Hřib žlučník | foto: houbar.cz

Hřib žlučník (Tylopilus felleus )

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

midiTato houba je snadno zaměnitelná, nejčastěji za hřib smrkový nebo hřib dubový.

Nejobvyklejší je záměna mladých plodnic, protože ústí trubek nejsou dostatečně zbarvená.

Hřib žlučník má mnoho jiných názvů, jako je např. hřib hořký, žlučový, žlučák, hořčík, podhřibnice.

Jeho latinské jméno Felleus znamená hořký jako žluč.


Klobouk je široký 5-15 cm, v mládí polokulovitý. Je suchý, sametový a těžkou loupatelný. Klobouk má matně hnědou nebo šedohnědou barvu. Třeň je 4-12 cm dlouhý a 1-4 cm tlustý. Tmavá, hrubá a výrazná síťka je po celé délce tlustého třeně. Dužina je bílá, někdy světle růžová, měkká a vodnatá. Vůně je nevýrazná, ale chuť velmi hořká. Výtrusový prach je růžový až hnědý.

Kdy a kde roste

Hřib žlučník je rozšířen v mnoha částech severního mírného pásu. Roste hojně v jehličnatých i smíšených lesích. Najdeme ho jednotlivě na dobře propustných kyselých půdách od léta až do podzimu. Nejvíce však v srpnu a v září.


Je nejedlý. Jeho chuť je velice hořká. Nedá se použít v kuchyni, neboť může vyvolat střevní a trávicí potíže.