Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hřiby pořád rostou, i když méně. S prázdnou z lesa určitě neodejdete

aktualizováno 
Současné vlhké počasí bez přízemních mrazíků houbám svědčí, proto stále dobře rostou a na nadcházející volné dny si houbaři mohou naplánovat výpravu do lesa. Určitě něco donesou, i když hřibů už je pomálu.

Hřibů ubývá, ale pořád ještě se najít dají. Na ilustračním snímku hřib pravý smrkový | foto: Profimedia.cz

Postupně přibývá podzimních druhů hub, hřibovitých druhů a holubinek ale podle předsedy České mykologické společnosti Jaroslava Landy už přece jen ubývá. S pokračujícím říjnem a příchodem listopadu se podle něj situace o něco změní: „Houby porostou v nižších polohách, ve vyšších už jich bude kvůli ochlazení méně.“

Co všechno můžete najít

Z hřibovitých hub podle něj nyní roste nejhojněji hřib hnědý, z holubinek zůstávají jen některé druhy, například holubinku mandlovou už moc nenajdete. Ubylo i václavek. „Naopak stále častěji se objevují podzimní druhy jako bedla červenající, čirůvky dvojbarvé a fialové, lakovky nebo šupinovky,“ upřesnil mykolog. Na bedlu červenající ovšem pozor, může i zabít, více zde

Jinak mykolog věří, že současné počasí ještě nějakou dobu vydrží a houby porostou. V případě, že by už začalo mrznout, by ale lidé měli být při sběru opatrnější. Podle Landy by neměli sbírat houby, které vyrostly před dvou až třídenními mrazy, protože se začínají kazit a jsou nejedlé. Z přemrzlých hub totiž hrozí otravy (více zde).

„V lese vypadají ještě dobře, ale když se dostanou do pokojové teploty, tak víte, že to není ono. Jde to poznal podle vzhledu, vůně a chuti,“ upřesnil mykolog.

Pozor na jedovaté druhy

Lidé by se i v této době měli mít na pozoru před jedovatými druhy. Landa zmínil zejména pavučince (například pavučinec plyšový je jednou z nejzákeřnějších jedovatých hub u nás, více zde). 

Rostou ale i některé druhy jedovatých muchomůrek a také zdaleka ne všechny čirůvky jsou jedlé. Stejně tak podle mykologa rostou nejedlé slzivky, pečárky, pestřce a čechratky podvinuté. „Z těch nejjedovatějších je stále třeba dávat pozor na muchomůrku zelenou a na závojenky,“ zdůraznil Landa.

Autor:




Nejčtenější

Mršina, která zbyla po hodování vlků, je v zasněžené krajině spoutané mrazem...
VIDEO: Když sýkorky hodují na mršině, co zbyla po nočním lovu vlků

V lesích Podkarpatského vojvodství v Polsku se podařilo zachytit hodování sýkorek, nikoliv ovšem na krmítku. Aby přežily tuhou zimu, potřebují se pořádně...  celý článek

Jan Matějka se 106cm hlavatkou
Za hlavatkami musí čeští rybáři do zahraničí. U nás už téměř neexistují

U nás téměř vyhubená hlavatka je „vzácné zboží“ i v zahraničí. Lovit se smí jen v zimě, jinak je chráněná. A rybáři mají vyzkoušeno, že čím mizernější počasí...  celý článek

Po pěti dnech byly neošetřené jahody už plesnivé.
Vymysleli přípravek, který až pětkrát prodlouží trvanlivost ovoce a zeleniny

Floridský start-up Apeel Sciences připravil řešení pro prodloužení životnosti ovoce a zeleniny od okamžiku, kdy je sklizené. V praxi by to mohlo znamenat nejen...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.