Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


I plastové dveře potřebují občas seřídit

aktualizováno 
Pořídit si plastové vstupní dveře neznamená mít až do smrti vystaráno. Hlavně v barevném provedení imitujícím dřevo přitahují sluníčko a trpí výraznou dilatací. Často v zimě nedoléhají a v létě drhnou.

Vstupní dveře | foto: Oknium

Když jsme před několika dny psali o seřízení kuchyňských dvířek, ozvalo se několik čtenářů, kteří mají potíže se seřízením plastových vstupních či balkonových dveří. Vzhledem k jejich větším rozměrům "pracují" a v zimě často nedoléhají, naopak v létě drhnou.

Je výhodné, když je profil tvořený kompaktním pevným materiálem"Nejčastěji se to stává, když si kvůli vzhledu majitel domu vybere dveře potažené fólií napodobující dřevo. Dveře se pak hlavně na přímém slunci podstatně více ohřívají v porovnáním s bílou a mohou se roztahovat," konstatuje technický poradce Michal Smutný ze společnosti Plastokno.

Podle něho také záleží na kvalitě profilu, ze kterého jsou dveře či balkonové okno vyrobeny. "Méně trpí dilatací profily, které jsou vyrobeny z dražších materiálů s větším podílem stabilizátorů. Když se podíváte na řez profilem, zjistíte, že u některých je celé jádro tvořeno recyklátem. To je sice úctyhodné z hlediska ochrany životního prostředí, ale materiál je často velmi měkký, jen vnější povlak je tvořen kompaktním tvrdým PVC," popisuje.

Kovová výztuž by měla být vždy pod sklemPodle něho ale mohou způsobit deformace i další detaily: například špatná konstrukce profilu. Je výhodné, když některé ze stěn komůrek jsou našikmo, zajišťuje to větší tvarovou stálost. Chybou také je, když jsou kovové výztuhy v okně mimo osu usazeného dvojskla, místo aby pod ním držely váhu těžkého prosklení. Všechny tyto vlivy pak mohou způsobit, že se okno kroutí a správně nedoléhá.

Zjistit výrobce

Existuje mnoho výrobců kování, mezi nejznámější patří například Roto, Maco, Sigenia či Hahn, každý z výrobců oken preferuje "svoji" značku. Je tedy obtížné přinést zcela konkrétní návod, jak postupovat. Podle informací výrobce Geus by ale každý majitel domu měl dostat k oknu i montážní návod s postupem seřízení. To se nebude týkat například obyvatel panelových domů, kde se okna (včetně balkonových) mění hromadně, neměl by ale být problém dopátrat se výrobce a u něj zjistit, jaké kování používá, a návod k seřízení si vyžádat.

Pro názornost přinášíme postup nastavení kování Roto, které se často používá u vstupních dveří. Princip bude podobný i u jiných značek: každé dveře je možno nastavit horizontálně i vertikálně, upravit lze i přítlak dveří k zárubním.

Jak na to

Aby bylo možné sundat krytku, musí se povolit šroub viditelný z rubu dveří

Nejdříve je třeba sundat krytku dveří. Z rubu pantu je malý červík, který se povolí.

Pod krytkou se skrývá otvor pro imbus

Vyloupněte krytku pro imbus, odtud se budou dveře seřizovat v horizontálním směru.

Po sundání krytky je vidět stupnice

Po sundání krytky je vidět stupnice. Otáčením imbusu lze dveřmi hýbat tak, aby mezi hranou dveří a zárubněmi byla spára asi 6 mm. Pokud jsou zárubně osazené správně, měla by být ryska ve stejné poloze u všech pantů.

Seřízení přítlaku

Na horní straně závěsu se seřizuje přítlak tak, aby kolem zárubní nefoukalo, ale zároveň aby se zbytečně neomačkávalo těsnění kolem dveří.

Vertikální pohyb

Ze spodní části pantu je možné dveře nastavit ve svislém směru.

Pětibodové zavírání dveří

Při nastavování je třeba postupovat citlivě, tak, aby bylo možné dveře snadno zamykat. Některé dveře mají vícebodové zamykání, kdy jednotlivé trny zapadají do kovových výlisků. Neopatrným posouváním dveří se ale trny mohou dostat mimo vymezené dráhy a klíčem v zámku by šlo jen velmi nesnadno otáčet.

Autor:




Nejčtenější

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Cita
Erik zachránil kluka, Malina rozpozná záchvaty. Ocenění psí hrdinové

Obětaví psi sbírají za svou neohroženost už sedm let ocenění Statečná psí srdce udělovaná v několika kategoriích. Vždyť psími hrdiny se den co den stávají...  celý článek

Další z rubriky

Pstruh pečený na pánvi s hráškovou omáčkou a zeleninovou přílohou podle...
Pstruha zbavte žaber a nedávejte si k němu brambory, radí Pohlreich

Co si dát k večeři, abyste se na noc nenašťouchli? Časté dilema se dá vyřešit rybou na talíři. Ovšem ne tak, že si k ní dáte těžké brambory. Zdeněk Pohlreich k...  celý článek

Holandská omáčka je nedílnou součástí podávání chřestu, jehož sezona právě...
Holandská omáčka za minutu. K aktuálnímu chřestu, ale i rybám nebo masu

Je hotová asi za minutu a zvládne ji úplně každý. Oproti klasickému postupu u ní nehrozí riziko sražení a vyjde pokaždé naprosto perfektně.  celý článek

Velikonočního beránka můžete polít polevou z bílé čokolády a posypat kokosem.
Velikonoční mlsání jinak: se zeleným čajem i s hrníčkovým receptem

Nebojte se novinek a kromě klasiky se nechte inspirovat méně tradičními velikonočními recepty blogerů a čtenářů iDNES.cz. Není od věci připravit si zdravější...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.