Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hřib siný (Gyroporus cyanescens)

  11:15aktualizováno  11:15

Hřib siný | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewNajdete-li tento hřib, ani byste neřekli, že patří mezi „modráky“. Je totiž od nohy přes rourky až po klobouk celý slámově žlutý, pouze dužina je bílá. Ale stačí se jen dotknout jeho povrchu nebo rozkrojit plodnici a vše ihned intenzivně zmodrá, takže není problém jej bezpečně určit. Modrání tohoto hřibu je způsobeno oxidací žlutého pigmentu gyrocyaninu.

Lidové názvy: hůščák, pískový modrák

Klobouky jsou 5 - 15 cm široké, polokulovité, záhy polštářkovité až rozložené, masité, měkce plstnaté, suché, často rozpukávající, běložluté nebo žlutookrové, naspodu s bělavými, pak lehce zažloutlými rourkami s nepravidelnými, po doteku chrpově modrajícími póry a slámožlutým, dolů kyjovitě rozšířeným, sklípkatě dutým, 5 - 12 cm dlouhým a 2 - 3 cm širokým třeněm. Dužnina má bílou a na řezu rychle modrá. Výtrusy jsou nažloutlé.

Kdy a kde roste

Hřib siný roste nehojně až vzácně od července do října jak v listnatých, tak smíšených i jehličnatých lesích, a to buď pod buky nebo pod borovicemi. . 

Je jedlý, takže jej můžete sníst, ale raději jej před tím trochu déle tepelně upravte – stejně jako ostatní jedlé a modrající druhy.

Autoři:


Témata: Jedlé, Nelupenaté


Nejčtenější

Živý plot z cypřišovců Leylandových je krásně sytě zelený. Ale je náročný na...
Bez častého střihu vám živý plot z „lejlanďáků“ přeroste přes hlavu

Téma sousedských vztahů a živých plotů by vydalo na román, přerostlé větve často zasahují na vedlejší pozemek, prorůstají kořeny a podobně. Zvlášť když jde o...  celý článek

opylovací robot
Polím chybí včely k opylování. Vědci místo nich chtějí nasadit drony

Japonští vědci začali zkoušet miniaturní drony, které by mohly pomoci včelstvům opylovat louky a pole. Stroje by mohly brázdit pole a přenášet pyl z rostliny...  celý článek

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

S kým si lépe porozumíte? Se psem, anebo s kočkou?
Kočka, nebo pes? Na co myslet při výběru nového člena rodiny

Plánujete si pořídit zvíře, ale nemůžete se rozhodnout, jestli zvolit kočku, nebo psa? Je do malého bytu vhodnější štěně? Je opravdu kočka samostatnější a má s...  celý článek

Interiér bistra, které omylem získalo na okamžik michelinskou hvězdu.
Michelinský průvodce dal hvězdu omylem a z bistra udělal celebritu

Je to událost, jaká se může stát jen jednou za deset let, řekl by doktor Chocholoušek a my ostatní, že se to může stát jen u nás. Ve Francii se však osudné...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.