Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


O víkendu mají přijít mrazy, houbaři se ale o úlovky bát nemusí

aktualizováno 
Už několik týdnů mohou být houbaři spokojeni, houby rostou. A vypadá to, že ani krátkodobé mrazy jejich podzimní sezonu nepřeruší. Navíc se v lesích konečně objevily i václavky či hlívy.

Rostou typicky podzimní druhy, jako jsou václavky či hlívy. Na snímku václavka obecná. | foto: Profimedia.cz

Stále ještě platí, že kromě obvyklých podzimních druhů hub rostou i některé letní, včetně hřibů. "Je jich už méně, ale stále se dá najít třeba dost klouzků," popsal předseda mykologické společnosti Jaroslav Landa. 

Škála rostoucích druhů se však konečně mění. "Poměr se už obrací ve prospěch podzimních hub. Roste tedy hodně čirůvek a strmělek," řekl Landa. 

Konečně rostou václavky i hlívy

Vyskytují se již i hlívy nebo také šťavnatky. Se zpožděním v tuto chvíli přišel i vrchol růstu oblíbených václavek. "V uplynulých dnech jich bylo k nalezení hodně na všech možných místech. Jsou to hlavně václavky smrkové, ale i další příbuzné druhy," dodal mykolog.

Fotogalerie

Letos se také mimořádně daří ryzcům pravým. "Jsou to nejvyhledávanější druhy ryzců, kterým může konkurovat jen ryzec syrovinka, který je vzácnější," uvedl zkušený mykolog.

Další jedlou houbou, která se nyní často objevuje, je bedla červenající. Na tu však pozor, protože má jedovaté poddruhy. Mezi nimi také bedlu červenající českou, po jejímž požití byla v Česku zaznamenána i úmrtí (o konkrétním případu čtěte zde).

Proto jsou také odborníci z České mykologické společnosti v Praze připraveni pomoci houbařům rozlišit jedlé exempláře od jedovatých, stačí nalezené bedly přinést do poradny (adresa a otevírací doba zde), případně lze přímo na webových stránkách poradny vyplnit formulář a dotaz zaslat.

Rostou totiž například i pavučince, mezi kterými jsou také druhy jedlé i jedovaté, ale podle Landy se dají jen dost těžko rozlišit. Odborníci proto sběr pavučinců amatérským houbařům nedoporučují.

Skončí letošní houbaření s víkendovými mrazy?

O víkendu má podle meteorologů teplota v noci klesnout dokonce až na minus sedm stupňů Celsia, přesto se mykologové přerušení houbařské nadílky neobávají. "Konce sezony se ještě houbaři obávat nemusí," uvedl Landa.

"I kdyby mrazy trvaly tři až čtyři dny, růst se pozastaví, ale během listopadu se zase může normálně obnovit. Někdy rostou houby až do ledna," doplnil mykolog. Výhled je tedy zatím optimistický. Pestrost druhů rostoucích hub se ale samozřejmě bude postupně snižovat.

Autor:


Témata: Hobby - houby


Nejčtenější

Fenku Aňu přivedl do útulku původní majitel. Bulhar, který se vracel do vlasti...
Děti natočily video fence křížence pitbula z útulku, aby jí našly domov

Mladou černou fenečku přivedl před časem do kralupského útulku Bulhar, který ji používal na hlídání podnikového areálu. S tím, že je Aňa naprosto skvělá,...  celý článek

opylovací robot
Polím chybí včely k opylování. Vědci místo nich chtějí nasadit drony

Japonští vědci začali zkoušet miniaturní drony, které by mohly pomoci včelstvům opylovat louky a pole. Stroje by mohly brázdit pole a přenášet pyl z rostliny...  celý článek

Živý plot z cypřišovců Leylandových je krásně sytě zelený. Ale je náročný na...
Bez častého střihu vám živý plot z „lejlanďáků“ přeroste přes hlavu

Téma sousedských vztahů a živých plotů by vydalo na román, přerostlé větve často zasahují na vedlejší pozemek, prorůstají kořeny a podobně. Zvlášť když jde o...  celý článek

S kým si lépe porozumíte? Se psem, anebo s kočkou?
Kočka, nebo pes? Na co myslet při výběru nového člena rodiny

Plánujete si pořídit zvíře, ale nemůžete se rozhodnout, jestli zvolit kočku, nebo psa? Je do malého bytu vhodnější štěně? Je opravdu kočka samostatnější a má s...  celý článek

Interiér bistra, které omylem získalo na okamžik michelinskou hvězdu.
Michelinský průvodce dal hvězdu omylem a z bistra udělal celebritu

Je to událost, jaká se může stát jen jednou za deset let, řekl by doktor Chocholoušek a my ostatní, že se to může stát jen u nás. Ve Francii se však osudné...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.