Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Satan není tak nebezpečný, horší je hřib žlučový, tvrdí mykolog

  18:00aktualizováno  18:00
Mykolog Josef Šutara vás v novém seriálu ČT provede světem hřibovitých hub. Vysvětlí, proč se hřibovitým houbám daří pod stromy, podle kterých dostaly jméno.

Mezi tuzemskými houbaři mají hřibovité houby jasný náskok před ostatními druhy. Zatímco mnohé chutné lupenaté druhy pokládají za prašivky, hřiby v kuchyni nepohrdne žádný kuchař. Zvlášť pokud se jedná o jeden ze čtyř druhů takzvaných pravých hřibů, mezi které se řadí hojný hřib smrkový a dubový a vzácnější hřib borový a bronzový.

Druhá výprava seriálu Na houby vás zavede do lesů na jihozápadě České republiky. Mykolog Josef Šutara patří mezi přední znalce našich hřibovitých hub, a tak není divu, že se Goldflam s Poláškem vypravili na svou sběračskou pouť právě s ním.

Hřiby jsou od ostatních hub jasně poznatelné díky rourkám pod kloboukem. Jejich nejčastěji rostoucí druhy bývají jedlé a chutné a obecně je mezi hřiby jen málo nebezpečných hub – ani obávaný satan vlastně není při správné úpravě nebezpečný. Nejčastější nepříjemnou záměnou tak pro nezkušené houbaře bývá nález hřibu žlučového, který naprosto znehodnotí svou odporně hořkou chutí jakýkoliv pokrm.

Hřib žlučový dokáže odpornou hořkou chutí znehodnotit každý pokrm.

Hřib žlučový dokáže odpornou hořkou chutí znehodnotit každý pokrm.

Hledání začne pro naše průvodce úspěšně. Nejen, že najdou pěkné exempláře hojného hřibu hnědého, ale dojde i na majestátní hřib smrkový, na klouzky, mezi něž kupodivu patří i plstnatě vyhlížející hřib strakoš, či na mnohé druhy modrajících hřibů.

Zvídavý divák však v pořadu uvidí i některé druhy vzácných hřibů: krásou mezi nimi vyniká žlutočervený hřib královský, jehož nalezení považují i profesionální mykologové za velký svátek. Pozor však, tento hřib je v České republice chráněn zákonem a jeho plodnice se nesmějí pod vysokou pokutou sbírat.

Seriál můžete sledovat v sobotu dopoledne na ČT2, případně ve videoarchivu České televize.

Autor:




Nejčtenější

Ochutnávání vína. Ilustrační snímek.
Mezi zákazníky vinoték vítězí suchá bílá vína, pětina nesnáší bublinky

Zákazníci vinoték nejsou typickým vzorkem populace, předpokládá se u nich hlubší zájem o kvalitu vína a poučenost při výběru. Přesto většina z nich podle...  celý článek

Za podivným chováním rybičky byl nádor.
Zlaté rybce vyoperovali nádor. Byla zmatená a plavala pozpátku

Dvacetiletá zlatá rybka už dlouho překonávala průměrný věk svého druhu a byla stále čilá a zdravá. Až v poslední době změnila své chování a lékař objevil...  celý článek

Z horního patra se stále i Kiburi snaží granule dostat jazykem místo klacíkem.
Pražským gorilám zjednodušili hlavolam, na který jsou stále krátké

Když chovatelé v pražské zoo instalovali během Vánoc gorilám do expozice nový, poměrně sofistikovaný hlavolam s několika perforovanými patry, ani ve snu je...  celý článek

Zubří slečna Tula se narodila loni v květnu, takže dnes už je to přinejmenším...
Místo vojenského prostoru divoká příroda, kde zubří slečnu pokřtili Tula

Samička zubra evropského se na pastvině u středočeských Benátek nad Jizerou narodila jako první zubří telátko na území bývalého vojenského prostoru Mladá a ve...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.