Hřebíčkovec obecný | foto: Profimedia.cz

Hřebíčkovec kořenný (Syzygium aromaticum)

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Popis rostliny: Hřebíčkovec je strom dosahující výšky 10 m nebo vyšší. Má čtyřčetné zvonkovité květy a oválné lesklé vstřícné listy v párech.

Stanoviště: galHřebíčkovec vyžaduje slunné teplé místo s vlhkou propustnou a humózní půdou. Chraňte před větrem.

Období květu: Rostlina kvete v září.

Použitelné části: Sběratelnou částí je květ.

Léčivé účinky:
Žvýkání této rostliny osvěžuje dech, čaj z ní ulevuje při nevolnosti. Ve stomatologii se používá k češtění zubních kanálků.

Bylinková kuchyně: Hřebíčkovec je u nás znám jako koření pod názvem „hřebíčkový květ“ nebo jen „hřebíček“. Koření z poupat se přidává se do curry jídel, kompotů, sterilizačních nálevů, marinád, sušenek a koláčů.

. Dušené hovězí s mrkví a hruškami

PRO 4 OSOBYgal

Příprava: 10 minut
Dušení: 1, 5 hodiny

* 500 g hovězího masa
* cibule
* 2 stroužky česneku
* 3 hřebíčky
* lžička zázvoru
* 4 mrkve na kolečka
* 4 hrušky
* 100 ml bílého vína
* citronová šťáva

1. Maso opečeme na oleji a odložíme. Ve výpeku opečeme cibuli a česnek, vrátíme maso, přidáme koření, sůl, pepř, lžíci citronové šťávy, podlijeme vodou a dusíme. 

2. Když je maso skoro měkké, přidáme mrkev a dusíme doměkka. Nakonec přidáme na klínky nakrájené hrušky, podlijeme vínem a dusíme, dokud hrušky nezměknou.

3. Dochutíme cukrem a citronovou šťávou.