Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hra Tivoli bavila už šlechtu, teď se v původní podobě znovu vrací

  0:17aktualizováno  6. ledna 13:05
Kovová kulička a dřevěné pole plné hřebíčků, ohraničené rámem a opatřené vystřelovací pružinou a kovovým zvonečkem. To je hra zvaná Tivoli, legenda z Krušných hor, která už v 17. století bavila italskou šlechtu.

Princip tivoli spočívá v tom, že se do hracího pole pružinou vystřelí kulička, která se systémem bariér propracovává na bodovaná stanoviště. | foto: Ondřej Černý, MF DNES

Tu hru určitě znáte v jedné z desítek jejích podob. Pružinou se při ní vypouští kulička do hracího pole. Pak je slyšet rachot odrazů, cinkot zvonku a kovová kulička propadá jednoduchým systémem bariér do nějakého z mnoha bodovaných polí. Jmenuje se Tivoli a objevuje se i jako hrací automat nebo plastová krabička do kapsy.

Klasika musí být ve dřevě

Její původní podoba je ale dřevěná, pole je plné hřebíčků a zdobí ho klasický zvonek. Před desítkami let se do světa vyvážela z krušnohorské Nové Vsi v Horách nad Litvínovem, kde jí dali originální podobu a začali s její výrobou.

Hru, která byla obdobou už v sedmnáctém století oblíbené zábavy italské šlechty, v devadesátých letech minulého století vytlačily plastové nápodoby. Legenda z Krušných hor se ale dnes vrací ve své klasické verzi.

"Chodily mi dopisy a maily, v nichž se lidé na tivoli ptali. Už jim asi nestačil plast, chtěli něco, co je příjemné do ruky. Tak jsme vyčistili zbytek starých desek z půdy a zkusili to s ním znovu," řekla Sonja Vydrová, majitelka a ředitelka novoveské hračkárny NBW.

Dárek vhodný i pro babičky

Majitelku poslední krušnohorské hračkárny těší, že se zákazníci od plastu opět vracejí ke hře vyrobené ze dřeva. "Největší radost jsem měla, když se ozvala rodina ze Slovenska, že mají osmdesátiletou babičku, která si s tivoli kdysi hrávala. Chtěla si to znovu zkusit a oni se rozhodli jí ho dát jako dárek. Hledali původní podobu a našli si nás. Babička prý byla nadšená. To se mi nemůže nikdo divit, že tuhle práci mám ráda," usmívá se Vydrová.

S produkcí her Tivoli se začalo krátce po druhé světové válce, kdy do hračkáren na české straně Krušných hor nastoupili takzvaní národní správci. Původně se vyráběla v Horním Jiřetíně na litvínovsku. Jak se však hračkárny začaly rušit, stěhovala se výroba tivoli postupně do příhraničního Brandova, pak do Litvínova, až skončila v Nové Vsi v Horách. Tady zůstala dodnes.





Nejčtenější

Zahradu u secesní vilky nedaleko Prahy se podařilo proměnit velmi citlivě. V...
Při proměně staré zahrady zachovejte duši místa, hledejte staré plány

Proměnit zahradu u starší vilky či zámečku, to není zrovna malé sousto. Přesto není třeba se bát i moderních prvků. Architekti v posledním dílu pořadu České...  celý článek

Domeček ve tvaru houby postavil otec pro dceru v době, kdy byla ještě malá.
Dům houba, policejní stanice, koštování whisky. Takové je finále Bouda roku

Už posedmé probíhá finále Boudy roku. Tato britská fotografická soutěž představuje ty nejzajímavější a nejroztodivnější zahradní budky, boudičky a kůlničky...  celý článek

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Někteří psi se do auta těší.
Dostatek pití, bezpečnostní pás a preventivní prohlídka. Dovolená se psem

Pokud uvažujeme o dovolené se psem, musíme se důkladně připravit. Je potřeba zajistit mu bezpečnost, pohodlí při cestě a pro úřady potřebná potvrzení o dobrém...  celý článek

Další z rubriky

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Telecí klopsy na grilu připravil šéf z mletého telecího a hovězího masa.
VIDEO: Telecí klopsy podle Pohlreicha, svižné grilování s mletým masem

Nechte si u řezníka umlít kousek telecího s kouskem hovězího masa, přikupte veku, hlívu a pár dalších ingrediencí a můžete na grilu vytvořit pochoutku, která...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.