Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hřiby pořád rostou, i když méně. S prázdnou z lesa určitě neodejdete

aktualizováno 
Současné vlhké počasí bez přízemních mrazíků houbám svědčí, proto stále dobře rostou a na nadcházející volné dny si houbaři mohou naplánovat výpravu do lesa. Určitě něco donesou, i když hřibů už je pomálu.

Hřibů ubývá, ale pořád ještě se najít dají. Na ilustračním snímku hřib pravý smrkový | foto: Profimedia.cz

Postupně přibývá podzimních druhů hub, hřibovitých druhů a holubinek ale podle předsedy České mykologické společnosti Jaroslava Landy už přece jen ubývá. S pokračujícím říjnem a příchodem listopadu se podle něj situace o něco změní: „Houby porostou v nižších polohách, ve vyšších už jich bude kvůli ochlazení méně.“

Co všechno můžete najít

Z hřibovitých hub podle něj nyní roste nejhojněji hřib hnědý, z holubinek zůstávají jen některé druhy, například holubinku mandlovou už moc nenajdete. Ubylo i václavek. „Naopak stále častěji se objevují podzimní druhy jako bedla červenající, čirůvky dvojbarvé a fialové, lakovky nebo šupinovky,“ upřesnil mykolog. Na bedlu červenající ovšem pozor, může i zabít, více zde

Jinak mykolog věří, že současné počasí ještě nějakou dobu vydrží a houby porostou. V případě, že by už začalo mrznout, by ale lidé měli být při sběru opatrnější. Podle Landy by neměli sbírat houby, které vyrostly před dvou až třídenními mrazy, protože se začínají kazit a jsou nejedlé. Z přemrzlých hub totiž hrozí otravy (více zde).

„V lese vypadají ještě dobře, ale když se dostanou do pokojové teploty, tak víte, že to není ono. Jde to poznal podle vzhledu, vůně a chuti,“ upřesnil mykolog.

Pozor na jedovaté druhy

Lidé by se i v této době měli mít na pozoru před jedovatými druhy. Landa zmínil zejména pavučince (například pavučinec plyšový je jednou z nejzákeřnějších jedovatých hub u nás, více zde). 

Rostou ale i některé druhy jedovatých muchomůrek a také zdaleka ne všechny čirůvky jsou jedlé. Stejně tak podle mykologa rostou nejedlé slzivky, pečárky, pestřce a čechratky podvinuté. „Z těch nejjedovatějších je stále třeba dávat pozor na muchomůrku zelenou a na závojenky,“ zdůraznil Landa.

Autor:




Nejčtenější

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Další z rubriky

Kotrč je pro řadu houbařů oblíbenou houbou, i když se hůř čistí. Pochvalují si...
Koše hřibů teď z lesa asi nepřinesete, ale pořád je z čeho vybírat

Na růstu hub se teplé počasí posledních dní neprojevilo zrovna příznivě, alespoň v Čechách. Po několika týdnech, kdy na řadě míst nosili lidé z lesa košíky...  celý článek

Jiří Baier představuje ryzce peprného, který je jedlý, jen potřebuje speciální...
Vycházka s mykologem: muchomůrka červená je afrodiziakum, hořčák léčí

Že nerostou? Mykolog a chemik Jiří Baier to pro MF Dnes vyvrací a líčí kouzlo hub, které lidé nesbírají, přestože chutnají skvěle. Tedy pokud jim dopřejeme...  celý článek

Tak třeba v okolí Hlinska evidentně rostou. Amatérský mykolog Jan Laštůvka...
Houby dál rostou, jen si vybírají vlhčí místa, kde víc napršelo

Houby na řadě míst Česka dál rostou, zcela logicky ale především a více tam, kde byly bohatší dešťové srážky. Zdaleka ne všichni si tedy z lesa přinesou slušný...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.