Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hřib přívěskatý (Boletus appendiculatus)

  17:00aktualizováno  17:00
Najít tuto houbu je vzácné. Ještě vzácnější je, pokud ji předtím neprokousali červi.

Hřib přívěskatý | foto: Jaroslav Malý

Jak vypadá

Klobouk měří nejméně sedm centimetrů v průměru, nebývá výjimkou i třikrát větší. Nejprve má světle hnědou barvu, později červená a po otlačení rezaví. Světlý třeň měří od pěti do patnácti centimetrů pokrývá světle hnědá síťka. Nejprve je tlustý, později se vytáhne a je válcovitý. Rourky bývají citronově žluté.

Kde a kdy roste

Tuto houbu najdete vzácně. Když už se ale mezi červnem a zářím objeví, tak občas i ve skupince nebo s přívěskem - tedy s menším hříbkem vyrůstajícím u báze. Preferuje teplé oblasti a blízkost listnatých stromů. Občas se nachází i na hrázích rybníků nebo v borůvčí.

Hřib přívěskatý je jedlý a prý i chutný. Červi si ale na něm obvykle pochutnají dřív, než ho najdete. Ani čerstvá a nepoškozená plodnice by se ale neměla jíst, tento hřib totiž patří mezi vzácné houby.

Autor:


Témata: Jedlé, Nelupenaté


Nejčtenější

Z takového stolu by měl vegetarián radost.
Jaká strava je k půdě nejšetrnější? Vegani skončili až za vegetariány

Vezměte hektar půdy a zkuste z něj celý rok živit jednoho člověka. Podle amerického průzkumu na tom bude nejlíp ten, kdo odmítá maso, ale dá si mléčné výrobky...  celý článek

Ani ne dvouletý stafbulík Shadow kočičí exkrementy miluje, sbírá je po zahradě....
Když chodí váš pes hodovat do kočičího záchodu, měli byste to řešit

V nejedné domácnosti se sejde pes s kočkou a na venkově stačí, když vám chodí na zahradu kočka od sousedů a záliba psů v požírání kočičích hovínek může mít...  celý článek

Standardní balení, které by mělo vydržet zacházení na poště.
Lahev s vínem se vejde do schránky. Už nemusíte čekat na pošťáka

Parta nadšenců si oblíbila zásilkový prodej kvalitních vín přímo do domu. Jenže to musí být někdo doma, když chodí pošťák. Proto vymysleli lahve tak ploché,...  celý článek

Kdybychom těsto nechali déle zrát, byly by bubliny ve střídce větší.
Triky pro snadné pečení chleba: sledujte bubliny a pečte ho v hrnci

Několikrát se mi chleba povedl, ale v poslední době ne a ne docílit nadýchanosti. Už se mi doma smějí, píše čtenářka Markéta. Přitom peče jen obyčejný chleba z...  celý článek

Online festival Země na talíři: Válka osiv (trailer)
Baví vás jídlo? Filmaři zdokumentovali, jak se dostává na váš stůl

Pokud vás zajímá, jak může jídlo - i to, co jíte právě vy - globálně měnit svět k lepšímu nebo k horšímu, máte jedinečnou možnost si o tom udělat ucelenou...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.