Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hřib borový (Boletus pinophilus)

  10:29aktualizováno  10:29

Hřib Borový | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewTento hřib je v posledních letech málo nalézaný, o to však krásnější hřib z borů s červenohnědým kloboukem, majestátním vzezřením i chutí. 

Hřib borový se na jaře objevuje ze všech hřibů jako první - ve vyhřátých písčitých borech. Je jen věčná škoda, že jej valem ubývá. Měl by se proto spíše chránit, než sbírat, i kdyby vám to mělo srdce utrhnout. Ale to asi udělá málokterý houbař, a tak nezbývá nic než doufat, že se hřibům borovým u nás blýská na lepší časy a že jich bude do budoucna spíše přibývat.

Klobouky jsou 6 - 20 cm široké, v mládí polokulovité, pak polštářovité až rozložené, na povrchu drobně svraskalé, tmavě červenohnědé nebo kaštanové, v mládí jakoby ojíněné, naspodu s drobnými, žlutě až olivově zelenavými póry. Světle hnědý třeň měří 8 - 18 cm na délku a 3 - 6 cm na šířku s červenohnědou síťkou. Dužnina je bílá, výtrusy olivově hnědavé.

Kde a kdy roste

Hřib borový roste nehojně až velmi vzácně od května do října v borových a smíšených lesích na kyselých písčitých půdách, nejčastěji v borůvkových a vřesových borech pod borovicí lesní. Hřib borový je dosti podobný rovněž jedlému hřibu smrkovému (Boletus edulis), který se liší světle nebo i tmavěji hnědým kloboukem, světlejší síťkou na třeni a růstem hlavně pod smrky.

Je jedlý. Z kulinářského hlediska můžete s hřibem borovým naložit zcela dle libosti do omáček, pod maso, můžete jej smažit v trojobalu nebo usušit pro pozdější použití.

Autoři:


Témata: Jedlé, Nelupenaté


Nejčtenější

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

Další z rubriky

Hřib dřevožijný
Hřib dřevožijný (Buchwaldoboletus lignicola)

Hřib dřevožijný údajně přitahuje blesky.  celý článek

Krásnopórka žemlička
Krásnopórka žemlička (Albatrellus confluens)

Najdete ji v Jižních Čechách v místech s nejčistším vzduchem.  celý článek

Hřib rudonachový
Hřib rudonachový (Boletus rhodopurpureus)

Kriticky ohrožený hřib rudonachový najdete určitě v Červeném seznamu., v lese však vzácně.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.