Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Houbami se léčilo, rozdělával oheň a vyráběly se z nich klobouky

  13:34aktualizováno  13:34
Milovníci hub si přijdou na své až do 5. září alespoň v havlíčkobrodském Muzeu Vysočiny, jehož aktuální výstava „O houbách“ mapuje historii hub od pravěku až do současnosti. Pokud to počasí umožní, obohatí ji v prvním zářijovém týdnu výstava čerstvě nasbíraných hub s přednáškami mykologů.

Na podobné zážitky si musíme počkat až někdy do září, zatím se dá jít alespoň na výstavu "O houbách" | foto: Profimedia.cz

Houby se po staletí neobjevovaly jen v kuchyni, ale i v léčitelství (viz předchozí článek o posilování imunity houbami) a dalších oborech. Svoje místo našly i v legendách a inspirovaly i řadu umělců.

Například troudnatec kopytovitý se používal k rozdělávání ohně a při střelbě ze starých zbraní, starořečtí lékaři vypalovali jeho rozpálenou dužninou povrchové kožní rány a v 18. a 19. století se z něj v některých oblastech vyráběly čepice a klobouky.

Troudnatec kopytovitý

Historie houbaření otevírá netušené obzory

Ze statistik lesního hospodářství vyplývá, že jsou Češi zřejmě nejvášnivějšími houbaři na světě (viz předchozí článek). Na houbách si ale pochutnávali už staří Římané, zatímco ve středověku se jich lidé báli. Výskyt hub přičítali nadpřirozeným silám.

Výstava seznamuje i s houbami světélkujícími, jedovatými, dřevokaznými a halucinogenními. K vidění je například herbář z konce 16. století a unikátní kolorované kresby hub z první poloviny 18. století, kolekce známek a obrazy regionálních malířů, kteří se nechali houbami inspirovat. Mezi unikáty patří nevydaný třídílný atlas hub z první poloviny minulého století od malíře a amatérského mykologa Vladislava Panušky.

Mykologický spolek pořádá ve městě populární podzimní houbařské výstavy už čtvrt století. "Proto jsme se tentokrát rozhodli vytvořit výstavu o historii houbaření," uvedl autor výstavy Eduard Veselý.

Návštěvníci mohou přijít i se svými nálezy, u nichž si nejsou jisti určením druhu. "Funguje tady taková mykologická poradna na dálku. Poskytujeme kontakt na mykology nebo houby nafotíme a pošleme jim je po internetu," uvedl Veselý.

Podle mykologů by na Havlíčkobrodsku mohly začít růst houby asi v polovině srpna. "Kvůli vedrům podhoubí hodně zaschlo a než se zregeneruje, tak to bude chvilku trvat," řekl mykolog Jaroslav Kocman. Dodal, že sám toho zatím letos moc nenašel a podobně jsou na tom i jeho kolegové. Přesto doufá, že v prvních zářijových dnech výstavu doplní alespoň malá výstavka hub živých.

Autor:




Nejčtenější

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

V sobotu se konal za obrovského zájmu festival Náplavka Street Food na...
Inspirace z ulice: 10 jídel, která na dovolené rozhodně ochutnejte

Takzvaný streetfood se pomalu usazuje už i u nás, ale pouliční gastronomie je tady teprve v začátcích. Podívejte se s námi na deset v zahraničí typických...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Nejroztomilejší jsou podle redakce Playtvak.cz štěňata argentinské dogy. A...
Sedm nejroztomilejších štěňat, od bígla přes bernardýna po retrívry

Přestože je už z fyziognomie štěňat zřejmé, zda z nich vyrostou drobci, nebo obři, dokážou současně klamat tělem. Jen tak může někomu připadat nejroztomilejší...  celý článek

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...
Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská sezona je v rozpuku, takže tradiční...  celý článek

Další z rubriky

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Bedla zardělá se letošní podzim vyskytuje velmi hojně.
Pochlubte se posledním houbařským úlovkem, pořád se něco najít dá

Aktuálně houby rostou podle mykologů spíš roztroušeně, a to hlavně v nižších a středních polohách, trochu lepší je to například v severních Čechách a na...  celý článek

(Ilustrační foto)
Zásady dobrého houbaře. Bez košíku to nepůjde, bez znalostí také ne

Jsme národ houbařů, o tom není pochyb. Ale ne všichni opravdu sbírat houby umí. Když pomineme zásady slušného lesního chování, vyplatí se zopakovat před...  celý článek

Vyfoťte, vystavte, prodejte
Vyfoťte, vystavte, prodejte

Prodávejte jednoduše přes mobilní aplikaci Bazar eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.