Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pohrajte si s ohněm a ledem. Dejte si drink inspirovaný Hrou o trůny

  0:09aktualizováno  0:09
Píseň ledu a ohně, šestidílná sága George R. R. Martina, má fanoušky i mezi barmany. Stejnojmenný originální hořící koktejl je opravdu efektní záležitost.

Potřebujete tvořítko na ledové koule, velkou injekční stříkačku, sklenici z tvrzeného neboli kaleného skla, které vydrží teplotní šoky, šídlo nebo jiný špičatý ostrý nástroj, kterým uděláte dírky do ledu a bambusové párátko. Z alkoholu pak vysokoprocentní rum, ingredience na drink Havana a sirky nebo zapalovač.

Do tvořítka na led v předstihu nalijte filtrovanou vodu a dejte ho na hodinu a čtvrt do mrazáku. Poté ho točte a opět nechte mráz pracovat další hodinu a čtvrt. Je to přesně ta správná doba, aby se v domácím mrazáku vytvořila ledová koule se zhruba půl centimetru silnou stěnou. Uvnitř koule zůstane voda, kterou je potřeba odsát. Na to potřebujete stříkačku, ideálně s nahřátou jehlou, která snadněji pronikne ledem.

Koktejl: Píseň ledu a ohně

Pak potřebujete kouli „proklát“ bambusovým párátkem tak, aby šla právě na tomto párátku usadit na koktejlovou sklenici z tvrzeného skla.

Ostrou špičkou tedy těsně nad středem koule vytvořte dírky a párátko jimi provlékněte. Oba otvory pak zakápněte vodou a dejte je zamrazit, aby jimi ve finále nevytékal koktejl. A můžete se vrhnout na vlastní přípravu koktejlu.

Barman vybral koktejl Havana a potřebovat na něj budete silný tmavý rum (množství podle videa), přidáte čerstvou citronovou šťávu, trochu Cointreau, sirup pro sladší chuť (návod na jeho domácí přípravu najdete zde), trochu pomerančové šťávy a pár kapek pomerančového bitteru. Vše vychlaďte v šejkru s pořádnou dávkou ledu, aby se vám kvůli drinku nerozpustila ledová koule.

A jde se do finále. Na dno sklenice nejprve nalijte trochu silného rumu, stříkačkou opatrně naplňte ledovou kouli až po okraj vychlazeným drinkem. Pak zapalte rum ve sklenici a na oheň usaďte ledovou kouli s koktejlem. Oheň pomalu rozpustí spodek ledové koule, koktejl vyteče do sklenice a uhasí plamen.

Autor:




Nejčtenější

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Cita
Erik zachránil kluka, Malina rozpozná záchvaty. Ocenění psí hrdinové

Obětaví psi sbírají za svou neohroženost už sedm let ocenění Statečná psí srdce udělovaná v několika kategoriích. Vždyť psími hrdiny se den co den stávají...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Další z rubriky

Takto dopadnou dřevěná prkénka, o která se dlouho nikdo nestaral.
Takto skončí vaše dřevěná prkénka, když jim nedáte tu správnou péči

Domácí kuchaři se dělí na takzvané plasťáky a dřeváky podle toho, jakým dávají přednost krájecím prkýnkům. Plastové upřednostňují ti, kteří desku často dávají...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Pstruh pečený na pánvi s hráškovou omáčkou a zeleninovou přílohou podle...
Pstruha zbavte žaber a nedávejte si k němu brambory, radí Pohlreich

Co si dát k večeři, abyste se na noc nenašťouchli? Časté dilema se dá vyřešit rybou na talíři. Ovšem ne tak, že si k ní dáte těžké brambory. Zdeněk Pohlreich k...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.