Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Indické chlebové placky si ke grilovanému masu upečte venku na kameni

  0:26aktualizováno  0:26
Indové pečou placaté chlebové placky v peci zvané tandoor, vám na to postačí kámen na grilu. Není to nic složitého, základem těsta je obyčejná hladká mouka. A podávat ho můžete ke grilovanému masu i salátům třeba jako v Indii - místo příboru. Zdeněk Pohlreich ho peče k typicky indickému jehněčímu šašliku.

Připravte si do mističky zhruba čtvrt kilogramu hladké mouky, přidejte špetku soli, zhruba dvě lžíce cukru a balíček sušeného droždí. Tyto suché ingredience promíchejte a přidejte k nim malý kelímek bílého jogurtu a pár lžic rozpuštěného másla a spojte směs dohromady. Pak si podsypte vál a vypracujte vláčné těsto, které odložte do misky, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout.

Fotogalerie

Mezitím si můžete připravit maso či salát, které s chlebem budete podávat, Zdeněk Pohlreich nabídne v sedmém díle Rozpal to šéfe! v neděli podvečer na Primě dostatečnou plejádu indických jídel vhodných na přípravu na grilu, takže si spolehlivě vyberete. Ať jde právě o jehněčí šašlik, typický čočkový dhal (čti dál), kuře tandoori či kuřecí tikka masala s okurkovou raitou (čti rajtou). A nakonec i smažený banán s vanilkovou zmrzlinou, který už určitě dáte bez chleba.

Mezitím vám ideálně nakyne těsto, takže se můžete pustit do tvarování chlebových bochánků. Moukou si posypte vál a z těsta odkrojujte přiměřené kousky a prsty z nich na válu vytvarujte poměrně tenké placky.

A můžete je dát péct na rozpálený kámen na gril a přitom průběžně sledovat, jak chleba začne při pečení pouštět typické bublinky. Jakmile je opečený z jedné strany, otočte ho a nechte opéct ještě z druhé a můžete servírovat. Placky upečené navíc se dají zabalit třeba do plátěné utěrky. Ono na ně také dojde.

Autor:


Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.