Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Ještě před pár dny jste nosili z lesa hřiby, ukázaly vaše fotografie

aktualizováno 
Hřiby můžete najít i teď, jenže přešlé prvními mrazíky už nemusí být k jídlu. Je to, jako byste konzumovali nahnilé maso. Ale už se dají najít zimní druhy jako penízovka či hlíva, na které teď mykologové radí přesedlat. A i vaše soutěžní fotky dokazují, že do lesa nechodíte jen za hřibovitými úlovky.

Prvních šest ze sedmi vítězných snímků houbařské fotosoutěže na Hobby iDNES.cz | foto: koláž iDNES.cz

Tento týden je nepochybně poslední, kdy se ještě na některých místech dají najít podzimní houby a oblíbené hříbky. Jenže pozor. Minulý týden už se objevily první mrazíky a tento týden další. Jsou lokality, kterým se mohly vyhnout, ale moc jich nebude. Pro většinu z nás tak pro letošní sezonu houbaření končí, přesto nás slunečné počasí na procházku do lesa ještě určitě vyžene.

Galerie soutěžních fotografií

Pokud tedy ještě teď v lese najdete pěkný hříbek nebo třeba křemenáč, dobře si je prohlédněte. „Jakmile na sobě mají našedlé či nažloutlé fleky, nebo mají vodnatou dužinu, zapomeňte na jejich konzumaci. Otrávit se v tomhle případě můžete i jedlými houbami,“ vysvětluje mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové.

Je to jednoduché. Pokud k vám poprvé zavítaly mrazíky a vy ten den vyrazíte do lesa a nalezené houby hned zpracujete, nic se neděje. Jakmile však mrazíky přijdou opakovaně, tedy když houby přemrznou několikrát za sebou, je to jako byste opakovaně rozmrazovali maso. A to už byste také nejedli.

Kterých sedm fotografií vyhrává naši fotosoutěž?

Během týdne do redakce dorazily stovky fotografií (vyhlášení soutěže zde), z nichž jsme téměř padesát zařadili do naší fotogalerie. Z té redakce Hobby.cz spolu s fotoeditorem vybrala sedm, které oceníme honorářem. Jsou to ty na začátku fotogalerie, a jejich autory jsou Martin Přibyl, Michaela Kovářová, Pavel Hlavatý, Radek Hubinger, Dáša Křičková, Jan Kreuzinger a Jiří Uher. Gratulujeme, autory vítězných fotografií budeme kontaktovat.

„Hřibovité houby se totiž podobně jako maso chovají. Také jim nesvědčí opakované zmrazení a rozmrazování, protože to nastartuje hnilobný proces. Vznikající toxiny pak udělají houbu nepoživatelnou, mohli byste se i otrávit,“ přibližuje mykoložka, ale hned také za hřibovité nabízí zimní náhradu.

Příchod zimy totiž nemusí znamenat, že je s houbařením pro letošní sezonu konec. „Teď si teprve přijdou na své milovníci zimních druhů hub,“ konstatuje mykoložka, kterou jsme zastihli i včera dopoledne v lese. Mohla tedy potvrdit, že zimní druhy, jako jsou penízovka sametonohá či hlíva ústřičná, už začínají růst a lze za nimi vyrazit (zde více o chladnomilných druzích, za kterými se lze vypravit i v prosinci či v lednu).

Autor:




Nejčtenější

Čokoládoví jedinci (pes vlevo) jsou nestandardní, přesto se však ve vrzích...
Tibetský teriér. Posvátný posel štěstí, který se jako teriér nechová

Tibetský teriér neboli „tibeťák“ je skvělým rodinným i sportovním společníkem. Jeho výrazným znakem je nádherná jemná srst, kterou zaujme na první pohled. V...  celý článek

Vysočina se ve výrobním závodě Hodice nedaleko Jihlavy vyrábí od roku 1967.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Další z rubriky

Bedla zardělá se letošní podzim vyskytuje velmi hojně.
Pochlubte se posledním houbařským úlovkem, pořád se něco najít dá

Aktuálně houby rostou podle mykologů spíš roztroušeně, a to hlavně v nižších a středních polohách, trochu lepší je to například v severních Čechách a na...  celý článek

Bělolanýž obecný v terénu
Nepravé lanýže letos rostou jako nikdy předtím. Mnozí je mají za pravé

Někdo se z lesa vrátí s plným košem, jiný je rád za hrst hub. Vrcholné léto sice mnohde houbaření nepřeje, přesto si lze přijít na své. Rostou totiž druhy,...  celý článek

Houby se dají rozpoznat i podle širokého spektra vůní. Když houbař váhá,...
Mýty a pravda o houbách: rostou za úplňku a slimák žere jen jedlé

Opravdu houby rostou nejlépe při úplňku, a když se na houbu podíváte, přestane růst? Pojďme si ujasnit, která tradovaná houbařská tajemství jsou pouhými...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.