Hřib žlutomasý | foto: houbar.cz

Hřib žlutomasý (Xerocomus chrysenteron)

Jak vypadá

. Zajímavosti

midiTento hřib získal díky svému popraskanému klobouku přezdívku praskáč.

Jeho chuť je nakyslá, a proto se mezi houbaři netěší velké oblibě.

Velmi často ho navíc napadá plíseň.


Klobouk (3-12 cm široký) je zprvu silně vyklenutý, poté se zplošťuje. Jeho kraje bývají rozežrané od slimáků.  Pokožka klobouku brzy rozpraskává, čímž se odkrývá červená vrstva pod ní. Třeň bývá 3-10 cm dlouhý a 0,5-2 cm tlustý. Je tenký, válcovitý, jemně žíhaný a žlutý až červený. Bílá až nažloutlá dužina na řezu téměř nemodrá.

Kde a kdy roste

Roste v hojném počtu v oblastech severního pásma. Najdeme ji v listnatých i jehličnatých lesích, ve vlhkých oblastech na dobře rozpustných půdách, které obsahují hodně humusu. V lesích se vyskytuje ve skupinkách, ale také jednotlivě, a to od léta do podzimu (červen-listopad).

Jedlá houba. Její chuť je slabě nakyslá. Používají se nejčastěji mladé a zdravé plodničky, které jsou vhodné  do houbových polévek. Neměly by se však nakládat do octového nálevu. Nehodí se ani na sušení.