Jak se projevuje otravaPo požití jedovatých hub se otrava projevuje bolestí břicha, pocením, nevolností a pocitem žízně, dochází k dehydrataci organismu. Každá houba má ale jiný průběh latence. Při těchto příznacích je třeba ihned vyhledat lékaře. |
Trochu si stěžuje, že dnes neexistuje povinnost lékařů hlásit výskyt otravy centrální evidenci, takže jeho čísla vyplývají z údajů, které nasbíral ještě z doby před rokem 1989. Zhoršuje to podle něho možnost působit větší osvětou směrem k veřejnosti. Jeho slova potvrzuje i Dagmar Buzeková z Nemocnice Na Františku: "Je to něco jiného než třeba černý kašel nebo tuberkulóza, řeší se to jen, pokud se jedná o vážné ohrožení života, což se v drtivé většině případů nestává,“ ujasňuje.
Specialista na toxikologii Jaroslav Klán ale upozorňuje, že převážná většina otrav není tak tragických, většinou jde o nevolnosti, které skončí vypumpováním žaludku. Lidé si podle něho hodně pletou běžné druhy žampionů se žampionem zápašným, který způsobuje lehkou otravu, projevující se zvracením, případně průjmy. Také některé druhy modráků, jsou-li nedostatečně tepelně zpracovány, způsobují masivní zvracení a průjem. „Takový typ otravy nastane za dvě až pět hodin po požití pokrmu,“ tvrdí Jaroslav Klán. Někdy ale dochází i k těžším otravám, které se mohou projevit třeba i za deset hodin po jídle. To už jsou totiž toxiny z hub z velké části navázány na cílové orgány, tedy na játra a ledviny, a právě tím je otrava závažná.
Muchomůrka zelená vede
V čem je tato muchomůrka tak zrádná? "Někdy je možné splést si ji s trávozelenou holubinkou nebo se žampionem. Stačí jen, aby na houbu spadl v podzimním období list, a hlava změní barvu. Pak jsou na nic všechny houbařské příručky a atlasy,“ upozorňuje Jaroslav Klán.
Například holubinku je podle některých houbařů možné sbírat a jíst po důkladné tepelné úpravě. Někteří odborníci ale upozorňují, že k záměně by u poučeného houbaře nemělo dojít, protože holubinky nemají pochvu a prstenec typický pro muchomůrku zelenou.
Kalich smrti
Zkušení houbaři také upororňují na to, že jedovatou houbu lze lehce poznat podle takzvaného kalichu smrti, který je možné objevit na spodní části nohy houby. Daleko problematičtější je rozeznat jedovatou houbu ve fázi mladosti. "Vypadají v této fázi, jako by se vylíhly třeba z vajíčka, a typické znaky ještě nejsou rozeznatelné," varuje zkušený houbař Leoš Moravec.
Další možností, jak se otrávit nejedovatými houbami, je otrava ze zkažených hub (například zapařených). Otravu pak způsobuje jed produkovaný mikroorganismy a plísněmi, které se v nevhodně skladovaných houbách a houbovitých pokrmech namnožily. Princip je podobný jako u otravy ze zkaženého masa.
První pomoc při otravě- okamžitě vyvolat zvracení a snažit se ze žaludku dostat zbytky potravy |