Rostou jen v podhorských oblastech
Na většině území České republiky přetrvává velké sucho, a jedlé houby se proto v lesích vyskytují velmi vzácně. Podzimní houbařskou sezonu zatím zachraňují jen některé podhorské regiony. „Je to slabé, roste jen nějakých 500 druhů hub, zatímco touhle dobou by jich mělo růst na 3 tisíce,“ povzdychl si mykolog Jiří Baier.
Houby rostou jen v podhorských oblastech jako je Vysočina, Šumava, Novohradské hory a na některých místech v jižních Čechách. Podle Baiera houby rostou například i v okolí Broumova.
Začínají růst kozáci, ale jinak se objevují jen druhy, které rekreační houbaři běžně nesbírají. Jsou mezi nimi různé druhy holubinek, pavučince, muchomůrky a čirůvky. „Houbaři se momentálně mohou ve zvýšené míře setkat také s nejedlými hřiby „hořčáky“,“ řekl Jan Borovička z České mykologické společnosti.
Sbírejte jen to, co znáte!Z nebezpečných hub stále rostou muchomůrka zelená a nově i muchomůrka panterová, uvedl mykolog. Často také můžete narazit na hořké a nepoživatelné hřiby žlučníky neboli „hořčáky“, kterým sucho tolik nevadí. Na pohled sice vypadají úžasně, ale stačí vzít kousek na jazyk a bezpečně je poznáte podle chuti. Ale i podle toho, že se starší plodnice pod kloboučkem zbarvují do růžova, ty mladší se růžově zbarvují v místech, kde je osaháte. |
Houby alespoň na výstavách
Přesto se houby najít dají. „Mykologům ani nic jiného nezbývá, v tomhle období se prostě s houbami počítá, takže jsou naplánované různé výstavy a další akce,“ říká Baier. „Například v sobotu 19. září se od 11 hodin stanou čerstvé houby součástí kulinářské soutěže ve středočeských Všeradicích, rodišti Magdaleny Dobromily Rettigové.“
V Přerově se dokonce představuje mnoho vzácných druhů. Podle přerovského mykologa Milana Pláška patří k těm nejzajímavějším korálovce. „Jsou to dřevokazné houby a my tu máme všechny tři, které v Česku rostou. Jde o korálovec bukový, jedlový a ježatý. Ježatý je nejvzácnější z nich,“ vysvětlil mykolog.