Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hřib plavý (Boletus impolitus)

  10:50aktualizováno  10:50

Hřib plavý | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewHřib plavý je dosti podobný kozáku dubovému (Leccinum luteoporum), který se liší poněkud tmavším, svraskalým kloboukem, hnědnutím pórů po doteku a zprvu růžovějící, pak šednoucí dužninou.

Klobouky jsou 6 - 15 cm široké, v mládí polokulovité, později polštářovitě sklenuté, masité, hedvábitě vláknité, bělavé, plavé nebo okrové, otlačením hnědnoucí, naspodu s citrónově až zelenavě žlutými póry a nahoře žlutým, dole červenohnědým, jemně vláknitě šupinkatým, 6 - 12 cm dlouhým a 2 - 4 cm širokým třeněm; dužnina je běložlutavá, neměnlivá, pach lehce karbolový. Výtrusy jsou olivově hnědavé.

Kde a kdy roste

Hřib plavý roste nehojně až vzácně od července do září v listnatých a smíšených lesích, zejména pod duby a buky na vápnitých půdách, více v oblastí teplomilné květeny.

Je jedlý, po tepelné úpravě nepoživatelný. Podobně jako Pečárka zápašná má silně karbolový pach, který je patrný hlavně při vaření. Hřib plavý je oproti pečárce zápašné jedlý, ale díky podobně odpornému zápachu, který se při tepelném zpracování výrazně násobí, se v kuchyni stává nepoužitelným.

Autoři:


Témata: Jedlé, Nelupenaté


Nejčtenější

Cita
Erik zachránil kluka, Malina rozpozná záchvaty. Ocenění psí hrdinové

Obětaví psi sbírají za svou neohroženost už sedm let ocenění Statečná psí srdce udělovaná v několika kategoriích. Vždyť psími hrdiny se den co den stávají...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Další z rubriky

Krásnopórka žemlička
Krásnopórka žemlička (Albatrellus confluens)

Najdete ji v Jižních Čechách v místech s nejčistším vzduchem.  celý článek

Jedovatý pavučinec kozlí nesbírejte!
Pavučinec kozlí (Cortinarius traganus)

Jméno traganus odkazuje k pachu kozla. Aroma pavučince totiž není příjemné.   celý článek

Hřib dřevožijný
Hřib dřevožijný (Buchwaldoboletus lignicola)

Hřib dřevožijný údajně přitahuje blesky.  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.