Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hřib borový (Boletus pinophilus)

  10:29aktualizováno  10:29

Hřib Borový | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewTento hřib je v posledních letech málo nalézaný, o to však krásnější hřib z borů s červenohnědým kloboukem, majestátním vzezřením i chutí. 

Hřib borový se na jaře objevuje ze všech hřibů jako první - ve vyhřátých písčitých borech. Je jen věčná škoda, že jej valem ubývá. Měl by se proto spíše chránit, než sbírat, i kdyby vám to mělo srdce utrhnout. Ale to asi udělá málokterý houbař, a tak nezbývá nic než doufat, že se hřibům borovým u nás blýská na lepší časy a že jich bude do budoucna spíše přibývat.

Klobouky jsou 6 - 20 cm široké, v mládí polokulovité, pak polštářovité až rozložené, na povrchu drobně svraskalé, tmavě červenohnědé nebo kaštanové, v mládí jakoby ojíněné, naspodu s drobnými, žlutě až olivově zelenavými póry. Světle hnědý třeň měří 8 - 18 cm na délku a 3 - 6 cm na šířku s červenohnědou síťkou. Dužnina je bílá, výtrusy olivově hnědavé.

Kde a kdy roste

Hřib borový roste nehojně až velmi vzácně od května do října v borových a smíšených lesích na kyselých písčitých půdách, nejčastěji v borůvkových a vřesových borech pod borovicí lesní. Hřib borový je dosti podobný rovněž jedlému hřibu smrkovému (Boletus edulis), který se liší světle nebo i tmavěji hnědým kloboukem, světlejší síťkou na třeni a růstem hlavně pod smrky.

Je jedlý. Z kulinářského hlediska můžete s hřibem borovým naložit zcela dle libosti do omáček, pod maso, můžete jej smažit v trojobalu nebo usušit pro pozdější použití.

Autoři:


Témata: Jedlé, Nelupenaté


Nejčtenější

Ruka nemusí dělat nic jiného, než přesouvat kelímek od kávovaru k zákazníkovi....
První robotická kavárna v San Francisku připraví až 200 šálků za hodinu

Startup Cafe X otevřel první kavárnu, kde nebude obsluhovat barista, ale robotická ruka. Rameno průmyslového robota připraví zákazníkovi do kelímku s sebou...  celý článek

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani?...
Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na...  celý článek

Za podivným chováním rybičky byl nádor.
Zlaté rybce vyoperovali nádor. Byla zmatená a plavala pozpátku

Dvacetiletá zlatá rybka už dlouho překonávala průměrný věk svého druhu a byla stále čilá a zdravá. Až v poslední době změnila své chování a lékař objevil...  celý článek

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

Včelka si čistí tykadla.
Polím chybí včely k opylování. Vědci místo nich chtějí nasadit drony

Japonští vědci začali zkoušet miniaturní drony, které by mohly pomoci včelstvům opylovat louky a pole. Stroje by mohly brázdit pole a přenášet pyl z rostliny...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.