Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Houbařům snad brzy skončí půst, na opravdové žně si ale musí měsíc počkat

  0:09aktualizováno  0:09
Pokud se nechcete z lesa ani v těchto dnech vracet s prázdným košíkem, musíte si zajet na východní Slovensko nebo jinam do zahraničí. Příští týden už by mohlo být trochu líp, na pravé houbařské žně si ale všichni počkáme až na přelom srpna a září, kdy by houbařům měla začít opravdová sezona.

"Jestli nechcete chodit po lese s prázdným košíkem, vydejte se za houbami na východní Slovensko," radí mykolog | foto: Profimedia.cz

Nejen houbaři v Pardubickém kraji se zatím museli spokojit se skrovnými úlovky, za několik dní už by se to ale mohlo změnit. Alespoň podle choceňského mykologa Libora Tmeje: "Očekáváme, že už za týden by to trochu mohlo růst. Něco napršelo, ochladilo se, nejsou extrémní teploty, takže tak za týden by se houby mohly začít objevovat."

Letošní sezona je atypická

Letošní sezona je podle mykologů vůbec atypická, protože vlastně zatím pořádně nezačala. Dostatek srážek byl jen na jaře, kdy se houbaři se mohli těšit z mimořádné úrody čirůvky májovky (viz předchozí článek). "To nepamatujeme léta. Rostla několik týdnů a v ohromném množství, podobně jako ucháč obrovský a obecný a další smržovité houby," řekl Tmej.

Současnost je ale pro sběrače spíše skličující. "Byl jsem týden na Kralickém Sněžníku a celou dobu jsem chodil po loukách a po lesích. Viděl jsem pár lišek, nějakou holubinku a zajímavé vodní houby, jako čapulku bahenní. Bylo toho ale tak málo, že bych se ani nenajedl," uvedl mykolog.

Podle jeho zkušeností ale houby s vysokou pravděpodobností porostou hlavně na podzim, z nějž se stává hlavní houbařská sezona. Běžný je hojný výskyt i v říjnu a v listopadu až do prvních mrazů. Najít jedlé houby je možné i v zimě, pokud nemrzne, například takzvané jidášovo ucho, penízovku sametonohou, hlívu ústřičnou nebo pařezník, který začíná růst v prosinci.

Houby porostou, až skončí vedra

Také podle přerovského mykologa Jiřího Polčáka by se houby mohly objevit asi za týden až dva, ale pravé žně začnou nejdříve koncem prázdnin. "V současné době není v lesích vůbec nic, protože bylo hrozné sucho a podhoubí na mnoha místech nejspíš vyschlo," řekl mykolog. Letošní počasí s výraznými teplotními výkyvy, kdy po dlouhé zimě přišly deště a po nich horko a sucho, podle něj houbám celkově nesvědčí.

Pro houby jsou ideální teploty kolem 20 stupňů Celsia. Pokud se nevrátí červencové tropy a houby budou mít dostatek vláhy, měly by se podle Polčáka v lesích začít objevovat různé druhy ryzců nebo holubinek, ale také například kozáky, lišky, bedly nebo žampiony a mnoho dalších jedlých druhů hub.

"Jestli ale teploty znovu vyletí nad 30 stupňů, bude to pro houby moc," dodal mykolog. Houby podle něj k růstu potřebují denní teploty do 25 stupňů Celsia, v noci by se v ideálním případě měly pohybovat mezi osmi a dvanácti.

V červenci, kdy nastává pauza mezi letními a podzimními druhy, ale houbaři nijak bohaté žně nemívají nikdy. Kdo se přesto už nechce vracet z lesa s prázdným košíkem, musí se podle mykologů vypravit do zahraničí; například až na východ Slovenska nebo na slovenskou Oravu.

Autor:




Nejčtenější

Mláďata nandu pampových v plzeňské zoologické zahradě.
V plzeňské zoo se vylíhli nandu pampoví, vajíčka vyseděl samec

Plzeňská zoologická zahrada může po třech letech slavit úspěšný odchov pštrosů nandu pampových. Na konci června se z vajíček vyklubala dvě mláďata.   celý článek

Kompresor s digitálním ovládáním, který se vypne po dosažení nastaveného tlaku.
Kompresor do auta se hodí nejen na pneumatiky, ale i na míče či matrace

Malý dvanáctivoltový kompresor do auta stojí pár stokorun a nezabere v kufru místo. V létě, kdy se během prázdnin více cestuje, může zajistit první pomoc v...  celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Domek pro včely samotářky z bezových větviček
Postavte domeček pro včely samotářky. Na zahradě se postarají o škůdce

Přilákejte na svou zahradu co nejvíce drobných živočichů. Když jim nabídnete adekvátní ubytování, odvděčí se vám. Díky nim ubude škůdců a zvýší se úroda.   celý článek

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

Další z rubriky

Kačenka česká je velmi chutná jarní houba, která ale zdaleka neroste všude.
Lahodné jarní kačenky české už rostou, ochlazení jim jen prospělo

Houbaři jsou po zimě nabuzení a jejich jarní touha najít místečko s kačenkami připomíná hlad po medvědím česneku. Pokud víte, na jakých lokalitách hledat, máte...  celý článek

Prvních šest ze sedmi vítězných snímků houbařské fotosoutěže na Hobby iDNES.cz
Ještě před pár dny jste nosili z lesa hřiby, ukázaly vaše fotografie

Hřiby můžete najít i teď, jenže přešlé prvními mrazíky už nemusí být k jídlu. Je to, jako byste konzumovali nahnilé maso. Ale už se dají najít zimní druhy jako...  celý článek

A pak že nerostou. V Mladějovicích u Jičína nosí z lesa takovéhle hřiby.
Deště zvedají šance houbařů na úspěch. Hřiby teď rostou třeba u Jičína

Z Vysočiny, podhůří hor či z jihozápadních Čech hlásí lidé podle České mykologické společnosti nejvíc houbařských úlovků. Stejně ale vždy záleží na konkrétním...  celý článek

Bulgur s petrželkou a citronem
Bulgur s petrželkou a citronem

Lehké jídlo pro celou rodinu.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.