Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hřib žlutomasý (Xerocomus chrysenteron)

  9:00aktualizováno  9:00

Hřib žlutomasý | foto: houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti

midiTento hřib získal díky svému popraskanému klobouku přezdívku praskáč.

Jeho chuť je nakyslá, a proto se mezi houbaři netěší velké oblibě.

Velmi často ho navíc napadá plíseň.


Klobouk (3-12 cm široký) je zprvu silně vyklenutý, poté se zplošťuje. Jeho kraje bývají rozežrané od slimáků.  Pokožka klobouku brzy rozpraskává, čímž se odkrývá červená vrstva pod ní. Třeň bývá 3-10 cm dlouhý a 0,5-2 cm tlustý. Je tenký, válcovitý, jemně žíhaný a žlutý až červený. Bílá až nažloutlá dužina na řezu téměř nemodrá.

Kde a kdy roste

Roste v hojném počtu v oblastech severního pásma. Najdeme ji v listnatých i jehličnatých lesích, ve vlhkých oblastech na dobře rozpustných půdách, které obsahují hodně humusu. V lesích se vyskytuje ve skupinkách, ale také jednotlivě, a to od léta do podzimu (červen-listopad).

Jedlá houba. Její chuť je slabě nakyslá. Používají se nejčastěji mladé a zdravé plodničky, které jsou vhodné  do houbových polévek. Neměly by se však nakládat do octového nálevu. Nehodí se ani na sušení.

Autoři:




Nejčtenější

Čokoládoví jedinci (pes vlevo) jsou nestandardní, přesto se však ve vrzích...
Tibetský teriér. Posvátný posel štěstí, který se jako teriér nechová

Tibetský teriér neboli „tibeťák“ je skvělým rodinným i sportovním společníkem. Jeho výrazným znakem je nádherná jemná srst, kterou zaujme na první pohled. V...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Další z rubriky

Hřib dřevožijný
Hřib dřevožijný (Buchwaldoboletus lignicola)

Hřib dřevožijný údajně přitahuje blesky.  celý článek

Jedovatý pavučinec kozlí nesbírejte!
Pavučinec kozlí (Cortinarius traganus)

Jméno traganus odkazuje k pachu kozla. Aroma pavučince totiž není příjemné.   celý článek

Hřib skvrnitý
Hřib skvrnitý (Hemileccinum depilatum)

Podle povrchu klobouku se mu slovensky říká jamkatý.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.