Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Kuchař připravil Pohlreichovi rybu, za kterou by sám nezaplatil

aktualizováno 
Osmnáct milionů investoval majitel hotelu Krajka ve Vamberku, aby vybudoval ubytovací a restaurační zařízení na úrovni. Ze špičkově vybavené kuchyně přesto Zdeňku Pohlreichovi přinesli na stůl nepříjemně zapáchající přesmaženou pražmu, kterou se nikdo neobtěžoval zbavit hořkých žaber ani šupin.

Stavař a strojař Jiří Král, spoluvlastník prosperující firmy, je sice současně i majitelem pěkného hotelu Krajka na náměstí ve Vamberku, ale nemá sebemenší zkušenosti s gastronomickým byznysem. A je to znát.

Hotel Hvězda ve Vamberku

Přes nainvestované miliony je každý měsíc ve ztrátě. Požádal proto své dva známé, aby mu prověřili neefektivní provoz. Petr a Pavel Hvězdovi coby finanční auditoři mu proklepli čísla týkající se provozu restaurace s dvaatřiceti místy a hotelu o dvanácti pokojích, o které se stará deset lidí. Zjistili, že kombinace 30% vytíženosti, kuchařů, kteří vaří pod psa, a manažera hotelu, který si neví rady a ještě za tu bídu dostává prémie, nemůže majiteli přinést profit. 

Proto si bratři Hvězdovi pozvali šéfa. Zdeněk Pohlreich si je vyslechne a situaci shrne: "Tak jestli tomu dobře rozumím, váš kamarád, který o restauračním byznysu nic neví, si pozval vás, který o tomhle podnikání taky nic nevíte."

Bez pořádného manažera restauraci nerozběháte...

"Chtěl jsem vybudovat ve Vamberku restaurační a ubytovací zařízení na úrovni, ale vůbec jsem si neuvědomil, jak obrovský problém je to provozovat," shrne svůj  záměr a jeho výsledky bezradný Král poté, co Zdeněk Pohlreich ochutná "dobroty" z hotelové kuchyně.

Zdeněk Pohlreich vysvětluje, že ryba se se žábrami neskladuje ani nepřipravuje,...
Manažer restaurace se tváří, že očichávání zřejmě ne zrovna vábně vonící ryby...
Šéfovi ve Vamberku naservírovali pečenou rybu, kterou se nikdo neobtěžoval ani...
Majitel (vpravo) hotelu Hvězda, pan Král, řeší s manažerem svého hotelu (vlevo)...

Přestože se kuchaři pana Krále "rozumného kolegy Zdeňka nebojí", je to tragédie. A na vrub by měla jít manažerovi hotelu, který nesmí dovolit, aby ryba, jakou dostal šéf na stůl (viz článkové video) vůbec opustila kuchyni. 

Ani "testovací" omeleta neprošla, "suchá jako prase" vypadala spíš jako svítek. "Vepřový v mrkvi je sto let za opicema, kuřecí nudličky v kotlíku jsou hitparáda důvtipu a zbytek je na zabití," nešetří kuchaře ani manažera Pohlreich.  

Z nejhezčí kuchyně, kde se kdy natáčelo Ano, šéfe!, přitom denně čtyřicet porcí putuje do kantýny firmy pana Krále, dalších čtyřicet se vydá v restauraci. "Co mě na tom zaráží, je, že jídlo v kantýně a v restauraci s veškerým servisem stojí stejně," diví se šéf.

V restauraci nemůžete servírovat polotovary, nic nevyděláte

Čert ho může vzít, když zjistí, že manažer i kuchaři jsou tak líní, že v té špičkově vybavené kuchyni nepřipraví ani čerstvé palačinky, ale kupují je mražené od dodavatele ze Slovinska. "S překupováním polotovarů nikdy nemůžete mít úspěšnou restauraci," říká šéf a odmítá námitky, že na to není čas. "Na to si musíte najít čas vždycky!"  

Dole nakoupené mražené palačinky ze Slovinska, nahoře čerstvě upečené palačinky...
Není nic snazšího než si připravit na palačinky karamel, tzn. na pánvi nechat...
Ke zkaramelizovanému cukru lze přidat pomerančovou šťávu a trochu citronové...
Palačinky do ovocné omáčky ponoříte a můžete servírovat...

Pak na bleskurychle připravených palačinkách s karamelovo-pomerančovou omáčkou a zabijačkové specialitě z jelítek a jitrnic od místního výrobce názorně předvede, jak se dá vařit efektivněji, přitažlivěji i chutněji. A to by mělo fungovat i ve Vamberku.

Místní z ulice totiž šéfovi potvrzují to, co tuší: v hotelu Krajka je hezké prostředí, ale jídlo je obyčejné, nudné, samé kuřecí a polotovary. Není tedy důvod se vracet.

Aby je nakopnul, pozve Zdeněk provozovatele hotelu a restaurace do svého Café Imperial, aby něco odkoukali ve fungujícím a prosperujícím podniku. Jestli na vamberecké nudě šéfovy rady něco změní, na to se můžete podívat v pondělí 24. září v půl desáté večer na televizi Prima family.

Autor:




Nejčtenější

Roztomilost malým mopsům zůstane a nudní rozhodně nejsou. Když ho dobře...
VIDEO: Jakého psa vybrat do města? Nabízíme pět tipů, navrhněte další

Ideální pes do městského bytu neexistuje. Respektive je to každý pes, který je správně socializovaný a vychovaný tak, aby nepůsobil problémy svému majiteli ani...  celý článek

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
Známe vítěze letní fotosoutěže o pět grilů. Nejúspěšnější byly krevety

Od začátku srpna jste hlasovali, které recepty se vám líbily z příspěvků posílaných do redakce v rámci fotosoutěže o pět grilů a dalšího příslušenství. Z...  celý článek

Když našli toulavou kočku Sandy, vážila přes 7 kilogramů.
Tak tlustá kočka se jen tak nevidí. Nedokáže se ani poškrábat

Kočka Sandy byla vlastně jen obyčejná toulavá kočka, kterou záchranáři nalezli v parku v Bromsgrove ve Velké Británii. Zaujala je však tím, jak byla velká a...  celý článek

(Ilustrační foto)
Proti komárům, klíšťatům i ovádům pomohou bylinky, skořice i levandule

Zatím není zcela jasné, proč někdo komáry, ovády a klíšťata láká víc a někdo méně. A tak o prvně jmenovaných říkáme prostě, že obtížnému hmyzu „voní“. Jenže co...  celý článek

Další z rubriky

Žampiony portobello zapečené s mozzarelou a rajčaty
Jak na grilování hub? Pokud u vás nerostou, zkuste žampiony

Bílé, hnědé nebo portobello? Které pečárky neboli žampiony zvolit pro letní venkovní rožnění? Jak postupovat, aby byl výsledek nadpozemsky chutný? O praktické...  celý článek

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

V sobotu se konal za obrovského zájmu festival Náplavka Street Food na...
Inspirace z ulice: 10 jídel, která na dovolené rozhodně ochutnejte

Takzvaný streetfood se pomalu usazuje už i u nás, ale pouliční gastronomie je tady teprve v začátcích. Podívejte se s námi na deset v zahraničí typických...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.