Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hřib dubový (Boletus reticulatus/Boletus aestivalis)

  10:31aktualizováno  10:31

Hřib Dubový | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewDubák, doubáček, kamenáč, říbek, pravák, banar… Zní vám ta jména povědomě? Tyto krásné lidové názvy byly přiřazeny králi listnatých lesů – hřibu dubovému.

Tento druh hřibu je mezi houbaři dosti vyhledáván, ovšem jeho reputaci poněkud kazí fakt, že téměř vždy bývá prolezlý červy, zejména ve třeni. Jen si vzpomeňte, určitě se i vám stalo, že prvotní radost z kapitálního úlovku zkazil červík zabydlený v nožce hříbku.

Klobouky jsou 5 – 15 cm široké, v mládí polokulovité, později polštářovité až rozložené, suché, okrové nebo hnědavé, naspodu s drobnými póry, zprvu bílými, později žlutozelenými. Třeň měří 5 – 15 cm na výšku a až 6 cm na šířku, má okrovou barvu a válcovitě kyjovitý až soudkovitý tvar a také výraznou, okrově zbarvenou síťku. Dužnina bílá.

Kde a kdy roste 

Roste hojně až velmi hojně od května do září v listnatých a smíšených lesích, na hrázích rybníků, ve stromořadích a podobně. Hlavně pod duby, ale také pod lipami a buky.

Jeho chuť je vynikající. Z kulinářského hlediska se nejvíce doporučuje smažit hřiby jako řízky, ale fantazii se meze nekladou a proti gustu žádný dišputát.

Autoři:


Témata: Jedlé, Nelupenaté


Nejčtenější

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Cita
Erik zachránil kluka, Malina rozpozná záchvaty. Ocenění psí hrdinové

Obětaví psi sbírají za svou neohroženost už sedm let ocenění Statečná psí srdce udělovaná v několika kategoriích. Vždyť psími hrdiny se den co den stávají...  celý článek

Další z rubriky

Krásnopórka kozí noha
Krásnopórka kozí noha (Scutiger pes-caprae)

Tato zajímavá houba má výrazný klobouk a obří póry.  celý článek

Jedovatý pavučinec kozlí nesbírejte!
Pavučinec kozlí (Cortinarius traganus)

Jméno traganus odkazuje k pachu kozla. Aroma pavučince totiž není příjemné.   celý článek

Hlíva dubová
Hlíva dubová (Pleurotus dryinus)

Je s podivem, že hlívu dubovou najdete spíše na smrku a jabloni než na dubu.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.