Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pohrajte si s ohněm a ledem. Dejte si drink inspirovaný Hrou o trůny

  0:09aktualizováno  0:09
Píseň ledu a ohně, šestidílná sága George R. R. Martina, má fanoušky i mezi barmany. Stejnojmenný originální hořící koktejl je opravdu efektní záležitost.

Potřebujete tvořítko na ledové koule, velkou injekční stříkačku, sklenici z tvrzeného neboli kaleného skla, které vydrží teplotní šoky, šídlo nebo jiný špičatý ostrý nástroj, kterým uděláte dírky do ledu a bambusové párátko. Z alkoholu pak vysokoprocentní rum, ingredience na drink Havana a sirky nebo zapalovač.

Do tvořítka na led v předstihu nalijte filtrovanou vodu a dejte ho na hodinu a čtvrt do mrazáku. Poté ho točte a opět nechte mráz pracovat další hodinu a čtvrt. Je to přesně ta správná doba, aby se v domácím mrazáku vytvořila ledová koule se zhruba půl centimetru silnou stěnou. Uvnitř koule zůstane voda, kterou je potřeba odsát. Na to potřebujete stříkačku, ideálně s nahřátou jehlou, která snadněji pronikne ledem.

Koktejl: Píseň ledu a ohně

Pak potřebujete kouli „proklát“ bambusovým párátkem tak, aby šla právě na tomto párátku usadit na koktejlovou sklenici z tvrzeného skla.

Ostrou špičkou tedy těsně nad středem koule vytvořte dírky a párátko jimi provlékněte. Oba otvory pak zakápněte vodou a dejte je zamrazit, aby jimi ve finále nevytékal koktejl. A můžete se vrhnout na vlastní přípravu koktejlu.

Barman vybral koktejl Havana a potřebovat na něj budete silný tmavý rum (množství podle videa), přidáte čerstvou citronovou šťávu, trochu Cointreau, sirup pro sladší chuť (návod na jeho domácí přípravu najdete zde), trochu pomerančové šťávy a pár kapek pomerančového bitteru. Vše vychlaďte v šejkru s pořádnou dávkou ledu, aby se vám kvůli drinku nerozpustila ledová koule.

A jde se do finále. Na dno sklenice nejprve nalijte trochu silného rumu, stříkačkou opatrně naplňte ledovou kouli až po okraj vychlazeným drinkem. Pak zapalte rum ve sklenici a na oheň usaďte ledovou kouli s koktejlem. Oheň pomalu rozpustí spodek ledové koule, koktejl vyteče do sklenice a uhasí plamen.

Autor:




Nejčtenější

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Další z rubriky

Pečená jablka plněná rozinkami a mandlemi se skořicí a vanilkou
Pečená jablka s mandlemi a rozinkami jsou nepřekonatelná tečka na závěr

Sladká tečka, kterou připravil Zdeněk Pohlreich v pořadu Rozpal to, šéfe! je zároveň i tečkou za letošní řadou o grilování. Upekl jablka plněná sekanými...  celý článek

Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s jahodami oživují vzpomínky na prázdniny u babičky

Tvarohové knedlíky v sobě spojují dvě naše úžasné suroviny – tvaroh a první jahody v sezoně. A také vzpomínky na prázdniny u babičky a mocné hyperglykemické...  celý článek

Kontroly se týkají jen velkých klimatizací.
Povinná kontrola klimatizací: jak se rodí fámy, které hýbou veřejností

Od 1. ledna 2017 platí pro majitele tepelných čerpadel a klimatizací nová povinnost provádět každoroční kontroly těsnosti a vést evidenční knihu. Majitelé...  celý článek

Šaty a sukně do 350,-
Šaty a sukně do 350,-

Udělejte si radost bez výčitek.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.