Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Geniální vychytávka na ztracené vejce. Zkuste houbové ragú s vůní kulajdy

aktualizováno 
V restauraci Babiččina zahrada připravují tuto „kulajdu trochu jinak“ jako předkrm. Ač nejsem příliš velký milovník hub, toto jsem musel zkusit doma uvařit a ihned jsem na žádost rodiny musel zařadit do stálého jídelníčku.

Šéfkuchař Radek David šéfuje proslulé restauraci La Veranda a vedle toho ještě průhonickou Babiččinu zahradu jako restauraci s klasickou českou kuchyní. Jenže tady nepropagují termín česká kuchyně s lístkem plným knedlíků a omáček. Ale nechybí zato kachna, pstruh nebo sumec, cuketový bramborák, králík, plněná křepelka... Takže jídla, která si tak často doma neuvaříte, přitom však k české kuchyni tradičně patří. 

Ne náhodou si tato relativně nová restaurace vydobyla první místo jako restaurace Středočeského kraje v ocenění Mattoni restaurace roku 2014.

Fotogalerie

U ragú, které nám ukázal Radek David, se nezačíná, stejně jako u klasické kulajdy, jíškou. „Srovnání s polévkou se odvíjí od chuti, protože tady jsou houby a kopr, ale konzistencí je to ragú. Proto se začíná cibulkou a restováním hub,“ vysvětluje David.

Teď už máme po houbové sezoně, ale klidně můžeme použít i jiné houby, které koupíte v obchodě. Kuchař aktuálně používá houbu šiitake a hlívu ústřičnou. 

Na oleji si zpěníte cibulku a stroužek nakrájeného česneku, pak přihoďte nakrájené houby. Když jsou orestované, přilijte bílé víno. 

To nechejte na prudkém plameni odvařit a zalijte vývarem. Nakrájejte trochu brambor na drobné kostičky a dejte vařit s ostatním. Pozor na množství vývaru, výsledkem by neměl být hrnec plný něčeho, ale poměrně hustý výsledný produkt. Raději zpočátku méně a přilévat.

Až se vyvaří i vývar a brambory změknou, přilijte smetanu, krátce provařte a nakonec přidejte čerstvý nasekaný kopr.

Nakonec vyrobí Radek David „bombu“. Na kulajdu i na houbové ragú se perfektně hodí ztracené (pošírované) vejce. Jenže ne každý má odvahu pustit se do přípravy, navíc s nejistým výsledkem. Navíc je problém v tom, že nemáte čas točit v hrnci jedno vejce po druhém, když potřebujete najednou servírovat více talířů najednou.

Daleko spolehlivější a rychlejší je Davidova metoda, ke které potřebujete jen potravinovou fólii a kuchyňskou minutku. Anebo: ono to vlastně není zase taková bomba, podobně si s vejcem uměly poradit i naše babičky, jen místo potravinové fólie se musely spokojit s tenkým sáčkem. A dnešní televizní kuchaři to neučí, není to tak mediálně zajímavé, jako motat vodu v hrnci.

Nejdříve si utrhněte proužek fólie a udělejte si z něj něco jako provázek. Pak utrhněte kus a vystelte s ním kastrůlek. Fólii vytřete olejem, do kastrůlku vyklopte opatrně vejce, aby se neprotrhl žloutek (na olej nezapomeňte jako já, jinak se bílek se na fólii přilepí). Z fólie udělejte jakýsi váček, který zavážete připraveným provázkem.

Takto si připravte potřebný počet vajec. Až se ragú bude blížit do finále, hoďte vejce na čtyři minuty do vroucí vody. Až je vytáhnete, obal rozstřihnete a lžící je opatrně přemístěte do talíře.

Protože se jí i očima, můžete houby ozdobit snítkou kopru a zakápnout koprovým olejem. Ten si vyrobíte tak, že si v olivovém oleji rozmixujete čerstvý kopr. A pro vůni můžete zlehýnka poprášit houbovým práškem. Ten si vyrobíte ze sušených lesních hub.

Podívejte se na video, kde nejlépe uvidíte přesný postup. V galerii najdete i některé momenty, na které je třeba při vaření dát pozor.

Autor:




Nejčtenější

Roztomilost malým mopsům zůstane a nudní rozhodně nejsou. Když ho dobře...
VIDEO: Jakého psa vybrat do města? Nabízíme pět tipů, navrhněte další

Ideální pes do městského bytu neexistuje. Respektive je to každý pes, který je správně socializovaný a vychovaný tak, aby nepůsobil problémy svému majiteli ani...  celý článek

Když našli toulavou kočku Sandy, vážila přes 7 kilogramů.
Tak tlustá kočka se jen tak nevidí. Nedokáže se ani poškrábat

Kočka Sandy byla vlastně jen obyčejná toulavá kočka, kterou záchranáři nalezli v parku v Bromsgrove ve Velké Británii. Zaujala je však tím, jak byla velká a...  celý článek

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Další z rubriky

Staré střechy lze nátěrem renovovat. Stav před renovací
Natřením střechy můžete prodloužit její životnost i o dvacet let

Ač se to zdá nemožné, i staré eternitové šablony lze nátěrem zachránit a prodloužit jejich životnost. Je to přitom daleko levnější než rekonstruovat celou...  celý článek

Bettina Dorfnannová ve svém království
Sběratelka má 15 000 panenek Barbie. Sbírka má hodnotu šest milionů

Osmapadesátiletá sběratelka Bettina Dorfmannová z Düsseldorfu v Německu dostala svou první panenku v roce 1966, tedy před 51 lety. Od té doby stačila svojí...  celý článek

Žampiony portobello zapečené s mozzarelou a rajčaty
Jak na grilování hub? Pokud u vás nerostou, zkuste žampiony

Bílé, hnědé nebo portobello? Které pečárky neboli žampiony zvolit pro letní venkovní rožnění? Jak postupovat, aby byl výsledek nadpozemsky chutný? O praktické...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.