Hřib plavý

Hřib plavý | foto: www.houbar.cz

Hřib plavý (Boletus impolitus)

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewHřib plavý je dosti podobný kozáku dubovému (Leccinum luteoporum), který se liší poněkud tmavším, svraskalým kloboukem, hnědnutím pórů po doteku a zprvu růžovějící, pak šednoucí dužninou.

Klobouky jsou 6 - 15 cm široké, v mládí polokulovité, později polštářovitě sklenuté, masité, hedvábitě vláknité, bělavé, plavé nebo okrové, otlačením hnědnoucí, naspodu s citrónově až zelenavě žlutými póry a nahoře žlutým, dole červenohnědým, jemně vláknitě šupinkatým, 6 - 12 cm dlouhým a 2 - 4 cm širokým třeněm; dužnina je běložlutavá, neměnlivá, pach lehce karbolový. Výtrusy jsou olivově hnědavé.

Kde a kdy roste

Hřib plavý roste nehojně až vzácně od července do září v listnatých a smíšených lesích, zejména pod duby a buky na vápnitých půdách, více v oblastí teplomilné květeny.

Je jedlý, po tepelné úpravě nepoživatelný. Podobně jako Pečárka zápašná má silně karbolový pach, který je patrný hlavně při vaření. Hřib plavý je oproti pečárce zápašné jedlý, ale díky podobně odpornému zápachu, který se při tepelném zpracování výrazně násobí, se v kuchyni stává nepoužitelným.