Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Houby v Evropě: Itálie

  9:00aktualizováno  9:00
Itálie je země, která pro svých 57 milionů obyvatel vypěstuje ročně 102 tisíc tun žampionů a 24 tisíc tun hlív. Také polnička topolová se pěstuje ve větším měřítku a je součástí trvalé nabídky v obchodech.

V Itálii jsou houby mnohem dražší než v České republice | foto: shutterstock.com

V severní Itálii je většina žampionáren soustředěna  v kraji Trentino. Klima je tam mírné, letní vedra nebývají obvyklá, a tak se jim daří.

Tamější žampiony se většinou prodávají nečištěné. V obchodech se nabízejí kombinace všech druhů sphpěstovaných hub v jednom balení, někdy dokonce s upravenou přibalenou zeleninou a kořením k úpravě jídla.

Směrem na jih Itálie žampionáren ubývá, ale některé jsou také poblíž Říma či v jižní Itálii.

Pěstování hlív

Specialitou Itálie je ale pěstování hlív. Italové mají nejmodernější výrobny substrátu v Evropě, kdy se v největších podnicích za pomocí plné automatizace týdně vyrobí až 600 tun substrátu z pasterizované slámy.

To představuje 120 tun plodnic hlívy týdně. Na severu Itálie se pěstuje hlíva ústřičná, zatímco na jihu (Sicílie, Puglie, Kalábrie, Basilicata) je z pěstovaných hub nejoblíbenější hlíva máčková. Pro svojí jedinečnost získala název hlíva královská.
O hlívu královskou však na severu Itálie není zájem, a přestože se jedná o jednu zemi, stravovací návyky jsou na severu a na jihu země rozdílné.

. Houby V Itálii

Italové používají houby na pizzu či do těstovin a omáček. V Itálii jsou běžně k dostání na tržnici. Pořídíte tam téměř stejné houby jako u nás. Počítejte však, že cena za ně je velice vysoká. Odhaduje se, že 1 kg sušených hříbků stojí přes 3000 Kč.

Je to pravděpodobně tím, že na jihu Itálie se odpradávna sbírají v přírodě na skalnatých vyprahlých pozemcích plodnice této hlívy rostoucí vždy na odumřelých kořenech máčky.

Lidem zachutnala a navykli si ji sbírat v přírodě. A protože sběr nestačí, tak se rozvinul obor pěstování této houby.

Autoři:




Nejčtenější

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Vícebarevný pudl
Ovčák, border kolie, pudl a spol. Šest nejinteligentnějších psích plemen

Inteligentní psí plemeno je pro páníčka jistě velkou radostí, ale může způsobovat i spoustu starostí. Inteligentní pes totiž potřebuje spoustu pozornosti a...  celý článek

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Další z rubriky

Bělolanýž obecný v terénu
Nepravé lanýže letos rostou jako nikdy předtím. Mnozí je mají za pravé

Někdo se z lesa vrátí s plným košem, jiný je rád za hrst hub. Vrcholné léto sice mnohde houbaření nepřeje, přesto si lze přijít na své. Rostou totiž druhy,...  celý článek

Kotrč je pro řadu houbařů oblíbenou houbou, i když se hůř čistí. Pochvalují si...
Koše hřibů teď z lesa asi nepřinesete, ale pořád je z čeho vybírat

Na růstu hub se teplé počasí posledních dní neprojevilo zrovna příznivě, alespoň v Čechách. Po několika týdnech, kdy na řadě míst nosili lidé z lesa košíky...  celý článek

Bedla zardělá se letošní podzim vyskytuje velmi hojně.
Pochlubte se posledním houbařským úlovkem, pořád se něco najít dá

Aktuálně houby rostou podle mykologů spíš roztroušeně, a to hlavně v nižších a středních polohách, trochu lepší je to například v severních Čechách a na...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.