Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hřib strakoš (Suillus variegatus)

  11:17aktualizováno  11:17

Hřib strakoš | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewLidové názvy: bezpráce, borovák, borovinka, doupenka, doupnáček, hradečanka, husí pupek, jalovčík, kačenka, koženka, kožešník, kožužnička, linduška, máselka, mulička, ořechůvka, pastéřka, pepřák, písečník, růžička, skořičník, šafráník, šenkýřka, ševčík, verunka, voříšek, zaječák, židák...

Svým jasným zbarvením je již zdaleka viditelný, takže je požitkem jej sbírat. Dalším kladem této houby je fakt, že ze všech hřibovitých hub vykazuje nejnižší obsah těžkých kovů.

Klobouky jsou 4 – 10 cm široké, v mládí polokulovité, pak sklenuté až rozložené, jen za mokra lehce slizké, jinak suché, sametově plstnaté až jemně šupinkaté, okrové nebo žlutohnědavé, naspodu s velmi drobnými, pepřově hnědými až olivovými póry a žlutookrovým, 4 – 9 cm dlouhým a 1 – 3 cm širokým třeněm; hnědavě žlutá dužnina na řezu slabě modrá.

Kde a kdy roste

Hřib strakoš roste místy hojně až velmi hojně koncem léta až na podzim (srpen – listopad) v jehličnatých a smíšených lesích, hlavně pod borovicemi, ale i smrky, v písčitých borech a na rašeliništích.

Je jedlý. Z hlediska uchovávání je nejlepší jej usušit. Je dobré jej přidávat do směsí s jinými houbami – hodí se i do omáček, polévek, pod maso i na všechna ostatní sídla.

Autoři:


Témata: Jedlé, Nelupenaté


Nejčtenější

Interiér bistra, které omylem získalo na okamžik michelinskou hvězdu.
Michelinský průvodce dal hvězdu omylem a z bistra udělal celebritu

Je to událost, jaká se může stát jen jednou za deset let, řekl by doktor Chocholoušek a my ostatní, že se to může stát jen u nás. Ve Francii se však osudné...  celý článek

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani?...
Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na...  celý článek

opylovací robot
Polím chybí včely k opylování. Vědci místo nich chtějí nasadit drony

Japonští vědci začali zkoušet miniaturní drony, které by mohly pomoci včelstvům opylovat louky a pole. Stroje by mohly brázdit pole a přenášet pyl z rostliny...  celý článek

Ruka nemusí dělat nic jiného, než přesouvat kelímek od kávovaru k zákazníkovi....
První robotická kavárna v San Francisku připraví až 200 šálků za hodinu

Startup Cafe X otevřel první kavárnu, kde nebude obsluhovat barista, ale robotická ruka. Rameno průmyslového robota připraví zákazníkovi do kelímku s sebou...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.