Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hřib smrkový (Boletus edulis)

  11:16aktualizováno  11:16

Hřib smrkový | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewPokud se o lvovi říká, že je králem zvířat, potom je hřib smrkový králem houbařské říše. Je obdařen nejen vynikající chutí, ale už samotný pohled na něj vzbuzuje v nejednom houbaři zážitek přímo euforický.

Je velmi proměnlivý, může dorůst značné velikosti a váhy, až do 1 kg. Vyroste během několika dní; hmyz klade vajíčka na dolní část třeně a vylíhlé larvy pak putují třeněm do klobouku a rourek. Proto je nejlepší sbírat hřiby smrkové v nejlepším stádiu vývoje. Najdete-li velkou plodnici, rozřízněte její klobouk dříve, než ji dáte do košíku, abyste se přesvědčili, že tam nejsou larvy hmyzu ("červi").

Šířka klobouku kolísá mezi 6 a 20 cm, zprvu je polokulovitý, později klenutý, v mládí i čistě bílý, většinou však zbarvený v široké škále odstínů hnědi. Na samém okraji je v mládí patrná bílá linka, jež se u ostatních "pravých" hřibů nevyskytuje. Třeň je 3 - 23 cm dlouhý, dole značně tlustý až hlízovitý, s jemnou síťkou, která je výraznější pod kloboukem. Póry jsou zprvu bílé, později se zbarvují do světle žluta. Dužnina je čistě bílá a stářím houby se nemění.

Kdy a kde roste

Roste v lesích, někdy i mimo les, hlavně pod smrky, ale i pod borovicemi, duby, buky, břízami, jednotlivě i ve skupinách, od pahorkatiny po hory, hojněji ve vyšších polohách, v jižních Čechách hojně. Hlavní růstové vlny tam přicházejí zpravidla v srpnu a v září a za příznivých podmínek je jeho výskyt až masový, zejména v malých smrčinách.


Hřib smrkový je kulinářsky velmi cenný a všestranně využitelný. Rozkrájený na jemné plátky je zřejmě nejdůležitější obchodní houbou na světě. Sušení je nejlepší způsob jeho uchovávání v domácnostech. Mladé plodnice můžeme dávat do čistého panenského olivového oleje, je však skutečně nejlépe nechat jej vyrůst do dospělosti a pak použít. Pokud jde o přípravu bílých houbových omáček, má konkurenci snad jen v čirůvce májovce.

Autoři:


Témata: Jedlé, Nelupenaté


Nejčtenější

Jan Matějka se 106cm hlavatkou
Za hlavatkami musí čeští rybáři do zahraničí. U nás už téměř neexistují

U nás téměř vyhubená hlavatka je „vzácné zboží“ i v zahraničí. Lovit se smí jen v zimě, jinak je chráněná. A rybáři mají vyzkoušeno, že čím mizernější počasí...  celý článek

Mršina, která zbyla po hodování vlků, je v zasněžené krajině spoutané mrazem...
VIDEO: Když sýkorky hodují na mršině, co zbyla po nočním lovu vlků

V lesích Podkarpatského vojvodství v Polsku se podařilo zachytit hodování sýkorek, nikoliv ovšem na krmítku. Aby přežily tuhou zimu, potřebují se pořádně...  celý článek

Po pěti dnech byly neošetřené jahody už plesnivé.
Vymysleli přípravek, který až pětkrát prodlouží trvanlivost ovoce a zeleniny

Floridský start-up Apeel Sciences připravil řešení pro prodloužení životnosti ovoce a zeleniny od okamžiku, kdy je sklizené. V praxi by to mohlo znamenat nejen...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.