Houževnatec jedlý | foto: shutterstock.com

Houževnatec jedlý (Lentinus edodes)

  • 0
Tuto asijskou houbu, které se říká ši-také, si můžete vypěstovat doma. Rychle se stane součástí vašeho jídelníčku.

Název této výtečné houby znamená v překladu houba z dubu. Vyniká svou chutí, ale i zdravotními účinky. Snižuje hladinu cholesterolu, posilují imunitu a údajně také chrání organismus proti nádorovým onemocněním. Dá se zařadit do jídelníčku i při redukční dietě, houževnatec je výživný, ale má nízkou energetickou hodnotu.

Jak vypadá

Klobouk houževnatce je světle až tmavě hnědý občas s bílými skvrnami, zprvu bývá podvinutý. Stejně jako třeň má šupinatý povrch. Bělavé lupeny postupně tmavnou.

Konzumuje se usušená i tepelně upravená. Houževnatec dochutí maso, polévky nebo omáčky. Dá se zpracovat jako řízek, přidat do suga k těstovinám, zapéct se zeleninou nebo podusit a zamíchat do salátu. Před použitím ji opláchněte a nechte ve vodě aspoň tři hodiny.

Kde a kdy roste

Roste ve východní Asii, kde se těší velké oblibě. U nás si ji můžete vypěstovat ve sklepě. Stačí k tomu speciální substrát a za dva měsíce sklidíte.