Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Houby v Evropě: Itálie

  9:00aktualizováno  9:00
Itálie je země, která pro svých 57 milionů obyvatel vypěstuje ročně 102 tisíc tun žampionů a 24 tisíc tun hlív. Také polnička topolová se pěstuje ve větším měřítku a je součástí trvalé nabídky v obchodech.

V Itálii jsou houby mnohem dražší než v České republice | foto: shutterstock.com

V severní Itálii je většina žampionáren soustředěna  v kraji Trentino. Klima je tam mírné, letní vedra nebývají obvyklá, a tak se jim daří.

Tamější žampiony se většinou prodávají nečištěné. V obchodech se nabízejí kombinace všech druhů sphpěstovaných hub v jednom balení, někdy dokonce s upravenou přibalenou zeleninou a kořením k úpravě jídla.

Směrem na jih Itálie žampionáren ubývá, ale některé jsou také poblíž Říma či v jižní Itálii.

Pěstování hlív

Specialitou Itálie je ale pěstování hlív. Italové mají nejmodernější výrobny substrátu v Evropě, kdy se v největších podnicích za pomocí plné automatizace týdně vyrobí až 600 tun substrátu z pasterizované slámy.

To představuje 120 tun plodnic hlívy týdně. Na severu Itálie se pěstuje hlíva ústřičná, zatímco na jihu (Sicílie, Puglie, Kalábrie, Basilicata) je z pěstovaných hub nejoblíbenější hlíva máčková. Pro svojí jedinečnost získala název hlíva královská.
O hlívu královskou však na severu Itálie není zájem, a přestože se jedná o jednu zemi, stravovací návyky jsou na severu a na jihu země rozdílné.

. Houby V Itálii

Italové používají houby na pizzu či do těstovin a omáček. V Itálii jsou běžně k dostání na tržnici. Pořídíte tam téměř stejné houby jako u nás. Počítejte však, že cena za ně je velice vysoká. Odhaduje se, že 1 kg sušených hříbků stojí přes 3000 Kč.

Je to pravděpodobně tím, že na jihu Itálie se odpradávna sbírají v přírodě na skalnatých vyprahlých pozemcích plodnice této hlívy rostoucí vždy na odumřelých kořenech máčky.

Lidem zachutnala a navykli si ji sbírat v přírodě. A protože sběr nestačí, tak se rozvinul obor pěstování této houby.

Autoři:




Nejčtenější

Včelka si čistí tykadla.
Polím chybí včely k opylování. Vědci místo nich chtějí nasadit drony

Japonští vědci začali zkoušet miniaturní drony, které by mohly pomoci včelstvům opylovat louky a pole. Stroje by mohly brázdit pole a přenášet pyl z rostliny...  celý článek

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani?...
Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na...  celý článek

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

Ruka nemusí dělat nic jiného, než přesouvat kelímek od kávovaru k zákazníkovi....
První robotická kavárna v San Francisku připraví až 200 šálků za hodinu

Startup Cafe X otevřel první kavárnu, kde nebude obsluhovat barista, ale robotická ruka. Rameno průmyslového robota připraví zákazníkovi do kelímku s sebou...  celý článek

Za podivným chováním rybičky byl nádor.
Zlaté rybce vyoperovali nádor. Byla zmatená a plavala pozpátku

Dvacetiletá zlatá rybka už dlouho překonávala průměrný věk svého druhu a byla stále čilá a zdravá. Až v poslední době změnila své chování a lékař objevil...  celý článek

Chybí vám kamarádka?
Chybí vám kamarádka?

Nové kamarádky v okolí najdete na eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.