Hřib nachovýtrusný | foto: www.houbar.cz

Hřib nachovýtrusný

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewŽe jste ještě neslyšeli o hřibu nachovýtrusném? Tento hřib velice často houbaři přehlížen a když už ho někdo najde, příliš velkou radost z něj nemá. Svým poněkud „začouzeným“ zjevem houba ke sběru příliš neláká, ale jinak je jedlý a někteří návštěvníci lesa jej s chutí seberou a doma upraví dle libosti.

Klobouky jsou 5 – 15 cm široké, v mládí polokulovité, později sklenuté až rozložené, jemně sametové, začazeně černohnědé až sazově hnědé, naspodu s hranatými, šedožlutavými, později až kouřově hnědými póry a kyjovitým, jemně plstnatým, šedohnědým nebo hnědým, naspodu bělavým, 5 – 15 cm dlouhým třeněm. Bílá dužnina na řezu růžoví, někdy i zelená, potom až černá.

Kde a kdy roste

Hřib nachovýtrusný roste místy hojně od července do října na kyselých půdách hlavně v jehličnatých a smíšených lesích pod smrky a borovicemi, vzácně i pod listnáči, spíše v podhůří.

V kuchyni je nejlepší hřib nachovýtrusný usušit. Jinak jej ale můžeme použít do nejrůznějších směsí a omáček; prakticky všestranně.