Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Horní míra: myšlenka, která změnila rybařinu

aktualizováno 
Už několik sezon je na některých tuzemských vodách zavedena horní míra, která lovícím rybářům ukládá povinnost pustit zpátky do vody ryby, jež přesahují danou délku. Nejčastěji se toto nařízení týká kaprů větších než 70 centimetrů.

Horní míra se týká především velkých kaprů. | foto: Viktor Krus

Rybařina zažívá nebývalý rozmach. Materiály a metody pro lov ryb se každoročně citelně zlepšují. Tlak na ryby tak zákonitě roste. Impulsem na tento trend jsou metody ochrany ryb, které se pak nejčastěji týkají pouštění kapitálních jedinců.

Cílem horní míry je ochrana velkých ryb, jejichž věk může u některých druhů dosahovat věku dospívajícího člověka. V minulosti totiž i takové kusy mnohdy neušly po vytažení z vody usmrcení. Zdá se, že na některých revírech je tomu konec.

Myšlenka horní míry je jakýmsi "dodatkem" k metodě chyť a pusť, při které rybáři úlovky vracejí zpátky do vody. Tato metoda je ovšem oproti horní míře nepovinná. Oba přístupy k uloveným rybám jsou jasným důkazem, že rybařina se nevyvíjí pouze v rovině materiální, ale i v přístupu rybářů, který se i díky horní míře zlepšuje. To je dobrý signál.

Fotogalerie

Další samozřejmostí se postupem času stávají i ochranné pomůcky (podložka, dezinfekce), které eliminují riziko poškození ryby (ať už v podobě odřenin a potlučení, nebo následného zaplísnění). Význam těchto pomůcek je přesvědčivý, ale ani v současnosti nejsou povinné.

Tento "sportovní" přístup k rybám je chvályhodný. Rybáři si i díky němu uvědomují, že ryby jsou živí tvorové, se kterými je potřeba manipulovat opatrně. Jen tak totiž předejdou nevratnému poškození ryby. Možnost jejího dalšího růstu po puštění zpátky do rodného živlu stále žije.

Mysleme na budoucí generace

I když je horní míra přínosem pro české vody, tak má i výraznou "kaňku". Tento přístup k rybám myslí především na staré jedince. Ovšem budoucností našich vod jsou ryby mladších generací, ze kterých rostou z rybářského hlediska "nejcennější" kusy, tedy ty největší. Mladé ryby jsou mnohdy i reprodukčně výkonnější, takže i z tohoto pohledu jejich význam roste. Tento jednoduchý vzorec si však zřejmě spousta rybářů neuvědomuje, vzhledem k jejich chování u vody.

Často lze na březích narazit na nešetrnou manipulaci. Rybáři menší ryby vytáhnou na břeh a nechají je jen tak válet v bahně, písku či na kamení. To je nepřípustné. Přesně tato nešetrná manipulace může rybě velice znepříjemnit budoucí pobyt ve vodě. Tímto přístupem jí totiž často způsobíme odřeniny, které ve vodním prostředí mohou zaplísnit.

Proto je důležité myslet na zásady šetrné rybařiny i u menších ryb. Hlavním bodem je rybu pouštět ve vodě. Pokud to z nějakého důvodu není možné, pak je zapotřebí ji uchopit mokrýma rukama (nesedřeme ochranný sliz na jejím těle) a položit ji na měkké a vlhké podloží (tráva, spadané listí). Je důležité apelovat na šetrnou manipulaci s každou rybou.

Jak je tomu u dravců?

Velice často se v rybářských kruzích naráží na téma, zda by měla horní míra fungovat i u dravých ryb. Zde se však srážejí dva pohledy. Ten k horní míře negativní poukazuje na fakt, že velcí dravci mohou být hrozbou pro rybí násadu. Tento fakt může být spojován například s kapitálními sumci. Protikladem je argument, že velké dravce je třeba chránit proto, že ve vodě žijí již řadu let, a proto usmrcení takové ryby nepřipadá v úvahu.

Vzhledem k tomu, jak momentálně vypadají pravidla ohledně horní míry dravých ryb na svazových vodách, lze usoudit, že rybáři se přiklánějí spíše k první možnosti.

Jaký máte názor na horní míru vy? Podělte se o něj v diskuzi.

Autoři:




Nejčtenější

Obsluhující makak vás v civilizované zemi překvapí.
Z opičí obsluhy jsou hosté nadšeni, pro zoologa to má úroveň cirkusu

Obsluhující makak, oblečený jako číšník, přijde většině hostů nesmírně roztomilý. A tak si jich majitel restaurace Kajabukija v Ucunomiji, hlavním městě...  celý článek

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
Známe vítěze letní fotosoutěže o pět grilů. Nejúspěšnější byly krevety

Od začátku srpna jste hlasovali, které recepty se vám líbily z příspěvků posílaných do redakce v rámci fotosoutěže o pět grilů a dalšího příslušenství. Z...  celý článek

(Ilustrační foto)
Proti komárům, klíšťatům i ovádům pomohou bylinky, skořice i levandule

Zatím není zcela jasné, proč někdo komáry, ovády a klíšťata láká víc a někdo méně. A tak o prvně jmenovaných říkáme prostě, že obtížnému hmyzu „voní“. Jenže co...  celý článek

Osina se pod kůží nejen zanítí, ale dokáže pod ní i cestovat.
Travní osina se může zanítit a cestovat pod kůží psa

Ze společné procházky si váš zvířecí mazlíček může přinést nepříjemné zdravotní problémy. Semena rostlin mohou být chráněna velmi ostrým obalem, který velmi...  celý článek

Další z rubriky

V pověstných za pět minut dvanáct lovcům konečně zabrala ryba.
VIDEO: Jakub Vágner na přívlač dostal krásného okouna

Jakub Vágner s kamarádem Antonínem Beckem lovili na přívlač. K tomu, aby si zmapovali pískovnu Ostrá, si vzali jeden z posledních hitů pro moderní rybáře,...  celý článek

Němci měli z úlovku 16,80kg kapra velikou radost.
Junioři v akci. Češi skončili druzí na evropském šampionátu v kapraření

Kaprařský juniorský šampionát plynule navázal na předchozí dva ročníky závodu World Carp Classic Junior, které se také konaly na jezeře Katlov u Kutné Hory a...  celý článek

České řeky ohrožuje hlaváč černoústý. Jde o invazní rybu, která se rychle množí...
Invazivní hlaváč černoústý ohrožuje české řeky. Požírá jikry domácích ryb

Hlaváč černoústý je invazivní ryba, která se dostala do Labe lodní dopravou. Je to nebezpečný predátor požírající plůdky domácích ryb a na jejich úkor...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.