Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Tanvaldský zázrak. Letos prvně od války je možné houbařit i v lednu

aktualizováno 
Zkušený houbař Petr Hampl si letos užívá nezvyklý přepych. Prvně vyráží v okolí Tanvaldu v lednu na houby. Nevyzbrojený lopatkou a hrabičkami, aby mohl ometat svoje místa.

Sotva slezla sněhová krusta, penízovka vycítila svou šanci. | foto: Petr Hampl

"Za celý život jsem v Jizerkách nesbíral začátkem ledna houby (v sice zasviněném) , ale 'březnovým' sluníčkem prosvíceném lese. Bez lopatky a hrabiček na odklízení sněhu ze známého pařezu," popisuje.

Dnes opravdu poprvé. V lesích Jablonecka, bez sněžnic, válenek a kožichu. Jediným nadstandardem byla igelitová plachtička, sloužící jako podložka před ulehnutím k hledáčku fotoaparátu, před jehož objektivem se postupně vystřídaly penízovky smrkové, kuželovité a krásnorůžek lepkavý (na přiložených fotografiích).

Fotogalerie

Nalezených hub bylo poskrovnu. "Ale pohoda v lese a následná radost v kuchyni začátkem ledna – tak to si tedy pište," vyjadřuje nadšení.

Jeho první houbařské vzpomínky sahají do doby krátce po 2. světové válce. Hříbky v čistých lesích byly z dálky viditelné, nikde ani klacek, ani šiška, vše posbíráno na topení v baráčku.

"V pozdějším věku mi houby imponovaly nejen tím, že jsou to mé milované houby, ale i svojí neúplatností. Rostou si, kdy chtějí a jak chtějí, bez ohledu na politiku a hmotný zisk. Žádné 'soudruhu, ber to jako stranický úkol', nebo 'Ivánku, kamaráde' nikdy nedonutilo žádný hřib červený ani modrák k nekalému růstu," zafilozofuje si.

A upozorňuje: "Zkušení houbaři z rovinatých a na sníh skoupějších oblastí zemí českých asi budou údivem pozdvihovat obočí: nic tak zvláštního se asi nestalo. Ale v lednu na Tanvaldsku?"

Autor:




Nejčtenější

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Čokoládoví jedinci (pes vlevo) jsou nestandardní, přesto se však ve vrzích...
Tibetský teriér. Posvátný posel štěstí, který se jako teriér nechová

Tibetský teriér neboli „tibeťák“ je skvělým rodinným i sportovním společníkem. Jeho výrazným znakem je nádherná jemná srst, kterou zaujme na první pohled. V...  celý článek

Další z rubriky

Krásnými hřiby se na facebookové skupině Houby tento týden pochlubil například...
Konečně rostou. Jen pozor na hřiby jedovaté, nejedlé a chráněné

Konečně rostou. Ale jen někde, dodá spousta zklamaných houbařů, kteří zatím z lesa nic pořádného nepřinesli. Opravdovou radost z krásných hřibů totiž zatím...  celý článek

Kačenka česká je velmi chutná jarní houba, která ale zdaleka neroste všude.
Lahodné jarní kačenky české už rostou, ochlazení jim jen prospělo

Houbaři jsou po zimě nabuzení a jejich jarní touha najít místečko s kačenkami připomíná hlad po medvědím česneku. Pokud víte, na jakých lokalitách hledat, máte...  celý článek

(Ilustrační foto)
Zásady dobrého houbaře. Bez košíku to nepůjde, bez znalostí také ne

Jsme národ houbařů, o tom není pochyb. Ale ne všichni opravdu sbírat houby umí. Když pomineme zásady slušného lesního chování, vyplatí se zopakovat před...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.