Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Ponorný vařič se vrací a šetří proud. Tentokrát na indukčním principu

aktualizováno 
Inovátoři vynalézají dávno vynalezené. Tentokrát zjistili, že ohřívat vodu ve varné nebo běžné konvici je neekonomické, protože ohříváte více vody, než pak spotřebujete k zalití šálku. Proto „vynalezli“ ponorný vařič.

Ponorný vařič drtivá většina z nás zná a určitě ho možná ještě někde v hloubi kuchyňské zásuvky najde. Dříve se považovalo za automatické brát ho s sebou na dovolenou, protože umožňoval uvařit si kávu nebo čaj na hotelovém pokoji. Varné konvice jsme znali jen z amerických filmů.

Na vojně jsme používali takzvanou „bleskovou variantu vaření“. Na dno plastového kelímku jsme přimontovali dvě elektrody, které se natvrdo připojily do zásuvky. Místo odporového drátu zafungovala vodivost vody, která se vařila během pár sekund. Jen se nedoporučovalo zkoušet během vaření teplotu ponořením prstu. 

Fotogalerie

Je však třeba uznat, že moderní šikulové přece jen přišli s inovací. Voda se neohřeje odporovým drátem, ale na principu indukčního vařiče, který běžně známe z velkých kuchyňských varných desek.

Ty k ohřevu potřebují kovovou nádobu s feromagnetickým dnem. V případě inovativního ponorného vařiče jej nahrazuje kovová tyčinka, kterou ponoříte do šálku s vodou. Třeba do hrnku, do kterého pak vložíte sáček s čajem a do kterého si dáte jen tolik vody, kolik využijete.

Za vařičem, který nazvali Miito, stojí Nils Chudy a Jasmina Grase, bývalí studenti Design Academy Eindhoven v Nizozemsku. „Všechno to začalo při pohledu na varnou konvici. Jsou velmi marnotratně navrženy. Minimální náplň většiny konvic je přibližně 500 ml, což znamená, že pokud chcete jeden šálek čaje, kolem 250 ml, ztrácíte 50 procent energie,“ vysvětlil Nils hlavní důvod, proč se pokusit nalézt jiné řešení.

Miito může ohřívat nejen vodu na kávu a čaj, ohřeje i polévku či mléko. Podle tvůrců také tolik netrpí usazováním vodního kamene. Podobné zařízení by mohlo být užitečné například ve firemních kuchyňkách, kde se varné konvice prakticky nezastaví, a plýtvá se tak energií.

Mladí podnikatelé odhadují, že by se vařič mohl prodávat na 80 liber (asi 2 800 korun) a hledají výrobce, který by zavedl masovou produkci. Zatím se jen pyšní několika mezinárodními cenami pro inovace.

Autor:


Témata: nápady


Nejčtenější

Dijonská, kremžská a plnotučná hořčice
Čtenáři iDNES.cz mají radši hořčici než kečup a vypečenou chlebovou kůrku

Před časem jsme nechali čtenáře iDNES.cz zahrát si a hlasovat, jaké mají chutě. Zatímco děti často milují kečup, dospělí naprosto jednoznačně dávají přednost...  celý článek

Zvířátka z Oregonské zoo si užívají sníh
VIDEO: Jako malé děti. Slon, medvěd a tuleň jsou ze sněhu nadšení

Kvůli přívalu sněhu musela zoo v americkém Portlandu ve státě Oregon své brány návštěvníkům uzavřít. Zaměstnanci se vydali zkontrolovat zvířata na lyžích, aby...  celý článek

Nad některými zdejšími kuchařskými postupy ovšem zůstává šéfovi rozum stát.
VIDEO: Pohlreich v chomutovské Americe, aneb biče, rakve a volejovky

Cesta do severočeského Chomutova odkrývá další variantu podoby českého restauračního podnikání. Dva bratři začali po roce 1989 se zastavárnou a investují do...  celý článek

Šampaňské a ústřice
Maurerův Grand Restaurant Festival je v barokním stylu. Inspirujte se

Velkolepě a lehce tajemně začal už osmý festival dobrého jídla a pití o víkendové půlnoci v pražském Prolog Baru. Chuťové pohárky dam ve škraboškách a pánů s...  celý článek

Horoskop pro vaši zahradu, dům, koníčky a kondici pro rok 2017
Jaká bude letos konstelace pro vaši zahradu, domov, koníčky i kondici?

Novému roku vládne Slunce, které všestranně podporuje každou osobní aktivitu. Proto si MF nechala pro činorodé čtenáře DOMA DNES zpracovat celoroční horoskop....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.