Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Kuchař připravil Pohlreichovi rybu, za kterou by sám nezaplatil

aktualizováno 
Osmnáct milionů investoval majitel hotelu Krajka ve Vamberku, aby vybudoval ubytovací a restaurační zařízení na úrovni. Ze špičkově vybavené kuchyně přesto Zdeňku Pohlreichovi přinesli na stůl nepříjemně zapáchající přesmaženou pražmu, kterou se nikdo neobtěžoval zbavit hořkých žaber ani šupin.

Stavař a strojař Jiří Král, spoluvlastník prosperující firmy, je sice současně i majitelem pěkného hotelu Krajka na náměstí ve Vamberku, ale nemá sebemenší zkušenosti s gastronomickým byznysem. A je to znát.

Hotel Hvězda ve Vamberku

Přes nainvestované miliony je každý měsíc ve ztrátě. Požádal proto své dva známé, aby mu prověřili neefektivní provoz. Petr a Pavel Hvězdovi coby finanční auditoři mu proklepli čísla týkající se provozu restaurace s dvaatřiceti místy a hotelu o dvanácti pokojích, o které se stará deset lidí. Zjistili, že kombinace 30% vytíženosti, kuchařů, kteří vaří pod psa, a manažera hotelu, který si neví rady a ještě za tu bídu dostává prémie, nemůže majiteli přinést profit. 

Proto si bratři Hvězdovi pozvali šéfa. Zdeněk Pohlreich si je vyslechne a situaci shrne: "Tak jestli tomu dobře rozumím, váš kamarád, který o restauračním byznysu nic neví, si pozval vás, který o tomhle podnikání taky nic nevíte."

Bez pořádného manažera restauraci nerozběháte...

"Chtěl jsem vybudovat ve Vamberku restaurační a ubytovací zařízení na úrovni, ale vůbec jsem si neuvědomil, jak obrovský problém je to provozovat," shrne svůj  záměr a jeho výsledky bezradný Král poté, co Zdeněk Pohlreich ochutná "dobroty" z hotelové kuchyně.

Zdeněk Pohlreich vysvětluje, že ryba se se žábrami neskladuje ani nepřipravuje,...
Manažer restaurace se tváří, že očichávání zřejmě ne zrovna vábně vonící ryby...
Šéfovi ve Vamberku naservírovali pečenou rybu, kterou se nikdo neobtěžoval ani...
Majitel (vpravo) hotelu Hvězda, pan Král, řeší s manažerem svého hotelu (vlevo)...

Přestože se kuchaři pana Krále "rozumného kolegy Zdeňka nebojí", je to tragédie. A na vrub by měla jít manažerovi hotelu, který nesmí dovolit, aby ryba, jakou dostal šéf na stůl (viz článkové video) vůbec opustila kuchyni. 

Ani "testovací" omeleta neprošla, "suchá jako prase" vypadala spíš jako svítek. "Vepřový v mrkvi je sto let za opicema, kuřecí nudličky v kotlíku jsou hitparáda důvtipu a zbytek je na zabití," nešetří kuchaře ani manažera Pohlreich.  

Z nejhezčí kuchyně, kde se kdy natáčelo Ano, šéfe!, přitom denně čtyřicet porcí putuje do kantýny firmy pana Krále, dalších čtyřicet se vydá v restauraci. "Co mě na tom zaráží, je, že jídlo v kantýně a v restauraci s veškerým servisem stojí stejně," diví se šéf.

V restauraci nemůžete servírovat polotovary, nic nevyděláte

Čert ho může vzít, když zjistí, že manažer i kuchaři jsou tak líní, že v té špičkově vybavené kuchyni nepřipraví ani čerstvé palačinky, ale kupují je mražené od dodavatele ze Slovinska. "S překupováním polotovarů nikdy nemůžete mít úspěšnou restauraci," říká šéf a odmítá námitky, že na to není čas. "Na to si musíte najít čas vždycky!"  

Dole nakoupené mražené palačinky ze Slovinska, nahoře čerstvě upečené palačinky...
Není nic snazšího než si připravit na palačinky karamel, tzn. na pánvi nechat...
Ke zkaramelizovanému cukru lze přidat pomerančovou šťávu a trochu citronové...
Palačinky do ovocné omáčky ponoříte a můžete servírovat...

Pak na bleskurychle připravených palačinkách s karamelovo-pomerančovou omáčkou a zabijačkové specialitě z jelítek a jitrnic od místního výrobce názorně předvede, jak se dá vařit efektivněji, přitažlivěji i chutněji. A to by mělo fungovat i ve Vamberku.

Místní z ulice totiž šéfovi potvrzují to, co tuší: v hotelu Krajka je hezké prostředí, ale jídlo je obyčejné, nudné, samé kuřecí a polotovary. Není tedy důvod se vracet.

Aby je nakopnul, pozve Zdeněk provozovatele hotelu a restaurace do svého Café Imperial, aby něco odkoukali ve fungujícím a prosperujícím podniku. Jestli na vamberecké nudě šéfovy rady něco změní, na to se můžete podívat v pondělí 24. září v půl desáté večer na televizi Prima family.

Autor:




Nejčtenější

Reece Wepener se svým úlovkem
Měli prázdnou ledničku, tak vypluli rybařit. Chytili 70kilového kanice

Tři kamarádi se vypravili rybařit poblíž Perthu na západě Austrálie. Místo toho, aby si jen normálně doplnili lednici běžnými rybami, chytili na háček...  celý článek

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští...
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo 1. května v chovné stanici na...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Lachtan stáhl holčičku pod vodu.
VIDEO: Lachtan strhl malou dívku do vody. Myslel, že je to pochoutka

Opět se potvrdilo, že s divokými zvířaty není radno si zahrávat. Poučení si ponese do života malá holčička, pro kterou se stalo zábavné krmení lachtana...  celý článek

Další z rubriky

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.