Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Karbonová topidla zahřejí infrasaunu nejrovnoměrněji, ale nejpomaleji

  9:48aktualizováno  9:48
V infrasaunách najdete tři typy topidel. Keramická jsou nejlevnější, zato nejrychlejší, ale mají z infrasaunových topidel nejvyšší spotřebu proudu. To karbonová jsou nejdražší, zato mají nejdelší životnost a nejrovnoměrněji roznášejí teplo v prostoru.

Pohoda, která se vejde i do malého bytu. | foto: Mountfield

Při výběru sauny si můžete vybrat ze tří druhů topidel:

Keramické topidlo: zajistí rychlý ohřev infasauny a nepotřebujete k tomu velký počet zářičů. Během několika minut po zapnutí ohřevu můžete se saunováním začít. Životnost keramického topidla je asi 8 000 hodin. Když počítáte saunování třikrát týdně po hodině (nejčastěji ale bývá saunovací cyklus cca 30 minut), topidlo by vás mělo rozhodně přežít. Při této frekvenci vám zmíněný typ topidla vydrží více jak 50 let.

Fotogalerie

Povrchová teplota keramického zářiče je 250–300 °C. V některých typech sauny je při užití keramického topidla nevýhodou vyšší spotřeba elektřiny. I když toto je relativní, neboť jeden saunovací cyklus vás i tak stojí méně než 5 korun. Bez technického popisu poznáte tato topidla například podle toho, že bývají překryta ochrannou mřížkou proti popálení.

Světelné keramické topidlo (Red Light): tvoří ho trubice z křemičitého skla. Požadované teploty se s ním v infrasauně dosáhne ještě rychleji než s keramickým topidlem. Produkuje nejen sálavé teplo, ale i světlo, které má rovněž na člověka pozitivní vliv.

Životnost světelného keramického topidla je také kolem 8 000 hodin. Dokáže vyvinout povrchovou teplotu 300–500 °C. Proto ho také chrání ochranná mřížka.

Karbonové topidlo: tvoří ho tenké karbonové pásy. Je zde pomalejší zahřívání, ale je rovnoměrné a efektivní. Může dosáhnout povrchové teploty 70–170 °C. 

Díky svým vlastnostem proniká teplo produkované karbonovým topidlem hlouběji do tkání a tím se zvětšuje terapeutický efekt. Životnost topidla se pohybuje kolem 12 000 hodin. Pořizovací náklady jsou vyšší.

Proč infrasaunu

Oproti klasickým saunám spočívá výhoda především v ceně, v provozních nákladech a též v oblasti zdraví – infrasaunu může využívat daleko více lidí. Infrasaunu mohou používat i ti, kdo do klasických saun ze zdravotních důvodů nemohou. Infrasauna zajistí pomalý ohřev organismu, a to je zdraví velmi prospěšné. Nejjednodušší modely jsou v současné době už od 16 000 Kč.

Sauna a infrasauna

Infrazáření prostupuje pokožkou do těla a ohřívá svalovou hmotu a klouby. V klasické finské sauně je teplota 90–100 °C a návštěvník opakuje proceduru 2x až 3x, v infrasauně se teplota pohybuje mezi 40–60 °C a procedura se provádí obvykle 1x.

Při nižších teplotách (cca 30 °C) lze infrasauny využit i pro prohřátí před cvičením, při vyšších teplotách (30–60 °C) se infrasauna užívá k relaxaci, otužování, detoxikaci organizmu.

Mezi jednotlivými procedurami finské sauny se tělo ochlazuje ve studené vodě, po návštěvě infrakabiny se tělo ochlazuje ve vlažné vodě nebo se neochlazuje.

Doba nahřátí infrasauny na provozní teplotu trvá zhruba 15 minut. Doba vyhřátí klasické sauny je výrazně vyšší.

Další velkou předností moderních infrasaun je ta skutečnost, že ji lze bez problému umístit do interiéru bytu či domu bez dalších stavebních úprav. Infrasauna je stavebnicový systém, který si přivezete a sami během několika desítek minut sestavíte a zprovozníte. K umístění infrasauny de facto potřebujete jen několik metrů volné plochy a pak zásuvku elektrické energie.

Jaký materiál

„Klasické infrasauny jsou vyrobené z jedlovce kanadského, označuje se také jako hemlock nebo také tsuga. Toto dřevo neobsahuje pryskyřici a nevydává žádnou vůni. Jedlovec je osvědčená kvalita,“ říká Jakub Nováček ze společnosti Mountfield.

Dalším možným dřevem, ze kterého se infrasauny vyrábějí, je i cedr. Cedrové dřevo je oproti jedlovci plné esenciálního oleje, který materiálu propůjčuje velice líbivou vůni. Cedrové dřevo je prakticky bez suků a vypadá velmi celistvě. Cedr má vynikající tepelně izolační vlastnosti.

Jakou výbavu

Pro větší komfort uživatelů mají nebo mohou mít podle konkrétního modelu vnější i vnitřní dotykový ovládací panel. Někteří uživatelé si pořádně nepřečetli specifikace výrobku a koupili jen podle ceny a pak byli zklamáni, že sauna nemá vnitřní ovládání, ale jen vnější. Měli by však uvážit, že nějakým způsobem se na dnešní lidovou cenu výrobce musel dostat.

Můžete mít vnitřní i vnější osvětlení, poličku na knihy, časopisy nebo nápoje, věšák na ručníky, opěrky zad, anatomické lavice, rádio/ MP3 s dálkovým ovládáním, možnost změny barev vnitřního osvětlení a další vychytávky. K užitečným vychytávkám patří ionizátor a ozónový generátor, který likviduje v sauně mikroorganismy.

Autor:


Témata: Stavba, Zajímavosti


Nejčtenější

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Další z rubriky

Velikonočního beránka můžete polít polevou z bílé čokolády a posypat kokosem.
Velikonoční mlsání jinak: se zeleným čajem i s hrníčkovým receptem

Nebojte se novinek a kromě klasiky se nechte inspirovat méně tradičními velikonočními recepty blogerů a čtenářů iDNES.cz. Není od věci připravit si zdravější...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Ladislav Šumbera finišuje se svou 101 metrů dlouhou pomlázkou.
VIDEO: Se stometrovou pomlázkou se zapsal do české knihy rekordů

Když jde o koledu, je Ladislav Šumbera nekompromisní. Letos by se mohl vydat na koledu s vlastnoručně upletenou pomlázkou o délce 101 metrů. Zhruba o 40 metrů...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.