Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Houbami se léčilo, rozdělával oheň a vyráběly se z nich klobouky

  13:34aktualizováno  13:34
Milovníci hub si přijdou na své až do 5. září alespoň v havlíčkobrodském Muzeu Vysočiny, jehož aktuální výstava „O houbách“ mapuje historii hub od pravěku až do současnosti. Pokud to počasí umožní, obohatí ji v prvním zářijovém týdnu výstava čerstvě nasbíraných hub s přednáškami mykologů.

Na podobné zážitky si musíme počkat až někdy do září, zatím se dá jít alespoň na výstavu "O houbách" | foto: Profimedia.cz

Houby se po staletí neobjevovaly jen v kuchyni, ale i v léčitelství (viz předchozí článek o posilování imunity houbami) a dalších oborech. Svoje místo našly i v legendách a inspirovaly i řadu umělců.

Například troudnatec kopytovitý se používal k rozdělávání ohně a při střelbě ze starých zbraní, starořečtí lékaři vypalovali jeho rozpálenou dužninou povrchové kožní rány a v 18. a 19. století se z něj v některých oblastech vyráběly čepice a klobouky.

Troudnatec kopytovitý

Historie houbaření otevírá netušené obzory

Ze statistik lesního hospodářství vyplývá, že jsou Češi zřejmě nejvášnivějšími houbaři na světě (viz předchozí článek). Na houbách si ale pochutnávali už staří Římané, zatímco ve středověku se jich lidé báli. Výskyt hub přičítali nadpřirozeným silám.

Výstava seznamuje i s houbami světélkujícími, jedovatými, dřevokaznými a halucinogenními. K vidění je například herbář z konce 16. století a unikátní kolorované kresby hub z první poloviny 18. století, kolekce známek a obrazy regionálních malířů, kteří se nechali houbami inspirovat. Mezi unikáty patří nevydaný třídílný atlas hub z první poloviny minulého století od malíře a amatérského mykologa Vladislava Panušky.

Mykologický spolek pořádá ve městě populární podzimní houbařské výstavy už čtvrt století. "Proto jsme se tentokrát rozhodli vytvořit výstavu o historii houbaření," uvedl autor výstavy Eduard Veselý.

Návštěvníci mohou přijít i se svými nálezy, u nichž si nejsou jisti určením druhu. "Funguje tady taková mykologická poradna na dálku. Poskytujeme kontakt na mykology nebo houby nafotíme a pošleme jim je po internetu," uvedl Veselý.

Podle mykologů by na Havlíčkobrodsku mohly začít růst houby asi v polovině srpna. "Kvůli vedrům podhoubí hodně zaschlo a než se zregeneruje, tak to bude chvilku trvat," řekl mykolog Jaroslav Kocman. Dodal, že sám toho zatím letos moc nenašel a podobně jsou na tom i jeho kolegové. Přesto doufá, že v prvních zářijových dnech výstavu doplní alespoň malá výstavka hub živých.

Autor:




Nejčtenější

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Další z rubriky

Jiří Baier představuje ryzce peprného, který je jedlý, jen potřebuje speciální...
Vycházka s mykologem: muchomůrka červená je afrodiziakum, hořčák léčí

Že nerostou? Mykolog a chemik Jiří Baier to pro MF Dnes vyvrací a líčí kouzlo hub, které lidé nesbírají, přestože chutnají skvěle. Tedy pokud jim dopřejeme...  celý článek

Borůvky v kosteleckých lesích už modrají.
VIDEO: Borůvky už modrají, hlásí čtenáři z východních Čech

První borůvky jsou vždycky radost, natož když zjistíte, že začaly zrát o něco dříve než obvykle. „Mám dojem, že většinou nosíme z lesa borůvky až tak o týden...  celý článek

Kačenka česká je velmi chutná jarní houba, která ale zdaleka neroste všude.
Lahodné jarní kačenky české už rostou, ochlazení jim jen prospělo

Houbaři jsou po zimě nabuzení a jejich jarní touha najít místečko s kačenkami připomíná hlad po medvědím česneku. Pokud víte, na jakých lokalitách hledat, máte...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.