Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Geniální vychytávka na ztracené vejce. Zkuste houbové ragú s vůní kulajdy

aktualizováno 
V restauraci Babiččina zahrada připravují tuto „kulajdu trochu jinak“ jako předkrm. Ač nejsem příliš velký milovník hub, toto jsem musel zkusit doma uvařit a ihned jsem na žádost rodiny musel zařadit do stálého jídelníčku.

Šéfkuchař Radek David šéfuje proslulé restauraci La Veranda a vedle toho ještě průhonickou Babiččinu zahradu jako restauraci s klasickou českou kuchyní. Jenže tady nepropagují termín česká kuchyně s lístkem plným knedlíků a omáček. Ale nechybí zato kachna, pstruh nebo sumec, cuketový bramborák, králík, plněná křepelka... Takže jídla, která si tak často doma neuvaříte, přitom však k české kuchyni tradičně patří. 

Ne náhodou si tato relativně nová restaurace vydobyla první místo jako restaurace Středočeského kraje v ocenění Mattoni restaurace roku 2014.

Fotogalerie

U ragú, které nám ukázal Radek David, se nezačíná, stejně jako u klasické kulajdy, jíškou. „Srovnání s polévkou se odvíjí od chuti, protože tady jsou houby a kopr, ale konzistencí je to ragú. Proto se začíná cibulkou a restováním hub,“ vysvětluje David.

Teď už máme po houbové sezoně, ale klidně můžeme použít i jiné houby, které koupíte v obchodě. Kuchař aktuálně používá houbu šiitake a hlívu ústřičnou. 

Na oleji si zpěníte cibulku a stroužek nakrájeného česneku, pak přihoďte nakrájené houby. Když jsou orestované, přilijte bílé víno. 

To nechejte na prudkém plameni odvařit a zalijte vývarem. Nakrájejte trochu brambor na drobné kostičky a dejte vařit s ostatním. Pozor na množství vývaru, výsledkem by neměl být hrnec plný něčeho, ale poměrně hustý výsledný produkt. Raději zpočátku méně a přilévat.

Až se vyvaří i vývar a brambory změknou, přilijte smetanu, krátce provařte a nakonec přidejte čerstvý nasekaný kopr.

Nakonec vyrobí Radek David „bombu“. Na kulajdu i na houbové ragú se perfektně hodí ztracené (pošírované) vejce. Jenže ne každý má odvahu pustit se do přípravy, navíc s nejistým výsledkem. Navíc je problém v tom, že nemáte čas točit v hrnci jedno vejce po druhém, když potřebujete najednou servírovat více talířů najednou.

Daleko spolehlivější a rychlejší je Davidova metoda, ke které potřebujete jen potravinovou fólii a kuchyňskou minutku. Anebo: ono to vlastně není zase taková bomba, podobně si s vejcem uměly poradit i naše babičky, jen místo potravinové fólie se musely spokojit s tenkým sáčkem. A dnešní televizní kuchaři to neučí, není to tak mediálně zajímavé, jako motat vodu v hrnci.

Nejdříve si utrhněte proužek fólie a udělejte si z něj něco jako provázek. Pak utrhněte kus a vystelte s ním kastrůlek. Fólii vytřete olejem, do kastrůlku vyklopte opatrně vejce, aby se neprotrhl žloutek (na olej nezapomeňte jako já, jinak se bílek se na fólii přilepí). Z fólie udělejte jakýsi váček, který zavážete připraveným provázkem.

Takto si připravte potřebný počet vajec. Až se ragú bude blížit do finále, hoďte vejce na čtyři minuty do vroucí vody. Až je vytáhnete, obal rozstřihnete a lžící je opatrně přemístěte do talíře.

Protože se jí i očima, můžete houby ozdobit snítkou kopru a zakápnout koprovým olejem. Ten si vyrobíte tak, že si v olivovém oleji rozmixujete čerstvý kopr. A pro vůni můžete zlehýnka poprášit houbovým práškem. Ten si vyrobíte ze sušených lesních hub.

Podívejte se na video, kde nejlépe uvidíte přesný postup. V galerii najdete i některé momenty, na které je třeba při vaření dát pozor.

Autor:


Témata: Vaření


Nejčtenější

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Další z rubriky

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s jahodami oživují vzpomínky na prázdniny u babičky

Tvarohové knedlíky v sobě spojují dvě naše úžasné suroviny – tvaroh a první jahody v sezoně. A také vzpomínky na prázdniny u babičky a mocné hyperglykemické...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.