Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hřib dubový (Boletus reticulatus/Boletus aestivalis)

  10:31aktualizováno  10:31

Hřib Dubový | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewDubák, doubáček, kamenáč, říbek, pravák, banar… Zní vám ta jména povědomě? Tyto krásné lidové názvy byly přiřazeny králi listnatých lesů – hřibu dubovému.

Tento druh hřibu je mezi houbaři dosti vyhledáván, ovšem jeho reputaci poněkud kazí fakt, že téměř vždy bývá prolezlý červy, zejména ve třeni. Jen si vzpomeňte, určitě se i vám stalo, že prvotní radost z kapitálního úlovku zkazil červík zabydlený v nožce hříbku.

Klobouky jsou 5 – 15 cm široké, v mládí polokulovité, později polštářovité až rozložené, suché, okrové nebo hnědavé, naspodu s drobnými póry, zprvu bílými, později žlutozelenými. Třeň měří 5 – 15 cm na výšku a až 6 cm na šířku, má okrovou barvu a válcovitě kyjovitý až soudkovitý tvar a také výraznou, okrově zbarvenou síťku. Dužnina bílá.

Kde a kdy roste 

Roste hojně až velmi hojně od května do září v listnatých a smíšených lesích, na hrázích rybníků, ve stromořadích a podobně. Hlavně pod duby, ale také pod lipami a buky.

Jeho chuť je vynikající. Z kulinářského hlediska se nejvíce doporučuje smažit hřiby jako řízky, ale fantazii se meze nekladou a proti gustu žádný dišputát.

Autoři:


Témata: Jedlé, Nelupenaté


Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.