Nejen houbaři v Pardubickém kraji se zatím museli spokojit se skrovnými úlovky, za několik dní už by se to ale mohlo změnit. Alespoň podle choceňského mykologa Libora Tmeje: „Očekáváme, že už za týden by to trochu mohlo růst. Něco napršelo, ochladilo se, nejsou extrémní teploty, takže tak za týden by se houby mohly začít objevovat.“
Letošní sezona je atypická
Letošní sezona je podle mykologů vůbec atypická, protože vlastně zatím pořádně nezačala. Dostatek srážek byl jen na jaře, kdy se houbaři se mohli těšit z mimořádné úrody čirůvky májovky (viz předchozí článek). „To nepamatujeme léta. Rostla několik týdnů a v ohromném množství, podobně jako ucháč obrovský a obecný a další smržovité houby,“ řekl Tmej.
Současnost je ale pro sběrače spíše skličující. „Byl jsem týden na Kralickém Sněžníku a celou dobu jsem chodil po loukách a po lesích. Viděl jsem pár lišek, nějakou holubinku a zajímavé vodní houby, jako čapulku bahenní. Bylo toho ale tak málo, že bych se ani nenajedl,“ uvedl mykolog.
Podle jeho zkušeností ale houby s vysokou pravděpodobností porostou hlavně na podzim, z nějž se stává hlavní houbařská sezona. Běžný je hojný výskyt i v říjnu a v listopadu až do prvních mrazů. Najít jedlé houby je možné i v zimě, pokud nemrzne, například takzvané jidášovo ucho, penízovku sametonohou, hlívu ústřičnou nebo pařezník, který začíná růst v prosinci.
Houby porostou, až skončí vedra
Také podle přerovského mykologa Jiřího Polčáka by se houby mohly objevit asi za týden až dva, ale pravé žně začnou nejdříve koncem prázdnin. „V současné době není v lesích vůbec nic, protože bylo hrozné sucho a podhoubí na mnoha místech nejspíš vyschlo,“ řekl mykolog. Letošní počasí s výraznými teplotními výkyvy, kdy po dlouhé zimě přišly deště a po nich horko a sucho, podle něj houbám celkově nesvědčí.
Pro houby jsou ideální teploty kolem 20 stupňů Celsia. Pokud se nevrátí červencové tropy a houby budou mít dostatek vláhy, měly by se podle Polčáka v lesích začít objevovat různé druhy ryzců nebo holubinek, ale také například kozáky, lišky, bedly nebo žampiony a mnoho dalších jedlých druhů hub.
„Jestli ale teploty znovu vyletí nad 30 stupňů, bude to pro houby moc,“ dodal mykolog. Houby podle něj k růstu potřebují denní teploty do 25 stupňů Celsia, v noci by se v ideálním případě měly pohybovat mezi osmi a dvanácti.
V červenci, kdy nastává pauza mezi letními a podzimními druhy, ale houbaři nijak bohaté žně nemívají nikdy. Kdo se přesto už nechce vracet z lesa s prázdným košíkem, musí se podle mykologů vypravit do zahraničí; například až na východ Slovenska nebo na slovenskou Oravu.