Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pálffyho houskový knedlík se slaninou. Zabalený do utěrky se vaří hodinu

aktualizováno 
Vaří se sice hodinu, navíc zabalený v máslem potřeném plátýnku či utěrce, ale za vynaloženou námahu a trpělivost se tento knedlík odmění neobvykle jemnou konzistencí. Ta je opravdu překvapivá, vzhledem k tomu, že se do těsta nepřidává ani ždibec droždí či jiného kypřidla.

Pálffyho vídeňský knedlík neobsahuje žádná kypřidla, přesto je jemný a nadýchaný. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Tento hraběcí vídeňský knedlík je skvělý s pečeným masem a červeným zelím, ale pochutnáte si na něm i v kombinaci s tradičními omáčkami.

Potřebné ingredience: 50 g slaniny (špek nebo anglická), 250 g housek nebo rohlíků, 350 ml mléka, 60 g másla, špetka soli, 1 vejce a 1 žloutek, zhruba 120 g hrubé mouky a 20 g másla na potření utěrky nebo ubrousku.

Knedlík krok za krokem

Pečivo pokrájejte na kostičky do větší mísy, ve které budete těsto na knedlíky zadělávat. Slaninu také pokrájejte na kostičky, na pánvičce ji vysmahněte do tuku a vše přilijte do mísy k houskám. Přilijte i mléko, které housky pěkně navlhčí, a vše promíchejte.

V další misce utřete měkké máslo se solí a zapracujte do něj rozklepnuté vejce a další žloutek. Hmota se zřejmě srazí, není to ale na závadu. Máslovou pěnu pak přidejte k houskovému základu se slaninou a mlékem, hmotu důkladně propracujte rukou či hnětačem a dohustěte ji moukou.

Vodou navlhčený textilní ubrousek nebo utěrku potřete tuhým máslem a položte na něj připravené tužší těsto. Vytvarujte z něj knedlík, zaviňte ho do ubrousku, který na obou koncích zavažte, a vložte ho do kastrolu s vroucí osolenou vodou. Knedlík vařte zhruba hodinu.

Jakmile poté knedlík z vroucí lázně vyjmete, hned ho z ubrousku vybalte a několika vpichy špejlí z něj uvolněte páru. A můžete ho nakrájet na plátky a servírovat jako přílohu.

Záhadná historie tohoto vídeňského knedlíku

Kulinární teorie praví, že Pálffyho knedlík má být připomínkou historické postavy Jánose Ference Pálffyho de Erdöd (1829 až 1908), posledního majitele zámku ve slovenských Bojnicích. Byl členem významného uherského hraběcího rodu, jehož příslušníkům bylo dovoleno užívat knížecí titul a mnozí zastávali u vídeňského císařského dvora. Nikde se ovšem nedochovala jediná zmínka o tom, že by byl Pálffy milovníkem těchto knedlíků či dokonce autorem receptu.

Tento a další původem rakouské recepty najdete v dubnovém čísle časopisu Knihovnička Recepty s podtitulem To nejlepší ze staré Vídně.

Autoři:




Nejčtenější

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Pro vývoj kočky je nejdůležitější první rok.
U kotěte nepodceňte imunitní okno po šestém týdnu. Potřebuje vitaminy

Kočky patří mezi nejvybíravější zvířata, která si můžete domů pořídit. Domácí kočky jsou navíc závislé na stravě, kterou jim nabídnou jejich majitelé. Na trhu...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Další z rubriky

Ladislav Šumbera finišuje se svou 101 metrů dlouhou pomlázkou.
VIDEO: Se stometrovou pomlázkou se zapsal do české knihy rekordů

Když jde o koledu, je Ladislav Šumbera nekompromisní. Letos by se mohl vydat na koledu s vlastnoručně upletenou pomlázkou o délce 101 metrů. Zhruba o 40 metrů...  celý článek

Holandská omáčka je nedílnou součástí podávání chřestu, jehož sezona právě...
Holandská omáčka za minutu. K aktuálnímu chřestu, ale i rybám nebo masu

Je hotová asi za minutu a zvládne ji úplně každý. Oproti klasickému postupu u ní nehrozí riziko sražení a vyjde pokaždé naprosto perfektně.  celý článek

Velikonočního beránka můžete polít polevou z bílé čokolády a posypat kokosem.
Velikonoční mlsání jinak: se zeleným čajem i s hrníčkovým receptem

Nebojte se novinek a kromě klasiky se nechte inspirovat méně tradičními velikonočními recepty blogerů a čtenářů iDNES.cz. Není od věci připravit si zdravější...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.