Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hřib hnědý (Boletus badius/Xerocomus badius)

  10:35aktualizováno  10:35

Hřib Hnědý | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewTomuto hřibu od pradávna říká suchohřib, a to hlavně proto, že je nejlepší jej usušit. Nebývá tak často napadán larvami hmyzu jako většina jiných hřibů, avšak je třeba sbírat jen pěkné čisté plodnice. Chuť a vůni má vynikající a pro svou všestrannost je jedním z nejoblíbenějších druhů u nás.

Klobouk je 4 – 18 cm široký, v jehličnatých lesích zbarven to kaštanově hnědé barvy, v listnatých lesích má světlejší barvu. Má lesklý vzhled a za vlhka na něm zůstávají skvrny. Třeň je 4,5 – 12,5 cm dlouhý a podobně zbarvený jako klobouk, bez síťky. Rourky jsou 1 – 2 cm dlouhé, světle žluté a po dotyku slabě modrají, což je jedním z hlavních určovacích znaků hřibu hnědého. Bílá dužnina má slabou houbovou vůni, na řezu rovněž modrá, ovšem zbarvení brzy vybledá. Výtrusný prach je světle hnědý.


Kde a kdy roste

Hřib hnědý můžeme najít ve všech typech lesů v mechu, jehličí, na odumřelých větvích stromů nebo na smrkových šiškách. U nás je to všeobecně rozšířená houba v nížinách i v horách, všude dost hojná. Je to velice proměnlivá houba.

Mladé plodnice můžeme uchovávat v panenském olivovém oleji nebo naložené ve víně či ovocném octě. Větší kusy je ovšem nejlepší rozkrájet a po odstranění příliš mokrých rourek, které by nedostatečně vyschly, usušit. Odstraněné rourky můžeme využít jinak.
Hřib hnědý je nejlépe sbírat za sucha. Klobouky otřeme utěrkou a než jej začneme zpracovávat, necháme je oschnout. Tenké řezy můžeme dokonce požívat za syrova a věřte – je to opravdu lahůdka. Ať máme hřib hnědý čerstvý či usušený, můžeme jej mnohostranně využít do polévek, omáček, k dušenému masu a do jiných jídel.

Autoři:


Témata: Jedlé, Nelupenaté


Nejčtenější

Po pěti dnech byly neošetřené jahody už plesnivé.
Vymysleli přípravek, který až pětkrát prodlouží trvanlivost ovoce a zeleniny

Kalifornský start-up Apeel Sciences připravil řešení pro prodloužení životnosti ovoce a zeleniny od okamžiku, kdy je sklizené. V praxi by to mohlo znamenat...  celý článek

V tomto složená nás čeští musheři od 24. ledna reprezentují v Kanadě na MS...
VIDEO: Čeští musheři zabojují se svými psy o medaile na MS v Kanadě

Od zítřka až do 1. února měří světová musherská špička své síly na MS v kolébce mushingu, kanadské rezervaci Haliburton Forest. Češi tu mají tři želízka v...  celý článek

Pohlreich versus fritovací hrnce kempu v Pasohlávkách
Bizarní hospoda v moravském kempu, kde si dáte i opečené kousky chleba

Osazenstvo hospody U Tlusťocha v kempu v moravských Pasohlávkách šéfa absolutně odzbrojí. Jak jídelníčkem na hranici hazardu s lidským zdravím, tak...  celý článek

Liberecká zoo bude hostit mezinárodní konferenci zaměřenou na stravování...
Nejvíc peněz prožerou lachtani a zoborožci, experti proberou jídelníček

Zoo v Liberci bude hostit mezinárodní konferenci zaměřenou na stravování zvířat. Zúčastní se jí 130 odborníků z veterinárních fakult univerzit, veterináři či...  celý článek

Univerzální kuchařský nůž
Takto by měl vypadat nůž, který už nikdy nebudete muset ostřit

V květnu se začne prodávat kuchyňský nůž, na jehož vývoji se podíleli vědci z NASA. Měl by být daleko tvrdší než ty nejlepší nože a přitom slitina není křehká,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.