Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hub momentálně roste jen nějakých 500 druhů, stěžují si mykologové

aktualizováno 
Houby prostě nerostou, je sucho. Přesto se najít dají, jen musíte vědět kde a co hledat. Obvyklé podzimní houbařské žně by ale také ještě mohly přijít. Pokud bude vydatně pršet.

Kdo houby opravdu dobře nezná, neměl by doma zapomenout atlas | foto: Profimedia.cz

Rostou jen v podhorských oblastech

Na většině území České republiky přetrvává velké sucho, a jedlé houby se proto v lesích vyskytují velmi vzácně. Podzimní houbařskou sezonu zatím zachraňují jen některé podhorské regiony. "Je to slabé, roste jen nějakých 500 druhů hub, zatímco touhle dobou by jich mělo růst na 3 tisíce," povzdychl si mykolog Jiří Baier.

Houby rostou jen v podhorských oblastech jako je Vysočina, Šumava, Novohradské hory a na některých místech v jižních Čechách. Podle Baiera houby rostou například i v okolí Broumova.

Aktuální předpověď výskytu hub a klíšťat pro ČR (Zdroj: biolit.cz)

Aktuální předpověď výskytu hub a klíšťat pro ČR (Zdroj: biolit.cz)

Začínají růst kozáci, ale jinak se objevují jen druhy, které rekreační houbaři běžně nesbírají. Jsou mezi nimi různé druhy holubinek, pavučince, muchomůrky a čirůvky. "Houbaři se momentálně mohou ve zvýšené míře setkat také s nejedlými hřiby "hořčáky"," řekl Jan Borovička z České mykologické společnosti.

Hub momentálně moc neroste Na houbařské žně to tedy v nejbližší době nevypadá. "Nelze očekávat, že nějaký kratší déšť tuto situaci vyřeší. Je potřeba, aby pršelo mnohem víc," vysvětluje Borovička hlavní příčinu dosavadní špatné houbařské úrody.




Sbírejte jen to, co znáte!

Z nebezpečných hub stále rostou muchomůrka zelená a nově i muchomůrka panterová, uvedl mykolog. Často také můžete narazit na hořké a nepoživatelné hřiby žlučníky neboli "hořčáky", kterým sucho tolik nevadí. Na pohled sice vypadají úžasně, ale stačí vzít kousek na jazyk a bezpečně je poznáte podle chuti. Ale i podle toho, že se starší plodnice pod kloboučkem zbarvují do růžova, ty mladší se růžově zbarvují v místech, kde je osaháte.

Houby alespoň na výstavách

Přesto se houby najít dají. "Mykologům ani nic jiného nezbývá, v tomhle období se prostě s houbami počítá, takže jsou naplánované různé výstavy a další akce," říká Baier. "Například v sobotu 19. září se od 11 hodin stanou čerstvé houby součástí kulinářské soutěže ve středočeských Všeradicích, rodišti Magdaleny Dobromily Rettigové."

Podobných úlovků se hned tak nedočkáme, je suchoNa 250 druhů hub se mykologům podařilo shromáždit i pro expozici, která je dnes od 9:00 do 19:00 otevřená v přerovském klubu Teplo. Pro návštěvníky je připravena i mykologická poradna a odborné přednášky s projekcí.

V Přerově se dokonce představuje mnoho vzácných druhů. Podle přerovského mykologa Milana Pláška patří k těm nejzajímavějším korálovce. "Jsou to dřevokazné houby a my tu máme všechny tři, které v Česku rostou. Jde o korálovec bukový, jedlový a ježatý. Ježatý je nejvzácnější z nich," vysvětlil mykolog.

Autoři:


Témata: Jedlé


Nejčtenější

Do kukaně se vkládá falešné vejce ze sádry nebo porcelánu - pokladek. Slepice...
Sedm rad malochovatelům slepic, jak se vyhnout nákaze ptačí chřipkou

Přes víkend musel být uzavřen další malochov drůbeže, tentokrát na Přerovsku, kde uhynulo 35 slepic a další vykazovaly příznaky typické pro ptačí chřipku. Jak...  celý článek

V tomto složená nás čeští musheři od 24. ledna reprezentují v Kanadě na MS...
VIDEO: Čeští musheři zabojují se svými psy o medaile na MS v Kanadě

Od zítřka až do 1. února měří světová musherská špička své síly na MS v kolébce mushingu, kanadské rezervaci Haliburton Forest. Češi tu mají tři želízka v...  celý článek

Po pěti dnech byly neošetřené jahody už plesnivé.
Vymysleli přípravek, který až pětkrát prodlouží trvanlivost ovoce a zeleniny

Kalifornský start-up Apeel Sciences připravil řešení pro prodloužení životnosti ovoce a zeleniny od okamžiku, kdy je sklizené. V praxi by to mohlo znamenat...  celý článek

Pohlreich versus fritovací hrnce kempu v Pasohlávkách
Bizarní hospoda v moravském kempu, kde si dáte i opečené kousky chleba

Osazenstvo hospody U Tlusťocha v kempu v moravských Pasohlávkách šéfa absolutně odzbrojí. Jak jídelníčkem na hranici hazardu s lidským zdravím, tak...  celý článek

Jan Matějka se 106cm hlavatkou
Za hlavatkami musí čeští rybáři do zahraničí. U nás už téměř neexistují

U nás téměř vyhubená hlavatka je „vzácné zboží“ i v zahraničí. Lovit se smí jen v zimě, jinak je chráněná. A rybáři mají vyzkoušeno, že čím mizernější počasí...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.