Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pálffyho houskový knedlík se slaninou. Zabalený do utěrky se vaří hodinu

aktualizováno 
Vaří se sice hodinu, navíc zabalený v máslem potřeném plátýnku či utěrce, ale za vynaloženou námahu a trpělivost se tento knedlík odmění neobvykle jemnou konzistencí. Ta je opravdu překvapivá, vzhledem k tomu, že se do těsta nepřidává ani ždibec droždí či jiného kypřidla.

Pálffyho vídeňský knedlík neobsahuje žádná kypřidla, přesto je jemný a nadýchaný. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Tento hraběcí vídeňský knedlík je skvělý s pečeným masem a červeným zelím, ale pochutnáte si na něm i v kombinaci s tradičními omáčkami.

Potřebné ingredience: 50 g slaniny (špek nebo anglická), 250 g housek nebo rohlíků, 350 ml mléka, 60 g másla, špetka soli, 1 vejce a 1 žloutek, zhruba 120 g hrubé mouky a 20 g másla na potření utěrky nebo ubrousku.

Knedlík krok za krokem

Pečivo pokrájejte na kostičky do větší mísy, ve které budete těsto na knedlíky zadělávat. Slaninu také pokrájejte na kostičky, na pánvičce ji vysmahněte do tuku a vše přilijte do mísy k houskám. Přilijte i mléko, které housky pěkně navlhčí, a vše promíchejte.

V další misce utřete měkké máslo se solí a zapracujte do něj rozklepnuté vejce a další žloutek. Hmota se zřejmě srazí, není to ale na závadu. Máslovou pěnu pak přidejte k houskovému základu se slaninou a mlékem, hmotu důkladně propracujte rukou či hnětačem a dohustěte ji moukou.

Vodou navlhčený textilní ubrousek nebo utěrku potřete tuhým máslem a položte na něj připravené tužší těsto. Vytvarujte z něj knedlík, zaviňte ho do ubrousku, který na obou koncích zavažte, a vložte ho do kastrolu s vroucí osolenou vodou. Knedlík vařte zhruba hodinu.

Jakmile poté knedlík z vroucí lázně vyjmete, hned ho z ubrousku vybalte a několika vpichy špejlí z něj uvolněte páru. A můžete ho nakrájet na plátky a servírovat jako přílohu.

Záhadná historie tohoto vídeňského knedlíku

Kulinární teorie praví, že Pálffyho knedlík má být připomínkou historické postavy Jánose Ference Pálffyho de Erdöd (1829 až 1908), posledního majitele zámku ve slovenských Bojnicích. Byl členem významného uherského hraběcího rodu, jehož příslušníkům bylo dovoleno užívat knížecí titul a mnozí zastávali u vídeňského císařského dvora. Nikde se ovšem nedochovala jediná zmínka o tom, že by byl Pálffy milovníkem těchto knedlíků či dokonce autorem receptu.

Tento a další původem rakouské recepty najdete v dubnovém čísle časopisu Knihovnička Recepty s podtitulem To nejlepší ze staré Vídně.

Autoři:




Nejčtenější

Ajabu poznává svět kolem sebe a začíná si hrát. (23. 11. 2016)
Malého Ajabua berou do party gorilí rošťáci, zajímavý je i pro Bikiru

Půlroční batolící se potomek samice Shindy je čím dál samostatnější a ochrannou náruč matky vyhledává jen výjimečně. Zato se učí rošťačit s puberťákem Kiburim...  celý článek

Nejhezčí a nejčerstvější stromky získáte na plantáži. Ilustrační snímek.
PORADNA: Nemůžu sehnat vysoký obyčejný smrček. Prodávají se vůbec?

Čtenář Jaroslav je tak trochu za bílou vránu. Chce totiž pro své dvě malé děti do velkého bytu opravdu pořádný vánoční stromek, nejlépe nad dva metry. Ale kde...  celý článek

Kachní prsa marinovaná v cukru a soli se šalotkovou marmeládou a arašídovou...
Marmeláda ze šalotky je bomba. Nejen ke kachním prsíčkům

Šéfkuchař Petr Vlásek z restaurace AvantGarde vždycky nabídne překvapivá řešení, jak zdánlivě obyčejné jídlo obléci do nového hávu. V nejnovějším dílu sezonní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.