Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Houby v Evropě: Itálie

  9:00aktualizováno  9:00
Itálie je země, která pro svých 57 milionů obyvatel vypěstuje ročně 102 tisíc tun žampionů a 24 tisíc tun hlív. Také polnička topolová se pěstuje ve větším měřítku a je součástí trvalé nabídky v obchodech.

V Itálii jsou houby mnohem dražší než v České republice | foto: shutterstock.com

V severní Itálii je většina žampionáren soustředěna  v kraji Trentino. Klima je tam mírné, letní vedra nebývají obvyklá, a tak se jim daří.

Tamější žampiony se většinou prodávají nečištěné. V obchodech se nabízejí kombinace všech druhů sphpěstovaných hub v jednom balení, někdy dokonce s upravenou přibalenou zeleninou a kořením k úpravě jídla.

Směrem na jih Itálie žampionáren ubývá, ale některé jsou také poblíž Říma či v jižní Itálii.

Pěstování hlív

Specialitou Itálie je ale pěstování hlív. Italové mají nejmodernější výrobny substrátu v Evropě, kdy se v největších podnicích za pomocí plné automatizace týdně vyrobí až 600 tun substrátu z pasterizované slámy.

To představuje 120 tun plodnic hlívy týdně. Na severu Itálie se pěstuje hlíva ústřičná, zatímco na jihu (Sicílie, Puglie, Kalábrie, Basilicata) je z pěstovaných hub nejoblíbenější hlíva máčková. Pro svojí jedinečnost získala název hlíva královská.
O hlívu královskou však na severu Itálie není zájem, a přestože se jedná o jednu zemi, stravovací návyky jsou na severu a na jihu země rozdílné.

. Houby V Itálii

Italové používají houby na pizzu či do těstovin a omáček. V Itálii jsou běžně k dostání na tržnici. Pořídíte tam téměř stejné houby jako u nás. Počítejte však, že cena za ně je velice vysoká. Odhaduje se, že 1 kg sušených hříbků stojí přes 3000 Kč.

Je to pravděpodobně tím, že na jihu Itálie se odpradávna sbírají v přírodě na skalnatých vyprahlých pozemcích plodnice této hlívy rostoucí vždy na odumřelých kořenech máčky.

Lidem zachutnala a navykli si ji sbírat v přírodě. A protože sběr nestačí, tak se rozvinul obor pěstování této houby.

Autoři:




Nejčtenější

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Cita
Erik zachránil kluka, Malina rozpozná záchvaty. Ocenění psí hrdinové

Obětaví psi sbírají za svou neohroženost už sedm let ocenění Statečná psí srdce udělovaná v několika kategoriích. Vždyť psími hrdiny se den co den stávají...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Bazarový výprodej dětských kol a odrážedel
Bazarový výprodej dětských kol a odrážedel

Nepropásněte šanci a pořiďte vašemu dítěti kvalitní kolo za zlomek ceny.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.