Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hřib moravský (Boletus moravicus)

aktualizováno 
Za sběr hřibu moravského vám hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Patří mezi kriticky ohrožené a chráněné houby.

Hřib moravský | foto: Jaroslav Malý

Jak vypadá

Klobouk tohoto hřibu je hnědý s nádechem oranžové, jeho povrch bývá leckdy popraskaný. Silný třeň je světle žlutý, postupně hnědne. Někdy ho pokrývá síťka.

Dá se zaměnit za hřib plstnatý, který se sbírat může a je také jedlý. Na rozdíl od něj nemá ale hřib moravský typickou vůni hřibů, ale jeho lehké, příjemné aroma spíš připomíná kokos.

Kde a kdy roste

Hřib moravský vyrůstá přes léto do časného podzimu v listnatých lesích, obvykle v blízkosti dubů.

Tato houba je jedlá, ale i zákonem chráněná. Pokud ji seberete, hrozí vám pokuta až 50 tisíc korun.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Krásnopórka kozí noha
Krásnopórka kozí noha (Scutiger pes-caprae)

Tato zajímavá houba má výrazný klobouk a obří póry.  celý článek

Hřib skvrnitý
Hřib skvrnitý (Hemileccinum depilatum)

Podle povrchu klobouku se mu slovensky říká jamkatý.  celý článek

Čirůvka kosatcová
Čirůvka kosatcová (Lepista irina)

Čirůvka voní po kosatcích, vzhledem připomíná čirůvku májovku.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.