Hřib peprný | foto: houbar.cz

Hřib peprný (Boletus piperatus)

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewRoztomilé, malé hříbečky, kterých, když rostou, bývá v lese plno. Dodnes se leckteří houbaři mezi sebou dohadují, zda je sbírat či nikoliv. 
Na užití v kuchyni dejte pozor - větším množství dokáže zkazit celý pokrm, ale v menším se používá jako koření.

Klobouky jsou 2 - 6 cm široké, v mládí polokulovité, později nízce sklenuté až polštářkovité, za vlhka lepkavé, jinak suché a matně lesklé, plavě okrové až žlutavě hnědé, naspodu s červenohnědými póry a žlutohnědým, na bázi šafránově žlutým, 3 - 6 cm dlouhým a 5 - 10 mm širokým třeněm. Dužnina je žlutá, chuť peprná.

Kde a kdy roste

Hřib peprný roste spíše nehojně až roztroušeně v létě a na podzim v jehličnatých, smíšených a méně i listnatých lesích, zejména pod borovicemi a smrky.

Pokud se rozhodnete vyzkoušet hřib peprný použít v kuchyni, pak pamatujte, že delší tepelnou úpravou se vytrácí jeho palčivost. Proto se doporučuje vložit pár čerstvých plátků vložit do jídla několik minut před ukončením jeho úpravy nebo si hřiby peprné nasušit a rozdrcené na prášek je používat místo pepře.