Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hřib nachový (Boletus rhodoxanthus)

aktualizováno 
Připomíná hřib satan, oba vyrůstají ve stejných podmínkách.

Hřib nachový | foto: Jaroslav Malý

Jak vypadá

Klobouk dorůstá do 7 až 20 centimetrů v průměru. Nejprve má polokulovitý tvar a postupně se stane rozložitým. Zbarvuje se do hnědavě žluté, mívá směrem od okraje načervenalý odstín. Jeho povrch je lysý nebo trochu plstnatý. Někdy trochu lepí.

Rourky nabírají různé odstíny žluté – od světlé po sytou. Ve stáří mění barvu a zelenají nebo modrají.

Třeň měří 6 až 16 centimetrů do výšky a 2 až 6 centimetrů do šířky. Tlustý a břichatý třeň se mění na válcovitý, báze může trochu špičatět do země. Pokrývá ho purpurově červená, tečkovaná síťka, přes jejíž oka spatříte původní žlutou barvu třeně.

Kde a kdy roste

Vyhovuje mu suché prostředí, nejvíce dubové a bukové lesy. Najdete ho od června do října. Může připomínat hřib satan, roste také na stejných stanovištích. Hřib nachový je ale vzácnější a nejedlý.

Autor:


Témata: Nejedlé, Nelupenaté


Nejčtenější

Jan Matějka se 106cm hlavatkou
Za hlavatkami musí čeští rybáři do zahraničí. U nás už téměř neexistují

U nás téměř vyhubená hlavatka je „vzácné zboží“ i v zahraničí. Lovit se smí jen v zimě, jinak je chráněná. A rybáři mají vyzkoušeno, že čím mizernější počasí...  celý článek

Do kukaně se vkládá falešné vejce ze sádry nebo porcelánu - pokladek. Slepice...
Sedm rad malochovatelům slepic, jak se vyhnout nákaze ptačí chřipkou

Přes víkend musel být uzavřen další malochov drůbeže, tentokrát na Přerovsku, kde uhynulo 35 slepic a další vykazovaly příznaky typické pro ptačí chřipku. Jak...  celý článek

V tomto složená nás čeští musheři od 24. ledna reprezentují v Kanadě na MS...
VIDEO: Čeští musheři zabojují se svými psy o medaile na MS v Kanadě

Od zítřka až do 1. února měří světová musherská špička své síly na MS v kolébce mushingu, kanadské rezervaci Haliburton Forest. Češi tu mají tři želízka v...  celý článek

Po pěti dnech byly neošetřené jahody už plesnivé.
Vymysleli přípravek, který až pětkrát prodlouží trvanlivost ovoce a zeleniny

Floridský start-up Apeel Sciences připravil řešení pro prodloužení životnosti ovoce a zeleniny od okamžiku, kdy je sklizené. V praxi by to mohlo znamenat nejen...  celý článek

Pohlreich versus fritovací hrnce kempu v Pasohlávkách
Bizarní hospoda v moravském kempu, kde si dáte i opečené kousky chleba

Osazenstvo hospody U Tlusťocha v kempu v moravských Pasohlávkách šéfa absolutně odzbrojí. Jak jídelníčkem na hranici hazardu s lidským zdravím, tak...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.