Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Houby moc nerostou, ale s prázdnou z lesů houbaři neodejdou

aktualizováno 
Přelom září a října je obvykle obdobím, kdy roste nejvíce hub, letos je to ale jinak. Houbaři v současné době musejí houby opravdu hledat.

Klouzek sličný | foto: houbar.cz

"Jsou místa, kde jich je hojně, a jinde naopak není nic," tvrdí Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. Na vině jsou zřejmě nedávné rozmary počasí: relativně studené prázdniny a naopak teplý konec září bez srážek. Výhled na další dny je podle Landy také nejistý.

Zvolte nejlepší houbařský úlovek

Do neděle 9. října můžete hlasovat o nejkrásnější houbařský úlovek. Více informací ZDE.

Nyní rostou zejména hřibovité houby a klouzci. Poněkud méně už je holubinek a ryzců, ubylo i muchomůrek. Naopak přibývá jedovatých vláknic a pavučinců.

Landa zmínil i to, že výrazně ubylo proti loňskému roku václavek. "Letos je to bída," řekl k tomu mykolog.

Z míst, kde by houbaři mohli být úspěšnější, Landa zmínil jihozápadní a jižní Čechy a Českomoravskou vrchovinu. Naproti tomu v Krkonoších a ve Středočeském kraji podle jeho zjištění mnoho hub neroste. Houbařská sezona bude podprůměrná.

Autoři:




Nejčtenější

Ruka nemusí dělat nic jiného, než přesouvat kelímek od kávovaru k zákazníkovi....
První robotická kavárna v San Francisku připraví až 200 šálků za hodinu

Startup Cafe X otevřel první kavárnu, kde nebude obsluhovat barista, ale robotická ruka. Rameno průmyslového robota připraví zákazníkovi do kelímku s sebou...  celý článek

opylovací robot
Polím chybí včely k opylování. Vědci místo nich chtějí nasadit drony

Japonští vědci začali zkoušet miniaturní drony, které by mohly pomoci včelstvům opylovat louky a pole. Stroje by mohly brázdit pole a přenášet pyl z rostliny...  celý článek

Za podivným chováním rybičky byl nádor.
Zlaté rybce vyoperovali nádor. Byla zmatená a plavala pozpátku

Dvacetiletá zlatá rybka už dlouho překonávala průměrný věk svého druhu a byla stále čilá a zdravá. Až v poslední době změnila své chování a lékař objevil...  celý článek

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani?...
Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na...  celý článek

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.