů dosahovat věku dospívajícího člověka. V minulosti totiž i takové kusy mnohdy neušly po vytažení z vody usmrcení. Zdá se, že na některých revírech je tomu konec.

Myšlenka horní míry je jakýmsi "dodatkem" k metodě chyť a pusť, při které rybáři úlovky vracejí zpátky do vody. Tato metoda je ovšem oproti horní míře nepovinná. Oba přístupy k uloveným rybám jsou jasným důkazem, že rybařina se nevyvíjí pouze v rovině materiální, ale i v přístupu rybářů, který se i díky horní míře zlepšuje. To je dobrý signál.

Další samozřejmostí se postupem času stávají i ochranné pomůcky (podložka, dezinfekce), které eliminují riziko poškození ryby (ať už v podobě odřenin a potlučení, nebo následného zaplísnění). Význam těchto pomůcek je přesvědčivý, ale ani v současnosti nejsou povinné.

Tento "sportovní" přístup k rybám je chvályhodný. Rybáři si i díky němu uvědomují, že ryby jsou živí tvorové, se kterými je potřeba manipulovat opatrně. Jen tak totiž předejdou nevratnému poškození ryby. Možnost jejího dalšího růstu po puštění zpátky do rodného živlu stále žije.

Mysleme na budoucí generace

I když je horní míra přínosem pro české vody, tak má i výraznou "kaňku". Tento přístup k rybám myslí především na staré jedince. Ovšem budoucností našich vod jsou ryby mladších generací, ze kterých rostou z rybářského hlediska "nejcennější" kusy, tedy ty největší. Mladé ryby jsou mnohdy i reprodukčně výkonnější, takže i z tohoto pohledu jejich význam roste. Tento jednoduchý vzorec si však zřejmě spousta rybářů neuvědomuje, vzhledem k jejich chování u vody.

Často lze na březích narazit na nešetrnou manipulaci. Rybáři menší ryby vytáhnou na břeh a nechají je jen tak válet v bahně, písku či na kamení. To je nepřípustné. Přesně tato nešetrná manipulace může rybě velice znepříjemnit budoucí pobyt ve vodě. Tímto přístupem jí totiž často způsobíme odřeniny, které ve vodním prostředí mohou zaplísnit.

Proto je důležité myslet na zásady šetrné rybařiny i u menších ryb. Hlavním bodem je rybu pouštět ve vodě. Pokud to z nějakého důvodu není možné, pak je zapotřebí ji uchopit mokrýma rukama (nesedřeme ochranný sliz na jejím těle) a položit ji na měkké a vlhké podloží (tráva, spadané listí). Je důležité apelovat na šetrnou manipulaci s každou rybou.

Jak je tomu u dravců?

Velice často se v rybářských kruzích naráží na téma, zda by měla horní míra fungovat i u dravých ryb. Zde se však srážejí dva pohledy. Ten k horní míře negativní poukazuje na fakt, že velcí dravci mohou být hrozbou pro rybí násadu. Tento fakt může být spojován například s kapitálními sumci. Protikladem je argument, že velké dravce je třeba chránit proto, že ve vodě žijí již řadu let, a proto usmrcení takové ryby nepřipadá v úvahu.

Vzhledem k tomu, jak momentálně vypadají pravidla ohledně horní míry dravých ryb na svazových vodách, lze usoudit, že rybáři se přiklánějí spíše k první možnosti.

Jaký máte názor na horní míru vy? Podělte se o něj v diskuzi.

Autoři:
Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Tasemnice u koček není výjimečná. Jak ji odhalíte a zbavíte se jí

Tasemnice jsou střevní parazité, kteří mohou napadnout kočky všech věkových kategorií. Inkubační proces onemocnění je nenápadný, avšak kočky se mohou nakazit tasemnicemi několika způsoby. Nejčastěji...

Dopřejte si pár týdnů odlehčené stravy a tělo projde skvělou očistou

Pro naše předky byl čas před příchodem jara a hlavně Velikonoc velmi důležitý a má to tak řada lidí i dnes. Ti, kdo dokázali alespoň na čas zdravě přenastavit jídelníček, mluví o skvělé očistě bez...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Když chcete vysavač, který ušetří čas i nervy
Když chcete vysavač, který ušetří čas i nervy

A teď řekněte popravdě, kdo z vás si užívá denní kolotoč luxování a vytírání? Pokud to není váš oblíbený sport, Roborock Saros 10R vás zaručeně...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

24. března 2025