Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hřiby pořád rostou, i když méně. S prázdnou z lesa určitě neodejdete

aktualizováno 
Současné vlhké počasí bez přízemních mrazíků houbám svědčí, proto stále dobře rostou a na nadcházející volné dny si houbaři mohou naplánovat výpravu do lesa. Určitě něco donesou, i když hřibů už je pomálu.

Hřibů ubývá, ale pořád ještě se najít dají. Na ilustračním snímku hřib pravý smrkový | foto: Profimedia.cz

Postupně přibývá podzimních druhů hub, hřibovitých druhů a holubinek ale podle předsedy České mykologické společnosti Jaroslava Landy už přece jen ubývá. S pokračujícím říjnem a příchodem listopadu se podle něj situace o něco změní: „Houby porostou v nižších polohách, ve vyšších už jich bude kvůli ochlazení méně.“

Co všechno můžete najít

Z hřibovitých hub podle něj nyní roste nejhojněji hřib hnědý, z holubinek zůstávají jen některé druhy, například holubinku mandlovou už moc nenajdete. Ubylo i václavek. „Naopak stále častěji se objevují podzimní druhy jako bedla červenající, čirůvky dvojbarvé a fialové, lakovky nebo šupinovky,“ upřesnil mykolog. Na bedlu červenající ovšem pozor, může i zabít, více zde

Jinak mykolog věří, že současné počasí ještě nějakou dobu vydrží a houby porostou. V případě, že by už začalo mrznout, by ale lidé měli být při sběru opatrnější. Podle Landy by neměli sbírat houby, které vyrostly před dvou až třídenními mrazy, protože se začínají kazit a jsou nejedlé. Z přemrzlých hub totiž hrozí otravy (více zde).

„V lese vypadají ještě dobře, ale když se dostanou do pokojové teploty, tak víte, že to není ono. Jde to poznal podle vzhledu, vůně a chuti,“ upřesnil mykolog.

Pozor na jedovaté druhy

Lidé by se i v této době měli mít na pozoru před jedovatými druhy. Landa zmínil zejména pavučince (například pavučinec plyšový je jednou z nejzákeřnějších jedovatých hub u nás, více zde). 

Rostou ale i některé druhy jedovatých muchomůrek a také zdaleka ne všechny čirůvky jsou jedlé. Stejně tak podle mykologa rostou nejedlé slzivky, pečárky, pestřce a čechratky podvinuté. „Z těch nejjedovatějších je stále třeba dávat pozor na muchomůrku zelenou a na závojenky,“ zdůraznil Landa.

Autor:




Nejčtenější

Hovězí steak s paprikou a žampiony.
Pohlreich se těší na jarní grilování, steak si udělal alespoň v kuchyni

Přestože se Zdeněk Pohlreich věnoval v současné řadě Teď vaří šéf! zdravé lehké kuchyni, uznává, že rozhodně není třeba zatratit pěkný kousek uleželého...  celý článek

Pro vývoj kočky je nejdůležitější první rok.
U kotěte nepodceňte imunitní okno po šestém týdnu. Potřebuje vitaminy

Kočky patří mezi nejvybíravější zvířata, která si můžete domů pořídit. Domácí kočky jsou navíc závislé na stravě, kterou jim nabídnou jejich majitelé. Na trhu...  celý článek

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.