Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

OBRAZEM: Kterým invazním rostlinám se u nás daří. Vytlačují původní druhy

aktualizováno 
Invazivní druhy rostlin jsou ty, které se na našem území původně nevyskytovaly, ale rychle zde zdomácněly. Nekontrolovatelně se rozmnožují a vytvářejí rozlehlé monokultury, které neumožňují existenci jiných rostlinných druhů, což může vést k vážnému narušení celého ekosystému.

Křídlatka, bolševník, netýkavka, zlatobýl a další. Na první pohled zajímavé a nevšední rostliny. Na řadě míst už dnes ovšem likvidují původní druhy naší flory i fauny a mění tak přirozené složení biotopů. Mohou se nám líbit, současně jsou ale časovanou bombou. Díky svému obrovskému vzrůstu a neuvěřitelné schopnosti přežít.

Čtěte ve středu

Rychle rostoucí rostliny

Nechcete čekat, než se vaše zahrada zazelená? Pak vsaďte na sprintery.Turkestánský brest, paulovnie plstnatá, komule Davidova a další tipy.

Vzhledem k tomu, že daná rostlina může ohrozit zdraví člověka, někteří biologové a ekologové o ní (byť s nadsázkou) mluví jako o trifidovi (podle třínohé stěhovavé rostliny z populární knížky Den trifidů).

Naše příroda není schopna se jim přirozenými mechanismy sama bránit. Ptáci roznášejí semena bolševníku i mahónie, voda roznáší křehké oddenky netýkavky či křídlatky. Další se do přírody dostanou díky zahrádkářům, kteří rostlinný odpad vyhazují do lesa či do příkopu.

Tyto rostliny si pak nově získanou lokalitu mění k obrazu svému. Vytlačují a likvidují nejen původní druhy rostlin, ale i živočichů, jejichž existence je s původním složením jednotlivých biotopů neodmyslitelně provázána.

Tam, kde se usídlily nepůvodní akáty, tvoří podrost v podstatě jen kopřivy, vlaštovičníky a podobné rostliny. Původní bohatství rostlinných i živočišných druhů zmizelo, míní odborníci.

Zobrazit celou fotogalerii

Prohlédněte si pohodlně všechny fotografie

Autor:




Nejčtenější

Europaleta jako součást pracovního stolu.
Europalety se často nevyplatí vracet, raději je využijte

Dřevěné europalety jsou jako vratné lahve a můžete za ně dostat zpět zálohu až 150 korun za kus, často se ale nevyplatí je vůbec vracet. Zvlášť pokud vám na...  celý článek

Takto se vyřízne nejlepší kus na steak.
VIDEO: Než začnete odšupovat rybu, strčte ji do pytle

Když se to umí, vypadá to strašně jednoduše. Podívejte, jak snadno si šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář poradí s čerstvým lososem. A přidá tip, jak...  celý článek

Ví, jak chutná, když se pustí termití voják do křížku s vaším palcem. Umí...
Hmyzí příběhy zblízka: kobylka pijící z louže nebo kopulující mouchy

Fotograf Jiří Anderle ví, jaké to je, když se pustí termití voják do křížku s vaším palcem. Umí ocenit i dříče čmeláka z Pošumaví s nákladem pylu či berušku...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.