Ponorný vařič se vrací a šetří proud. Tentokrát na indukčním principu - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ponorný vařič se vrací a šetří proud. Tentokrát na indukčním principu

Inovátoři vynalézají dávno vynalezené. Tentokrát zjistili, že ohřívat vodu ve varné nebo běžné konvici je neekonomické, protože ohříváte více vody, než pak spotřebujete k zalití šálku. Proto „vynalezli“ ponorný vařič.
Miito. Revoluční ohřev vody přichází | (0:38) | video: Miito

Ponorný vařič drtivá většina z nás zná a určitě ho možná ještě někde v hloubi kuchyňské zásuvky najde. Dříve se považovalo za automatické brát ho s sebou na dovolenou, protože umožňoval uvařit si kávu nebo čaj na hotelovém pokoji. Varné konvice jsme znali jen z amerických filmů.

Na vojně jsme používali takzvanou „bleskovou variantu vaření“. Na dno plastového kelímku jsme přimontovali dvě elektrody, které se natvrdo připojily do zásuvky. Místo odporového drátu zafungovala vodivost vody, která se vařila během pár sekund. Jen se nedoporučovalo zkoušet během vaření teplotu ponořením prstu. 

Je však třeba uznat, že moderní šikulové přece jen přišli s inovací. Voda se neohřeje odporovým drátem, ale na principu indukčního vařiče, který běžně známe z velkých kuchyňských varných desek.

Ty k ohřevu potřebují kovovou nádobu s feromagnetickým dnem. V případě inovativního ponorného vařiče jej nahrazuje kovová tyčinka, kterou ponoříte do šálku s vodou. Třeba do hrnku, do kterého pak vložíte sáček s čajem a do kterého si dáte jen tolik vody, kolik využijete.

Za vařičem, který nazvali Miito, stojí Nils Chudy a Jasmina Grase, bývalí studenti Design Academy Eindhoven v Nizozemsku. „Všechno to začalo při pohledu na varnou konvici. Jsou velmi marnotratně navrženy. Minimální náplň většiny konvic je přibližně 500 ml, což znamená, že pokud chcete jeden šálek čaje, kolem 250 ml, ztrácíte 50 procent energie,“ vysvětlil Nils hlavní důvod, proč se pokusit nalézt jiné řešení.

Miito může ohřívat nejen vodu na kávu a čaj, ohřeje i polévku či mléko. Podle tvůrců také tolik netrpí usazováním vodního kamene. Podobné zařízení by mohlo být užitečné například ve firemních kuchyňkách, kde se varné konvice prakticky nezastaví, a plýtvá se tak energií.

Mladí podnikatelé odhadují, že by se vařič mohl prodávat na 80 liber (asi 2 800 korun) a hledají výrobce, který by zavedl masovou produkci. Zatím se jen pyšní několika mezinárodními cenami pro inovace.

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

BRuNO family park láká rodiny s dětmi na výlet do Brna
BRuNO family park láká rodiny s dětmi na výlet do Brna

Brněnský BRuNO family park nabízí více než 40 atrakcí pro děti i rodiče. V moderním areálu najdete autíčka, lodičky, tobogany, skluzavky, bludiště,...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025