Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Izraelci vyvinuli replikátor jídla jako ze Star Treku. Jídlo „uvaří“ za 30 vteřin

aktualizováno 
Izraelští podnikatelé vyvinuli vařič jako ze Star Treku. Princip je jednoduchý. Mašinka Genie podle přednastavených receptur namíchá směs z dehydrovaných přírodních ingrediencí a připraví z nich 140gramovou porci. Než řeknete „simsalabim“, vypadne z přístroje vaše svačinka.

Představení přístroje vyvolalo mediální poprask. Izraelští podnikatelé Ayelet Carasso a Doron Marco totiž tvrdí, že jejich vařič za asi tisíc dolarů (tedy 25 000 Kč) bude na trhu už během letošního roku. Vypadá to velmi pravděpodobně, protože zájem o něj už projevila armáda.

Fotogalerie

„Pokrm může být jakýkoliv, může to být jídlo typu kuře s rýží, může uvařit kuskus se zeleninou nebo dokonce čokoládové soufflé,“ vysvětluje Carasso. „Používáme pouze přírodní složky, žádné konzervační látky ani nic jiného, co se přidává do normálních jídel,“ dodal.

Jak “vařič“ pracuje? Podle dostupných zdrojů by se do přístroje měly vkládat jakési kapsle s předpřipraveným jídlem, jako když se vaří káva z kapsle. Po stisknutí tlačítka se jednotlivé ingredience začnou protřepávat, promíchávat a pečou se nebo vaří do finálního produktu, podobně jako vařiče v kuchyni slavné filmové vesmírné lodi.

Dehydrované suroviny mají trvanlivost až dva roky. A podnikatelé tvrdí, že se nepokoušejí napodobit konvenční jídlo, ale naopak směřují svůj vynález směrem ke kuchařům jako výzvu, aby pro Genia vytvořili co nejchutnější variace. A v Izraeli už na tom mnozí z nich pracují. Vyvíjejí se například receptury pro bezlepkovou dietu.

Vynálezci, kteří pracují ve společnosti White Innovation, tvrdí, že vidí budoucnost lidského stravování tak, že se přizpůsobí individuálním požadavkům každého strávníka. Jejich přístroj tak bude vařit dietu pro každého zvlášť. Přitom to bude rychlé a levné. Připravené pokrmy by totiž neměly být dražší než konvenční strava. 

Při ochutnávce v kavárně U Luise v Ramat Hashron byl kuchyňský personál příjemně překvapen čokoládovým soufflé z Genia. „Je to opravdu pěkné, je to čokoládové, je to hladké, krémové,“ podivoval se místní šéfkuchař. A hned si představoval, že by na jídelním lístku mohl mít daleko širší nabídku, když by rychle a snadno mohl nabídnout další dobroty. Podle něj tento nápad nemusí být vůbec za vlasy přitažený.

Autor:




Nejčtenější

Ajabu poznává svět kolem sebe a začíná si hrát. (23. 11. 2016)
Malého Ajabua berou do party gorilí rošťáci, zajímavý je i pro Bikiru

Půlroční batolící se potomek samice Shindy je čím dál samostatnější a ochrannou náruč matky vyhledává jen výjimečně. Zato se učí rošťačit s puberťákem Kiburim...  celý článek

Fenka mopse Peppa se zhruba před měsícem ujala tří opuštěných koťat nalezených...
VIDEO: Fenka mopse se dojemně stará o tři opuštěná koťata z ulice

Když tři opuštěná slepá koťata nalezená na ulici v Londýně přivezli na začátku listopadu do útulku Battersea Dogs and Cats, byla to pro fenku mopse jménem...  celý článek

Krásný kapr jako vystřižený z britských magazínů
Krásná německá kaprařka: Při čekání na kapra se nejradši trošku prospím

Claudia Dargaová je považována za jednu z nejkrásnějších kaprařek v evropských závodních týmech. Ale závoděním se neživí, rybolov má jen jako hobby.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.